Mixx Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Witam! Jestem nowy na forum, więc chciałbym się na wstępie przywitać. Moja sprawa wygląda tak. Jakieś 4 lata temu kupiłem sobie rower górski (już wówczas używany), który do tej pory służył mi do przejażdżek miejskich. Od czasu zakupu nie robiłem w nim nic prócz podstawowych regulacji i smarowania łańcucha. Ostatnio zacząłem z kolegami jeździć trochę po pobliskich lasach, gdzie już zdarzają się jakieś wzniesienia, korzenie itp. Podczas jednej z takich przejażdżek pękła mi tylna przerzutka. Pomyślałem, że może jest to dobra okazja na to by odrestaurować rower. Problem w tym, że nie za bardzo się znam. Mój rower ma ramę aluminiową 21 cali, którą chciałbym wykorzystać. Po za tym koła, opony, hamulce i amortyzator wydaje mi się, że na razie mogą (chyba nawet muszą, z powodów finansowych) zostać. Z tego wynika, że wymienić chcę cały napęd + przerzutki. Szperając po Allegro złożyłem sobie zestaw złożony z części Shimano Alivio. - Korba Shimano Alivio FC-M410 42x32x22 - Kaseta Shimano Alivio CS-HG41-8 11-30 - Łańcuch HG 40, + Spinka SP8, - Klamkomanetki Shimano Alivio ST-M410 - suport Shimano Alivio BB-UN26 - 113mm, - Przerzutka tylna Shimano Alivio RD-M410, - Przerzutka przednia Shimano Alivio FD-M430 W sumie wyliczyłem , że koszt takiego odnowienia wyniósłby mnie około 450zł Powiedzcie mi, czy to wszystko do siebie pasuje oraz, czy ma w ogóle jakiś logiczny sens, a jeśli nie to co zamiast tego dać.
blackiwan Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Musisz sprawdzić czy tylne kolo jest przygotowane żeby założyć kasetę. Byc może obecnie jest tam założony wolnobieg,co wiąże się z wymianą piasty. Przednia przerzutka musi posiadać obejmę o odpowiedniej średnicy oraz musisz zwrócić uwage jaki jest ciąg linki do niej.(górny lub dolny). No i oczywiscie musisz posiadac odpowiednie klucze do odrecenia starych czesci.
zelek93 Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Jeśli oś suportu jest takiej samej długości to wszystko powinno grać i chulać. Swoją drogą może korba i suport w octalincku nie wyjdzie o wiele drożej? Wymień również pancerze i linki na pewno poprawią pracę.
Mixx Napisano 2 Lipca 2012 Autor Napisano 2 Lipca 2012 Dzięki za odpowiedzi. Na dniach sprawdzę pozostały osprzęt, może też zrobię zdjęcia roweru i wrzucę to mi powiecie w ogóle czy warto to do niego pakować. A co do tych części to nic nie zamienialibyście w tym zestawie jeśli już będzie hulać? Może jakąś część o podobnej klasie kupię taniej lub też w tej samej cenie coś nieco lepszego?
Mixx Napisano 5 Lipca 2012 Autor Napisano 5 Lipca 2012 Zrobiłem zdjęcia. Nie wiem czy wiele na nich się da zobaczyć, ale może sprawne oko ekspertów coś wypatrzy. Hamulce mam w nim Shimano STX, przerzutka przednia shimano Alivio oraz amortyzator firmy RST nie znam modelu. Po za tym o ramie nie wiem nic po za tym, że jest aluminiowa i ma według mojego mierzenia 21 cali. Powiedzcie mi, czy to co dobrałem będzie pasowało oraz czy warto to w niego wkładać. Po za tym nie wiem czy hamulce i amortyzator też nie są do wymiany, a wówczas może mi się już nie opłacać w niego inwestować ;/ Daję link do albumu ze zdjęciami ponieważ nie mogę tych zdjęć załadować na forum. http://imageshack.us/g/17/33971141.jpg/
widmo Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Jeździsz z tak opuszczonym siodłem? Jeśli tak to ta rama jest na ciebie za duża. Ile masz wzrostu?
zelek93 Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Cześć, powiem Ci szczerze, że pakowanie 450zł w taki rower to samobójstwo. Ja za taką cenę sprzedałem 4 miesiące temu Merdie Matts 40D cały na alivio hyrdauliczne hample etc. Myślę, że lepiej będzie poszukać nowszego używanego roweru zwłaszcza patrząc jak masz ustawione siodło chyba troszkę masz niedopasowany rozmiar ramy. Liczysz 450zł za same części czy również z usługą w serwisie lub ewentualnym zakupem narzędzi ?
pepelito Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Cześć, powiem Ci szczerze, że pakowanie 450zł w taki rower to samobójstwo. Ja za taką cenę sprzedałem 4 miesiące temu Merdie Matts 40D cały na alivio hyrdauliczne hample etc. Myślę, że lepiej będzie poszukać nowszego używanego roweru zwłaszcza patrząc jak masz ustawione siodło chyba troszkę masz niedopasowany rozmiar ramy. Liczysz 450zł za same części czy również z usługą w serwisie lub ewentualnym zakupem narzędzi ? Dlaczego niby samobójstwo?? Stare sprzęty są bardzo wytrzymałe. Ja również wpakowałem kasę w podobny sprzęt na ramie Tange i nie żałuje. Z tym że ta rama jest chyba na Ciebie za mała. Teraz zauważyłem ten "cudowny" amor, więc lepiej sprzedać na części. Chyba więcej można zarobić właśnie takim sposobem. Te 200zł na 100% uzyskasz więc za te 650-700zł kupisz fajny rowerek PS: Właśnie kilka min temu poszedł na allegro w świetnym stanie za 690zł na Deore LX 3x9 i manetkach Deore, piastach Deore, korbie Truvativ,
Mixx Napisano 7 Lipca 2012 Autor Napisano 7 Lipca 2012 Nie, siodełko jak jeździłem odpowiednio sobie podnosiłem. Co do ramy to wydaje mi się, że ma 21 cali, tak mi przynajmniej wyszło z mierzenia. Co do narzędzi to mój ojciec się lubi bawić w majsterkowanie, więc cały osprzęt mam i z jego pomocą sam bym dał radę wszystko złożyć. No ale chyba rzeczywiście lepiej będzie kupić coś używanego. Dzięki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.