Skocz do zawartości

[buty] na rower adekwatne do moich pedałów

Lvcas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję kupić jakieś buty, ale nie wiem jakie :)

Pedały mam dokładnie takie: http://dream-bike.pl/images/PD_DE005_1797_4f4bfb5b8f618.jpg

W chwili obecnej jeżdżę w butach o płaskiej podeszwie.

Czy np. takie buty: http://moda.allegro.pl/buty-rowerowe-shimano-spd-sh-m077-wyprzedaz-waw-46-i2440129044.html będa się dobrze spisywały na tych pedałach? Czy te buty są jednak przeznaczone głównie do takich typów "pedałów": http://nokautimg1.pl/p-d0-dc-d0dc7d8448899248a732d4fa3be618e5500x500/pedaly-spd-shimano-pd-m505.jpg

Proszę o wyjasnienie.

Najlepsze do pedałów platformowych są buty z miękką podeszwą. Zaś SPD' ki mają twardą nawet bardzo twardą podeszwę. Nie będzie ci się dobrze w nich jeździć.

Na twoim miejscu kupiłbym po prostu wygodne buty nawet nie koniecznie rowerowe.

Najlepsze do pedałów platformowych są buty z miękką podeszwą. Zaś SPD' ki mają twardą nawet bardzo twardą podeszwę. Nie będzie ci się dobrze w nich jeździć.

Na twoim miejscu kupiłbym po prostu wygodne buty nawet nie koniecznie rowerowe.

Tak też będę musiał uczynić. Dzięki!

A ja tam dla odmiany twierdzę, że do platform wskazana jest sztywna podeszwa. Na innych się jeździ jak... no nie za bardzo;]

Przy czym fajnie jakbyś rzeczywiście był w stanie znaleźć but, który ma ją zrobioną z w miarę miękkiej gumy.

Jak chcesz jakieś do zatrzasków to te z linii trekkingowych. Znajomy tak jeździł- nie narzeka. A potem miał problem z głowy jak się przesiadał na spdki.

Przy czym my jeździliśmy na platformach do DH/FR. Szerokich, z pinami itd. Nie wiem jak dobre do nich buty sprawdzają sie przy takich wytworach jak ten z Twojego linku.

Nie pisałem o butach z podeszwą " tekturową", ani o skarpetkach.

Poza tym czemu ma służyć taka podeszwa na rowerze, bo chyba nie amortyzacji?

Nie bądź śmieszny... Z miękką podeszwą, żeby noga dobrze się trzymała na pedałach. Kiedyś, na początku jeździłem z platformami i butami z twardą podeszwą. To było tragiczne połączenie... Dodam, że jeżdżę po Beskidach, i raczej nie po asfalcie. Na byle kamolu noga spadała z pedała.

Przecież przez taką miękką podeszwe czuć jak się wbija pedal w stope.

Wolę czuć już jak się pedał wbija w stopę (chociaż to chyba tylko w trampkach) niż nie mieć go pod nogą po każdym kamieniu, korzeniu itp...

Mój kolega jeździł w zwykłych halówkach i na wylot sobie rozwalił tymi z pierwszego postu. Ja jeździłem również na takich, ale w sportowych najkach z dosyć cienką podeszwą i nic mi się nie wbijało, podeszwa w jak najlepszym porządku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...