szkudi Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Witam. Mam problem z hamulcami Shimano XT BR-M755 wraz z tarczami Shimano SM-RT75 160 mm a mianowicie słabo hamują. Na klockach hamulcowych powstaje szary nalot przy hamowaniu. Jak wyczyszczę i odtłuszczę klocki to po paru hamowania nalot znowu się pojawia, ten nalot można dopiero wyczyścić papierem ściernym. Mam przez to pytanie co jest przyczyną tego nalotu oraz czy to on właśnie jest przyczyną słabych hamulców? Dołączam zdjęcia poglądowe z brudnymi klockami oraz czystymi. Po lewej klocki metaliczne a po prawej pół metaliki Ashima Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekBOP Napisano 3 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Ten nalot to cały brud typu kurz zużycie tarczy klocków proponuję umyć tarcze szczoteczką i płynem do mycia naczyń (ludwik najlepszy) mam też shimano br-m486 półmetaliki i co 4 dni odtłuszczam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkudi Napisano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Jeśli chodzi o tarcze to już je czyściłem: papierem ściernym, płynem do mycia naczyń, denaturatem, benzyną ekstrakcyjną oraz nitrem a klocki metaliczne wypalałem i nic nadal to samo. Najlepsze jest to, że raz po wyczyszczeniu i odtłuszczeniu hamulce jeszcze gorzej hamowały. A przez ten nalot klocki są śliskie. Czy jedynym wyjściem jest wymiana tarcz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 3 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Najpierw sprawdź czy nie cieknie ci olej z uszczelek na tłoczkach bo to już wiekowe hamulce a u mnie w 765 tak właśnie było. Miałem metaliki ashimy i te klocki nie hamowały nie polecam ich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkudi Napisano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Coś mi się zdaje że cieknący zacisk nie jest tu problem a dlatego że po wyczyszczeniu i odtłuszczeniu klocków i tarcz założyłem je i zahamowałem kilka razy i nalot znowu się pojawił a wtedy na zewnętrznej stronie klocków nie było śladu oleju. Zastanawia mnie skąd się bierze ten nalot. A co do klocków Ashima też ich nie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 3 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Jeżeli jest jakiekolwiek prawdopodobieństwo że ciekną tłoczki to nie ma szans żeby hamulec działał poprawnie. Jak masz wszystkie elementy odtłuszczone i tarłeś klocki na papierze to nie oczekuj że dotrą się po kilku hamowaniach na podwórku tarcza ma otworki w których olej bardzo dobrze się kamufluje i jeśli była zalana to potrzebna jej porządna kąpiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkudi Napisano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Dobrze, spróbuję jeszcze wszystko dokładnie wyczyścić a szczególnie tarcze i obejrzę czy nie cieknie z pod tłoczków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.