Kaszter Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Cześć Jakiś czas poradziliście mi żebym zamienił mój rower code edoc x na coś lepszego. A teraz trafiła mi się okazja kupna ramy Giant AC rocznik 2004 razem z damperem, hakiem, sztycą i zaciskiem do niej za 650zł. Muszę dodać że prawdopodobnie będę jej trzecim właścicielem.Niestety mam tylko jedno jej zdjęcie, a na żywo zobaczę ją dopiero za kilka dni. A teraz pytania - Czy nadaje się do enduro? - Czy opłaca się jąk kupić? - Czym kierować się oglądając tę ramę?
Avalanche Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Jak najbardziej nadaje się do enduro i fr. W latach jak gianty ac były konfigurowane na dobrych częściach czyli w latach 2003-2005 kosztowały w granicach 10 k. Konfigurowane były na manitou shermanami(nawet dwupółkowymi) i rock shoxami psylo. W późniejszych rocznikach montowali tam proste manitou i rowery były za trochę ponad 3 k ale osprzęt był straszny alivio, hayes sole i tanie korby truvativa. Ludzie zakładali do tych rowerów chyba wszystkie amortyzatory które się dało boxxery, 66 itp i śmigało to fajnie. Z tego co pamiętam to z tyłu jest około 160 mm skoku więc można sobie to ładnie skonfigurować z amorkiem 140-160 skoku i geometria będzie idealna do enduro. Za tą cenę opłaca się kupić mimo że widzę że jest tam założony jakiś prosty damper, ale jeśli nie ma pęknięć, wgnieceń itp to brałbym bo to fajna baza do roweru enduro i innego czterozawiasowca nie znajdziesz w takiej cenie. Uważaj na pęknięcia pod rura podsiodłową bo często te ramy tam były spawane i zwróć uwagę na tylni trójkąt. Z tego co widzę na zdjęciu był używany do xc bo te kowadło z przodu i hamulce do niczego więcej się nie nadają wiec pewnie katowany nie był wiec ja jestem na tak;) sorki za elaborat;D
Kaszter Napisano 4 Lipca 2012 Autor Napisano 4 Lipca 2012 Tak wyczerpującej odpowiedzi się nie spodziewałem, ale teraz już wiem ze to dobra rama nie mam obaw co do jej kupna. A odnośnie pękania przy rurze podsiodłowej to już o tym czytałem i dotyczy to nowszych roczników. Za około 2 tygodnie będę miał tą ramę i wtedy zastanowię się jaki amorek do przodu. Temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.