Skocz do zawartości

[rower] Kross Hexagon X3 2012 za 1200zł

Redvious

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zamierzam kupić oto ten rower: Hexagon X3 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

Nie znam się na rowerach i chciałbym wiedzieć czy ma on jakieś słabe części, z którymi zaraz będzię problem. Rower zamierzam przeznaczyć na jazde w lekkim ternie z nie za dużymi skokami no i ogólnie czy przy dbaniu o niego ile na nim pojeżdżę bez problemów bo licze na minimum 5 lat. Bardzo proszę o pomoc bo całe wakacje są i zamierzam sobie na nim pojeździć :)

Napisano

Miałem ten rowerek ale model 2006 i jak jeszcze nazywały się V3

Natomiast kolega ciągle ma model z 2008 i katuje go niemiłosiernie ..... i daje radę

Najsłabszym elementem z tego zestawu to tylny napęd

to jeszcze jest "wolnobieg" co jest równoznaczne z wygiętą osią po pierwszym sezonie... nie jest to oczywiście tragiczne,,, sam jeździłem na wolnobiegach ponad 14 lat.

Tak więc jak już ci wonogieg padnie (zacznie puszczać) to najlepiej zmienić cały napęd

Dlatego radził bym Hexagona X4 - ten już ma kasetę a różnica to 200zł - za tyle całego napędu nie wymienisz.

Co do amora...model podstawowy....ale to i tak lepsze niż to co ja miałem, ZOOM.... tak więc da się na tym jeździć.

Ale pamiętaj... to rowerki rekreacyjne... nie ściganty.. będziesz katował... to po kilku sezonach amor i napęd padnie. Do "zabawy" w lesie w zupełności starczą. Chociaż patrząc co mój kolega z nimi wyprawia do jestem pod wrażeniem wytrzymałości ramy i osprzętu.

Napisano

Mam Hexa X3 po wymianie napędu na 9 rzędów. (dla mnie to był tylko koszt zaplecenia koła manetki i przerzutki) zmieściłem się w 200zł :D.

Szczerze do rekreacyjnej jazdy jest ok, ale nic więcej od niego nie wymagaj dopóki nie zmienisz napędu. Korba jest całkiem dobra jak na kwadrat po tym jak ją katuję, ale wolałbym octalink. A co do amora to jest SRSuntour na sprężynach szału nie ma. Regulacja niemal nic nie daje. Ładnie skacze możesz go katować bo i tak wg mnie po tych 600km jednym wyścigu i dwóch maratonach działa super. Co do pola żywotności to pytaj się innych. Kupiłem go ponieważ znalazłem nowego za 750zł więc cena była świetna na twoim miejscu dorzuciłbym 400-500zł i kupił: Ale hexagon x3 grafitowy jest najpiękniejszym rowerem z oferty krossa na 2012r nie licząc a+.

http://www.kross.pl/pl/2012/level-a2

lub

http://www.unibike.pl/fusion_disc.html tańszy o 50zł, ale masz za to hamulce tarczowe niestety mechaniczne. Obydwa rowery ludzie polecają. Unibike ma hamulce na klamkach tektro więc dosyć silne są.

Napisano

No to mam duży problem bo nie moge wydać więcej niz 1200 zł

Możę polecacie jakiś inny rower w tej cenie który wytrzyma?

Napisano

No to mam duży problem bo nie moge wydać więcej niz 1200 zł

Możę polecacie jakiś inny rower w tej cenie który wytrzyma?

Nie mówię że jest zły jest dosyć dobry. Nic nie zmieniałbym w nim osprzętu gdybym nie miał Paru starych części na zbyciu jak kaseta łańcuch piasta slx i hamulec avid elixir 3. Jedyne co w tym rowerze to g***o to opony. Po 1,5 m-ca były łyse.

Napisano

A więc warto go kupić ? Kiedyś coś tam wymienie ale jeśli będe normalnie jeździł krawęrzniki zjazdy z nich z dużą prędkością to sie nic nie stanie ?

Napisano

A więc warto go kupić ? Kiedyś coś tam wymienie ale jeśli będe normalnie jeździł krawęrzniki zjazdy z nich z dużą prędkością to sie nic nie stanie ?

Wiesz powiem Ci tak. To zależy od tego jak jeździsz. Rower jest ogółem dobry, ale jak jeździsz na złamanie karku to każdy rower Ci się rozleci. To że rower jest z niższej półki nie znaczy że jest mniej trwały, to tylko zależy od stylu twojej jazdy. Odpowiedz pierw sobie jak jeździsz. Bo jak jeździsz miękko (nie znaczy że wolno) to nawet rower za 500zł da radę. Nigdy nie zdradzę KROSSa, i polecam tą markę na 200%. Więc wg mnie śmiało można kupić.

Napisano

Jeździć zamierzam dość szybko ulice, krawęrzniki no i trasy z utwardzonym piaskiem nie równa droga na której można sobie czasem wyskoczyć. Błoto, deszcz itp. odpada ewentualnie zima bo chce zobaczyć jak się jeździ rowerem w zime oczywiście jeśli nic sie nie stanie w rower ale strasznie nie podoba mi sie w tym rowerze to że regulacja amortyzatorów prawie nic nie daje jak to napisałeś bo jestem pewny że ustawienie amortyzatorów jakie jest będzie złe jak dla mnie :/

Napisano

Nie bardzo podchodzi mi ten Arkus ale bardzo dziękuje za pomoc bo raczej kupie tego Kross Level A2 :) Co o nim sądzisz ? Ma słabe części czy coś takiego

Napisano

Nie bardzo podchodzi mi ten Arkus ale bardzo dziękuje za pomoc bo raczej kupie tego Kross Level A2 :) Co o nim sądzisz ? Ma słabe części czy coś takiego

o a2 nic złego nie mozna powiedzieć,no może opony tracą bieżnik szybko na asfalcie ale to szczegół

sam dzis lub jutro go biore :) jak na tą cenę 100zł drozej niż hexagon x6 to gościu mówił że bardzo się opłaca...Hex a level to 2 inne bajki :)

Napisano

Dzięki :D

miałam go wziąć, wzięłam hexagon x6(design bardzo zbliżony do A2-zdjęcia mam w galerii), kupiłam w kwietniu i mam z nim trochę problemów, już 2 razy był na serwisie. Jutro jadę po raz trzeci. To co się z nim dzieje wydaje mi się raczej kwestią nieumiejętnego serwisowania niż wadami fabrycznymi. Dość "twardo" się na nim jeździ,ale mnie to odpowiada. Nie zamienię na inny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...