Franiuu Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Witam! Mam ogromny problem... Jakiś czas temu oddawałem koło do przeplotu (wymiana piasty). Dzisiaj chciałem odkręcić tarczę, żeby sprawdzić, czy nie jest krzywa, bo coś mi ocierało mimo regulacji zacisku. Okazuje się, że łeb (gniazdo) jednej ze śrub został uszkodzony. Na domiar złego zniszczyłem łeb jeszcze bardziej próbując nabić płaski śrubokręt w łeb, tak, żeby ją wykręcić. Śruba okazała się zbyt miękka i teraz wygląda masakrycznie... Co mogę z tym zrobić? Dodam, że jest to tarcza tektro, a piasta to xt na 6 śrub. Boję się, że przyjdzie mi jeździć z nowy systemem tarczy z mocowaniem na 5 śrub... Pozdrawiam, Franek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 szlifierka kątowa i nacinasz łeb śruby tak aby dało się odkręćic śrubokrętem płaskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franiuu Napisano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Właśnie w tym problem. Śruba jest tak miękka, że śrubokrętem rozjechałem to nacięcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 to zeszlifuj łeb śruby do zera ,a to co zostanie w otworze rozwierć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Albo użyj wykrętaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franiuu Napisano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Dzięki za odpowiedź! Bardzo poważnie się nad tym zastanawiałem. Tarcza prawdopodobnie i tak do wymiany, a z nową będą nowe śruby. Jednak... Czy rozwiercając śrubę, nie uszkodzę gwintu w piaście? Fenthin, a jakiego rozmiaru powinien być wykrętak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Nie uszkodzisz jak umiesz prosto wiercić , wiertło odrobinę mniejsze niż rozwiercany przedmiot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Śruba M5, wykrętak 2mm. Szansa, że coś uszkodzisz, zawsze istnieje. Jeżeli będziesz prosto wiercił, jest praktycznie zerowa, no ale różnie to bywa. Jednak, jeśli umiesz wiercić, dasz sobie radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franiuu Napisano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Dzięki wielkie! Jutro z rana wybiorę się do sklepu ze śrubami po wykrętak i przy okazji kupię nową tarczę. Jeżeli nie będzie wykrętaka, to będę wiercił. Jutro dam znać o efektach... Pozdrawiam, Franek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Miałem kiedyś podobny problem. Łepek śruby należy naciąć na płaski śrubokręt, a następnie na początku przyłożyć pod ukosem śrubokręt i uderzać młotkiem, jak na rysunku: W moim przypadku pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 2 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Zazwyczaj pomaga wbicie dopasowanego torxa ale jak już łep rozwalony to może być problem, jak już nic nie pomoże to zeszlifować całkowicie łepek śrubki, reszte odkręcić. Resztka gwintu powinna łatwo sie dać wykręcić z piasty np kleszczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiekvip3 Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Kiedyś miałem podobny przypadek, na szczęście śruba wystawała z drugiej strony i była dość lekko przykręcona - wziąłem kombinerki i kręciłem od drugiej strony - jakimś cudem się udało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franiuu Napisano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Jakoś poszło. Wyrównałem łeb i za pomocą śrubokręta i młotka udało mi się ją wykręcić. Na szczęście obyło się bez wiercenia. Przy okazji trochę porysowałem tarczę pilnikiem. Jaki papier ścierny będzie dobry, żeby to przeszlifować? Tarcza okazuje się prosta. Przykładałem ją do blatu stołu i oglądałem z każdej strony - nigdzie nie odstaje. Wolałbym zminimalizować koszty i pieniążki przeznaczyć na nowe klocki... Pozdrawiam, Franek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 3 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Ja to robiłem delikatnie papierem 80 ale ty możesz użyć np 200 jeżeli masz pod ręką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.