Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] dobór wymiarów amortyzatora przedniego do koła 26''

Rekomendowane odpowiedzi

Niektórzy producenci amortyzatorów przednich podają parametry amortyzatorów oś/korona np. 478mm/100mm np. pod linkiem

Velo | Części i akcesoria | Manitou | Marvel PRO

Czy te wymiary są ważne a może inne wymiary są istotne? Jeśli tak to jakich rozmiarów powinienem dobrać amortyzator do kół 26''? Mam ramę o średnicy 1'' i ważę 80 kg. Poszukuje amortyzatorów w cenie do 400 zł.

To odległość od osi koła, do korony widelca (łącznika górnych goleni i rury sterowej). Im większa, tym wyżej jest przód roweru. Przy montażu nie ma to znaczenia, ale wpływa na charakterystykę ramy. Najlepiej żeby była taka sama jak przy starym widelcu, podejrzewam, że jest bardzo zbliżona w przypadku amortyzatorów o takim samym skoku.

Wybór amortyzatorów z rurą 1" jest mały i jest to dolna półka.

Zamontowałem kiedyś amortyzator do starej stalowej ramy z główką do ruru sterowej 1", w dodatku rama była zaprojektowana do sztywnego widelca, zmieniła się charakterystyka ramy i rower gorzej się prowadził, później chciałem zmienić ramę, byłem ograniczony rurą sterową 1" amortyzatora ...

Gdybym teraz miał to zrobić zacząłbym od wymiany ramy.

Widzisz, i wszystko jasne.

Najpierw teoria: ta odległość uzależniona jest głównie od skoku. Im większy skok, logiczne, że wysokość widelca będzie większa. Aczkolwiek między producentami występują pewne różnice. Ramy projektuje się pod konkretne wysokości lub skok i tego trzeba się trzymać. Zdarza się, że producent ramy podaje którąś z tych wartości, częściej jednak trzeba posiłkować się katalogiem i spojrzeć na podzespoły z seryjnego roweru opartego o konkretną ramę.

Teraz praktyka. Nie wiem, jak wygląda Twoja rama, ale z opisu wnioskuję, że to staruszek. Po pierwsze, zapewne została zaprojektowana do pracy bez widelca, więc zepsujesz nim geometrię. Po drugie, pod 1" wybór amortyzatorów jest żaden - XCT, XCM i Capa. Są ciężkie, praktycznie nie pracują, ale szybko łapią luzy. Innymi słowy, zostań przy sztywnym widelcu.

• Mod Team

Wracając do wymiarów widelca to kazdy ma znaczenie i do duże i każdy mów nam o widelcu. Średnca goleni mowi czy amor będzie sztywny czy też nie i czy wytrzymały wiadomo ze golenie 28mm nie dosć ze nie nadają sie dla ciężkich ludzi to do niczego wiecej jak XC, 35mm w góre używane są już do bardzo agresywnej jazdy wręcz niemalże samobójczej :D o wysokości wspomniał Fenthin, po niej mozna wnioskować czy wideł jest do XC, allmoutain enduro itd ... jednak ten wymiar to nie wszystko. Rozstaw goleni też jest ważny im jest większy ty widelec będzie sztywniejszy.

Wypada sie trzymać zaleceń producenta co do zastosować widelca, wyjątkiem był RS Pike który był stosowany niemal że wszedzie i wszędzie sie nadawał :D

Na stronie Suntoura znalazłem takie oto modele pasującę do mojego roweru:

1. Suntour SF9-Nex 4100L

NEX

2. Suntour SF11-XCM-H

3. Suntour SF11-XCM

XCM

Który z nich będzie najlepszy, bo słyszałem że amortyzator o skoku 100mm będzie psuł geometrię roweru i że powinien mieć skok mniejszy niż 100mm a może z innych producentów jakiś model? Zastanawiam się czy brać model z wymiarem 180mmx55mm czy 210mmx55mm bo nie wiem co to za wymiary?

• Mod Team

Jeden jest do trekingowego mieszczucha drugi to roweru XC i żaden lepszy nie bedzie bo do do innych rowerów. Ty jesteś jakiś normlany inaczej już 2 razy sie pytali w tym też jak ile masz kasy i jką masz rame a ty jak stara dewota z pod koscioła klepiesz dalej swa koronke o wymiarach widelca ...

Amortyzator ROCK SHOX SID RLT Dual Air PushLock (2397189257) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ten powinien pasować, możesz mu obniżyć skok.

Zastanawiam się czy brać model z wymiarem 180mmx55mm czy 210mmx55mm bo nie wiem co to za wymiary?

180/210 to długość rury sterowej, 55mm to długość gwintu na niej.

Musisz zmierzyć główkę ramy. Jeżeli ma np 130 mm to rura 180mm będzie odpowiednia (180 - 55 = 125; <130), ale 210 już za długa (210 - 55 = 155: > 130 mm) i braknie Ci gwintu.

pytali w tym też jak ile masz kasy i jką masz rame

trochę tam napisał ;) :

Mam ramę o średnicy 1'' i ważę 80 kg. Poszukuje amortyzatorów w cenie do 400 zł.

Kupiłem amortyzator przedni RST Capa 1''. Sprzedawca mi mówił że ma on skok 100mm ale jak sprawdziłem na necie to jest wersja 80mm np.

Velo | Części i akcesoria | RST | Capa

Szukałem na necie i nie znalazłem wersji 100mm. Ciekawe czy są wersje 100mm? Ja jeżdzę mało głównie w mieście po ulicy lub chodnikach a na ścieżkach leśnych to sporadycznie, więc powinien wystarczyć taki amortyzator.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...