Skocz do zawartości

[do 3500PLN] MTB XC

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, potrzebuje pomocy w kupnie roweru do XC... budżet do 3500PLN.. Mój typ to ciągle MBIKE Renegade DSX....

Choć ostatnio wpadł mi w oko Kellys Glock 2012 edycja limitowana na pełnym XT w napędzie i powietrzu z przodu.. z tym, że nie wiem, czy geo ramy będzie zawodnicze jak w MBIKE...

Chcę szybko coś zamówić bo dobija mnie jazda na Lapierre Raid300 mojej narzeczonej :P

Czy w tym przedziale cenowym będzie coś co może konkurować z Renegade DSX pod względem wykonania ramy i osprzętu? Nie chcę dokładać do Renegade EVO gdyż mam inne wydatki na głowie a pułap 3500PLN wydał mi się złotym środkiem.. Pod koniec wakacji wymienię tylko amortyzator na jakiegoś Manitou lub Rebe i mi wystarczy na sezon dwa.. nie mam ciśnienia w upgrade do niewiadomo czego..

Nie ukrywam, że waga tez ma znaczenie.. ważę 90kg, a DSX podobno w ramie L waży 12,3KG :) przynajmniej tak twierdziła babka na info w Jabłonnej.

Pomożecie?

W tym przedziale cenowym można już fajny rower kupić, taki jak choćby Merida TFS 500 czy Jamis Durango. Każdy szanujący się producent rowerów ma w swojej ofercie coś w tej cenie, także jest z czego wybierać.

Co do Mbika to nie wierzyłbym w te ich wagi, ponieważ zaniżają je. Natomiast rowerki mają fajne, oszprzętowo są bardzo konkurencyjne w porównaniu z innymi markami w podobnej cenie.

Jak Ci się podoba DSC to bierz, przejżyj tylko oferty innych producentów, może uda Ci się trafić na jakąś promocję i znajdziesz coś ciekawszego za niższą cenę.

W tym problem, że nigdzie nie ma wyprzedaży rocznika 2011, a w Ski-Team cube 2011 jest tańszy tylko o 200PLN w stosunku do modelu 2012.. Co do MBIKE to model DSX, nie DSC ;) i bardzo mi się podoba, szlifowane spawy, ładne malowanie, ale boję się ,że jak go zobaczę na żywo to mina mi zrzednie.. zdjęcia katalogowe zazwyczaj wyglądają sporo lepiej od "na żywo".. zawsze coś jest poprawione, to kontrast..połysk...

znalazłem jeszcze takiego XC od Jamisa: http://www.trybik.pl/dakota-dxc-race-2011.html

dobry amor, napęd i spora przecena... co myślicie?

Nie masz co się martwić o kolory. Wszystko będzie dobrze grało. Ostatnio jakiś test był porównawczy w BikeBoardzie i DSX wypadł bardzo dobrze. Porównywali tam Ghosta, Northteca, GT, Orbeę i właśnie Mbika. Wg ich testu najlepsze okazały się Mbike i Ghost. Wszystkie były w podobnej cenie. Miałem na targach okazję obejrzeć na stanowisku Mbika ten model i wygląda solidnie. Naprawdę, od strony wizualnej nie masz co się martwić.

Miałem okazje ujeżdżać CUBE LTD PRO i LTD RACE, nie wydały mi się krótkie, choć baza kół w PRO w rozmiarze l, była mniejsza niż w Aspect 45 :|

W DSX od MBIKE jest nie znany mi amortyzator ROCK SHOX TK XC, lecz nie wiem czy w wersji 32 czy z mniejszymi goleniami.. Podejrzewam ze to taka reedycja jakiejś Tory na Sprężynie... Geo ramy MBIKE jest Typowo zawodnicze, do jazdy szybkiej XC, hample Elixir 3... nie spotkałem się nigdy, jeździłem na Formułach, Shimano i Tektro... nie wiem czy są dobre. Za Mbike przemawia wszystko prócz amortyzatora.. malowanie świetne, geo takie jak chcę... Niestety dostępność w WLKP jest zerowa.. Także nie mam możliwości przymiarki dl rozmiaru L [mam 182cm wzrostu]

Co do przymiarki to niepomogę bo mam 168 wzrostu i celuje w ramy 17,5''. Amortyzator to nowsza tora o cieńszych goleniach chyba, więcej możesz o niej poczytać na stronie SRAM.COM. Co do Elixirów ja mam piątki ale nie mam co na nie narzekać. Trójki jak się okażą za słabe to klocki z przodu wymienisz i będą mocne.

Choć ostatnio wpadł mi w oko Kellys Glock 2012 edycja limitowana na pełnym XT w napędzie i powietrzu z przodu.. z tym, że nie wiem, czy geo ramy będzie zawodnicze jak w MBIKE...

Przecież tylko korba i tylna przerzutka jest w XT. reszta to Deore

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...