Skocz do zawartości

[ból] dolna część kręgosłupa/krzyże

grzegorz1976

Rekomendowane odpowiedzi

albo masz za nisko mostek albo siodło za wysoko ,rób brzuszki prze miesiąv to wzmocnisz tamte partię mięśni

siodełko mam raczej na dobrej wysokości bo noga w najniższym punkcie jest wyprostowana, chodzę na siłownię i intesnywnie ćwiczę partie pleców i brzuszki, także zostaje mostek tak?

Na siłowni nie robisz mięśni stabilizujących, bo ich nie widać :P. A to właśnie słabe mięśnie stabilizujące kręgosłup bolą w okolicach krzyża.

Na to są specjalne ćwiczenia, poszukaj sobie na youtube i w google "core stability". Warto je ćwiczyć, bo później ciało efektywniej przenosi siły, to się w każdym sporcie przydaje.

Na siłowni nie robisz mięśni stabilizujących, bo ich nie widać :P. A to właśnie słabe mięśnie stabilizujące kręgosłup bolą w okolicach krzyża.

Na to są specjalne ćwiczenia, poszukaj sobie na youtube i w google "core stability". Warto je ćwiczyć, bo później ciało efektywniej przenosi siły, to się w każdym sporcie przydaje.

Dobrze prawi. Miałem ten sam problem do całkiem niedawna (stosunkowo ;) ) i po ćwiczeniach wzmacniających jest ok teraz. Nawet jak podnoszę siodło wyżej, gdzie wcześniej mój krzyż od razu na to reagował. A teraz błogi spokój i bez bólu.

• 1 miesiąc temu...

torochę o "core stability" w kolarstwie...

http://www.solowinski.pl/img2docs/stabilizacja_centralna.pdf

Ostatnio przewiałem sobie krzyże(nie na rowerze) i za cholerę nie mogłem się wyprostować po zejściu z roweru.

Pomogły mi ćwiczenia rehabilitacyjne na krzyże z YouTuba, dla ludzi mających siedzącą pracę. Po kilku sesjach mogę normalnie jeździć pomimo, że stan zapalny nie minął do końca i nadal muszę uważać przy podnoszeniu czegokolwiek. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...