Skocz do zawartości

[tarcza] Problem z wyrobionym łbem śruby mocującej tarczę

Franiuu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam ogromny problem... Jakiś czas temu oddawałem koło do przeplotu (wymiana piasty). Dzisiaj chciałem odkręcić tarczę, żeby sprawdzić, czy nie jest krzywa, bo coś mi ocierało mimo regulacji zacisku. Okazuje się, że łeb (gniazdo) jednej ze śrub został uszkodzony. Na domiar złego zniszczyłem łeb jeszcze bardziej próbując nabić płaski śrubokręt w łeb, tak, żeby ją wykręcić. Śruba okazała się zbyt miękka i teraz wygląda masakrycznie...

Co mogę z tym zrobić? Dodam, że jest to tarcza tektro, a piasta to xt na 6 śrub.

Boję się, że przyjdzie mi jeździć z nowy systemem tarczy z mocowaniem na 5 śrub...

Pozdrawiam, Franek.

Dzięki za odpowiedź!

Bardzo poważnie się nad tym zastanawiałem. Tarcza prawdopodobnie i tak do wymiany, a z nową będą nowe śruby. Jednak... Czy rozwiercając śrubę, nie uszkodzę gwintu w piaście?

Fenthin, a jakiego rozmiaru powinien być wykrętak?

• Mod Team

Zazwyczaj pomaga wbicie dopasowanego torxa ale jak już łep rozwalony to może być problem, jak już nic nie pomoże to zeszlifować całkowicie łepek śrubki, reszte odkręcić. Resztka gwintu powinna łatwo sie dać wykręcić z piasty np kleszczami.

Jakoś poszło. Wyrównałem łeb i za pomocą śrubokręta i młotka udało mi się ją wykręcić. Na szczęście obyło się bez wiercenia. Przy okazji trochę porysowałem tarczę pilnikiem. Jaki papier ścierny będzie dobry, żeby to przeszlifować? Tarcza okazuje się prosta. Przykładałem ją do blatu stołu i oglądałem z każdej strony - nigdzie nie odstaje. Wolałbym zminimalizować koszty i pieniążki przeznaczyć na nowe klocki...

Pozdrawiam, Franek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...