Skocz do zawartości

[hamulce] Problem z Shimano BR-M755

szkudi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z hamulcami Shimano XT BR-M755 wraz z tarczami Shimano SM-RT75 160 mm a mianowicie słabo hamują. Na klockach hamulcowych powstaje szary nalot przy hamowaniu. Jak wyczyszczę i odtłuszczę klocki to po paru hamowania nalot znowu się pojawia, ten nalot można dopiero wyczyścić papierem ściernym. Mam przez to pytanie co jest przyczyną tego nalotu oraz czy to on właśnie jest przyczyną słabych hamulców? Dołączam zdjęcia poglądowe z brudnymi klockami oraz czystymi. Po lewej klocki metaliczne a po prawej pół metaliki Ashimapost-155131-0-20089800-1341262593_thumb.jpegpost-155131-0-28566100-1341262591_thumb.jpeg

Jeśli chodzi o tarcze to już je czyściłem: papierem ściernym, płynem do mycia naczyń, denaturatem, benzyną ekstrakcyjną oraz nitrem a klocki metaliczne wypalałem i nic nadal to samo. Najlepsze jest to, że raz po wyczyszczeniu i odtłuszczeniu hamulce jeszcze gorzej hamowały. A przez ten nalot klocki są śliskie. Czy jedynym wyjściem jest wymiana tarcz?

Coś mi się zdaje że cieknący zacisk nie jest tu problem a dlatego że po wyczyszczeniu i odtłuszczeniu klocków i tarcz założyłem je i zahamowałem kilka razy i nalot znowu się pojawił a wtedy na zewnętrznej stronie klocków nie było śladu oleju. Zastanawia mnie skąd się bierze ten nalot. A co do klocków Ashima też ich nie polecam.

Jeżeli jest jakiekolwiek prawdopodobieństwo że ciekną tłoczki to nie ma szans żeby hamulec działał poprawnie. Jak masz wszystkie elementy odtłuszczone i tarłeś klocki na papierze to nie oczekuj że dotrą się po kilku hamowaniach na podwórku :) tarcza ma otworki w których olej bardzo dobrze się kamufluje i jeśli była zalana to potrzebna jej porządna kąpiel

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...