Terrqge Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Witam, mam mały dylemat, planuję kupić pedały spd, jednak jest taki problem, że na moim rowerze od czasu do czasu będzie musiał pojeździć ktoś, kto jeździ raczej w zwykłych butach, no i znalazłem choćby coś takiego: http://www.ambike.pl/p/pl/1557/pedaly+shimano+spd-m324+sportowo-turystyczne.html Zresztą, w sumie czasem nawet gdy się spiesze, a muszę pojechać gdzieś nie daleko, na moment, albo gdzieś gdzie potrzebuję być w normalnych butach, a nie mogę wziąć plecaka też by się przydały. I mam teraz pytanie, czy dla mnie, jako dla osoby która będzie jeździła w butach do mtb (tych bardziej turystycznych, myślę tu np nad shimano m077) będzie jakaś większa różnica w wygodzie jazdy niż na pedałach spd normalnych, to znaczy tych mniejszych, bez platformy, tylko z wpięciami po obu stronach. Czy dla mnie to będzie bez znaczenia i między np m520, a m324 podczas jazdy nie odczuję większej różnicy? Bo nie wiem czy oprócz tego, że za każdym razem będę musiał odwrócić pedał stroną do wpinania mogą wystąpić jakieś trudności? Np większa awaryjność takiej konstrukcji itp, napiszcie co o tym myślicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenek001 Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Proponuję rozpatrzeć taką propozycję: PEDAŁY SHIMANO PD-M520 + NAKŁADKI Będziesz mógł wtedy używać ich jako spd, a zarazem, jak wyskoczysz gdzieś do sklepu, czy coś takiego, to bez problemu przejedziesz się w zwykłych butach. Moim zdaniem najlepszy dla Ciebie wybór. EDIT: Bo nie wiem czy oprócz tego, że za każdym razem będę musiał odwrócić pedał stroną do wpinania mogą wystąpić jakieś trudności? Np większa awaryjność takiej konstrukcji itp, napiszcie co o tym myślicie. Nic się nie stanie A co do jazdy na spd bez nakładek i bez butów spd, to da się, ale troszkę komfort jazdy jest mniejszy, przez te małe pedały (nieraz można je "zgubić" nogą, przynajmniej ja tak mam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Jak jest z jakością wykonania tych nakładek, bo na zdjęciach ciężko mi stwierdzić, czy to jakiś słaby plastik który zaraz się połamie czy coś mocniejszego, bo jak widze na allegro można kupić same nakładki, ale są strasznie drogie (za same nakładki 40-50zł to stanowczo za dużo IMO) Bo jeśli bym kupował te m520 to jednak wolałbym kupować u siebie, w sklepie meridki, ciekawy jestem czy sprzedają tam z nakładkami... Mimo wszystko nadal jestem ciekawy jak jest z wygodą tych m324, choć pomysł z nakładkami nawet mi się spodobał. Poszukam trochę u mnie w mieście, bo buty kupuję na miejscu, więc pedały bym raczej kupił również w tym samym sklepie (w razie gwarancji itp) Używa ktoś takich nakładek i może powiedzieć więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krychood Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Posiadam m520 z nakładkami (były w komplecie) - powiem tak nakładki sprawują się dość dobrze nie są aż tak bardzo delikatne, lecz trzeba uważać aby blokami ich nie porysować. W obuwiu "cywilnym" nie ma takich problemów na krótkie wypady do sklepu jak znalazł. Jeszcze jedno ja należę do osób mało ważących około 60kg przy tej masie udało mi się lekko te nakładki blokami porysować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Ja również ważę 60kg, ciekawy jestem jak jest z wpinaniem i wypinaniem tych nakładek, bo pewne osoby tylko czasem muszą jeździć na moim rowerze i w sumie to te nakładki mogłyby sobie wpinać same. Czy je się montuje jakoś bardziej na stałe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krychood Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Mam zamontowane na stałe z jednej strony te nakładki (często jeżdżę po zmroku, a one posiadają odblask). Jeśli komuś innemu udostępniasz rower to sam montuj tej osobie nakładki (trzeba się trochę pobawić aby je dobrze założyć i zdjąć bez przypadkowego uszkodzenia) bądź miej jak ja zamontowane na stałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Ale zamontowane na stałe w sensie jakoś przykręcone, czy po prostu nigdy ich nie zdejmujesz (nie wypinasz)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krychood Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Na stałe w sensie wpięte na podobnej zasadzie jak buty z blokami. Sorry zrobiłem taki skrót myślowy. A mam je wpięte przez cały czas aby nie bawić się w ciągłe zakładanie i zdejmowanie kiedy będzie potrzeba (a taką potrzebę mam co najmniej 2-3 razy dziennie - pewnie jakbym zakładał zdejmował to już bym je dawno połamał). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Po co wam te nakładki? Przecież w razie potrzeby można na spd-kach pojechać w normalnym obuwiu. Pedały są po prostu mniejsze i tu mały dyskomfort ale nie ma tragedii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 4 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Ciągłe zakładanie i zdejmowanie nakładek niesie ryzyko ich uszkodzenia. Ja trochę nie dopilnowałem sprawy i po złożeniu ich nie dokręciłem regulacji na maksa i teraz jedna lekko lata na boki, bo się wyrobiła. Wersja turystyczna pod tym względem wytrzymalsza będzie. karbeti Próbowałeś tak jeździć dłuższy dystans albo podczas deszczu? Jeżeli but nie ma sensownego protektora, to może się ześlizgiwać. Niewygoda jest odczuwalna i przy dłuższych odcinkach będzie mocno przeszkadzał taki mały pedał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemkoVonLezajsk Napisano 4 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Kolega ma te nakładki. Ale do ich zdejmowania używa śrubokręta... delikatnie podważa zatrzask SPD aby łatwiej ściągnąć i nie uszkodzić plastiku w platformie A ściąga je tylko na zawody. Tak normalnie na wyprawy/wycieczki/treningi/dojazdy jeździ z platformami z zatrzasku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 4 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Ciągłe zakładanie i zdejmowanie nakładek niesie ryzyko ich uszkodzenia. Ja trochę nie dopilnowałem sprawy i po złożeniu ich nie dokręciłem regulacji na maksa i teraz jedna lekko lata na boki, bo się wyrobiła. Wersja turystyczna pod tym względem wytrzymalsza będzie. karbeti Próbowałeś tak jeździć dłuższy dystans albo podczas deszczu? Jeżeli but nie ma sensownego protektora, to może się ześlizgiwać. Niewygoda jest odczuwalna i przy dłuższych odcinkach będzie mocno przeszkadzał taki mały pedał. Jeśli dłuższym odcinkiem można nazwać 5km... Nadal się waham, jutro już chyba będę kupować, ale nie wiem co wybrać, w sumie kasa nie jest aż tak istotna, mogę trochę dołożyć, ale boję się że w turystycznych zacznie mnie denerwować to, że będę musiał ciągle ustawiać pedał stroną do wpinania. Co do nakładek w zwykłe spd, jak już pisałem wole kupować tam gdzie buty, czyli u siebie w mieście, a tam mają m520 ale czy z nakładkami to nie mam pojęcia, będę musiał dopytać. Może znajdzie się ktoś kto jeździ w turystycznych i podzieli się wrażeniami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 4 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Jeżeli pedał będzie się swobodnie obracał, to platforma powinna opadać bo jest cięższa (tak samo przy nakładkach). Kłopot więc będzie raczej przy jeździe bez wpinania. Jakiś czas jeździłem na pedałach Authora A-sport 22. Zrezygnowałem z dwóch powodów: -niby kompatybilne z shimano, ale tak nie do końca dobrze to działało (2 rowery, do lasu i wycieczek z M540, a na miasto z tymi Authora) -platforma za bardzo wystawała w kierunku zatrzasku co utrudniało wypinanie, bo but haczył o ramkę (kwestia budowy pedałów lub buta) W kwestii wygody było ok, może nawet z lekką przewagą nad nakładkami (są węższe niż platforma). Jakbyś był z okolic Trójmiasta, to moglibyśmy się dogadać w kwestii wypróbowania, bo leżą i się marnują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 4 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Niestety nie jestem z trójmiasta, jutro idę do meridy w moim mieście i będę się decydować ostatecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kovaleczek Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Cześć, od niedawna jeżdże w butach spd i mam pedały m324 i jestem z nich niezadowolony. Są drogie w zakupie, ciężkie ale największą wadą jest to że zatrzask spd zawsze obraca się "do dołu" i jak chcesz się wpiąć to musisz najpierw kopnąć pedał tak aby zatrzask był u góry. Mnie to strasznie denerwuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 5 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Wybór najprawdopodobniej padnie na shimano pd-a530 z możliwością jazdy w zwykłych butach. Czytałem też recenzje i są w miarę chwalone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 8 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Ciągłe zakładanie i zdejmowanie nakładek niesie ryzyko ich uszkodzenia. Ja trochę nie dopilnowałem sprawy i po złożeniu ich nie dokręciłem regulacji na maksa i teraz jedna lekko lata na boki, bo się wyrobiła. Wersja turystyczna pod tym względem wytrzymalsza będzie. karbeti Próbowałeś tak jeździć dłuższy dystans albo podczas deszczu? Jeżeli but nie ma sensownego protektora, to może się ześlizgiwać. Niewygoda jest odczuwalna i przy dłuższych odcinkach będzie mocno przeszkadzał taki mały pedał. Sam zawsze jeżdżę w spd-kach, ale czasami z żoną wybieramy się rowerumi do znajomych - odleglość około 12 km. Wtedy załadam normalne buciory i jak dla mnie nie ma żadnego problemu. W deszczu tak nie jeździłem. Mam 780-tki i naprawdę nie mam z tym kłopotu żeby montować jakieś dziwne nakładki. Po to kupujemu pedały SPD żeby jeżdzić w specjalnym obuwiu ale jak trzeba w cywilkach to spokojnie dają radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.