Bester Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 witam, od pewnego czasu podczas mocniejszego napierania na pedała PEDAŁY słychac było stuk/strzyk dochodził on z okolic pedał PEDAŁÓW..no więc wziąłem klucz dokręciłem jedno(rzeczywiście pomogło) ale znowu drugie zaczelo stukać/strzykać więc odkręciłem śrubke i z powrotem zakręciłem do max.. no i sie zaczęło.. bije na wszystkie strony, stuka, co to może być? czy obejdzie sie bez wymiany pedał PEDAŁÓW? pls o pomoc..jestem zielony ;d P.S mam jeszcze jedno pytanie nie bd zakładał nowego tematu., chodzi o przednie kolo a więc xd na postoju tak z niczego wziąłem kolo do ręki i ruszając na bok wyczułem bicie lekkie..więc stuknąłem ręką dość mocno w koło z prawej strony..i bicie ustąpiło nie było go już .. na drugi dzien znowu lekkie bicie i znowu uderzyłem i znowu ustąpilo? co to może być? źle nabite łożyska?? jest to oś sztywna(tak sie to zwie?) amorek marzocchi 66 bomber (06r.) : Google Images nie znam sie prosze o pomoc
Fenthin Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Jedno pytanie. Co to jest "pedało"? Rozkręć, otwórz, zobacz, w jakim stanie są łożyska i wtedy pomyślimy, czy wystarczy serwis, czy potrzebna jest wymiana. Co do koła. Być może zużyły się już łożyska, być może oś jest za słabo skręcona. Najpierw sprawdź.
Mod Team Puklus Napisano 2 Lipca 2012 Mod Team Napisano 2 Lipca 2012 Podany link nie specjalnie chce działać. Pedał należy ogkręcic z ramienia korby i rozebrać. wyczyścić, nasmarować i złozyć. NIe skręcać na chama tylko zeby był odpowiedni luz.
rafcix1221 Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 nauka polskiego powinna pomóc, ale nie na wszystkie twoje problemy : )))
Mod Team Pixon Napisano 2 Lipca 2012 Mod Team Napisano 2 Lipca 2012 Raportować takich dys... a nie zaśmiecać temat.
bartkos Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 .więc stuknąłem ręką dość mocno w koło z prawej strony..i bicie ustąpiło nie było go już Ach, te przyzwyczajenia z ruskich telewizorów Takie walnięcie w przypadku koła raczej na niewiele się zda. Proponuję rozkręcić i posprawdzać. Co do pedałów, nie udało mi się jeszcze trafić na takie, które dałoby się doregulować, kiedy zaczęły tak szwankować. Sam teraz co jakiś czas słyszę trzask, gdy mocniej nacisnę. Szukam nowych, jeśli się uda w miarę tanio, to na łożyskach maszynowych.
Bester Napisano 3 Lipca 2012 Autor Napisano 3 Lipca 2012 a jaki byłby ewentualny koszt takich łożysk?? po południu zerknę coś do tego bo nie mam za bardzo czasu co do koła to oś raczej jest dobrze dokręcona..no może te łożyska już zrobiły swoje i trzeba je wymienić ale też sprubóje popatrzeć :0 dzięki za pomoc ^.^ odezwe sie jak coś pokombinuje Sory za błędy w pisowni... -,-
Mod Team Puklus Napisano 3 Lipca 2012 Mod Team Napisano 3 Lipca 2012 W pedałach łozysk sie nie wymienia, chyba ze są maszynowe, możesz co najwyżej jak pisałem rozebrać wyczyścić, nasmarować i skręcić tak żeby było dobrze. Jeżeli te zabiegi nie pomoga to albo będzie ci dalej trzeszczało albo kupisz sobie nowe. Z kołami ta sama historia, rozebrać, wyjąć oś, wyczyścić, nasmarować, złożyć.
Bester Napisano 3 Lipca 2012 Autor Napisano 3 Lipca 2012 a jeśli mam(jak napisaliście że mogę mieć) źle "dokręconą" oś to jak mam ją dobrze zakręcić ?? -,- aa ten link z zdjęciem nie działa jest to amortyzator marzocchi 66 bomber (06r.) 170mm
Mod Team Puklus Napisano 3 Lipca 2012 Mod Team Napisano 3 Lipca 2012 Łożysko w pedale musisz dokręcić tak by nie było luzu i nie kręciło sie ciężko. Jak już masz rozwalone łozyska to każda możliwość przy której nie będzie trzasków jest dobra niezależnie czy będzie luz wielki czy pedał sie kręcił cieżko bo on i tak już umarł Wymienił bym je na takie z łożyskami maszynowymi tam już nie bedzie tego typu problemów, jednak takie pedały do najtańszych nie należą.
Bester Napisano 3 Lipca 2012 Autor Napisano 3 Lipca 2012 a jeżeli chodzi o przednie kolo to jak mam tam dokręcić dobrze żeby ew nie stukało..?? wszystko siedzi na piaście novatec 711
Mod Team Puklus Napisano 3 Lipca 2012 Mod Team Napisano 3 Lipca 2012 Novatec ma łozyska maszynowe i tam luz sie raczej nie zrobi, nie az taki. Wyciąg koło, możliwe ze pękła oś cho jest w sumie mało prawdopodobne.
Bester Napisano 3 Lipca 2012 Autor Napisano 3 Lipca 2012 dobra kolem zajme sie jutro co do pedał(poprawcie jak coś * -.-) odkręciłem wyczyściłem środek i dokręciłem w środku taką jakby tulejke(chyba to łożysko było) i pomogło już nie ma żadnego luzu.. kręci sie w miare dobrze ale troszke ciężej niż wcześniej ale coż dzięki za pomoc z tym a jutro sprubóje podłubać przy tym kole
Mod Team Pixon Napisano 3 Lipca 2012 Mod Team Napisano 3 Lipca 2012 Kolego Bester Twoja ignorancja co do pedał(poprawcie jak coś * -.-) zaczyna mnie irytować. Kolejny post z błędami i Twoje wynurzenia tutaj wylądują w koszu. Radzę sie przyłożyć i wziąć słownik w rękę. Nikt nie będzie poprawiać twoich byków!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.