Skocz do zawartości

[damper] długość dampera pod amortyzator 130mm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zamierzam kupic rame kross sign fr1 lub 2 ale nie wiem jaka dlugosc dampera dobrac pod amor 130mm. Pewnien czlowiek napisal mi ze 190-200, inny 204 a jeszcze inny wyslal link z allegro i wyczytalem ze dlugosc dampera wynosi 215. Prosze o pomoc bo naprawde nie wiem jaka dlugosc wybrac... Pozdrawam.!

Długość dampera dobiera się raczej do ramy, bo to ona jest przystosowana pod montaż konkretnej długości uginacza. Zaś ramę dobiera się odpowiednio skokiem do przedniego amortyzatora.

Jak się nie mylę, to standardowo montują tam damper o długości 200 lub 210mm, więc w taką długość bym celował.

• 2 tygodnie później...

A jesli wrzucilbym 200mm lub 215mm to cos mogloby sie uszkodzic? Kolega skladal fr1 i mial duro 130mm i chyba damper dlugosc 190 albo 200. Po jakims czasie mial pogieta rure sterowa. Jezdzil na kolach 26. Nie chce miec czegos takiego, ze zepsuje mi sie rura sterowa i amortyzator do wymiany, dlatego chce kupic taki zeby byl idealny pod amor 130mm.

• Mod Team

Długość dampera a wielkość skoku z przodu to dwie rożne historie. Montując za długi damper możesz doprowadzić do kolizji elementów tylnego zawieszenia, na zbyt krótkim damperze nie wykorzystasz całego skoku. Musisz pamiętać,że zmiana długości dampera spowoduje zmianę geometrii roweru.

Kolega skladal fr1 i mial duro 130mm i chyba damper dlugosc 190 albo 200. Po jakims czasie mial pogieta rure sterowa.

Długość dampera nie może mieć wpływu na pogięcie rury sterowej przedniego amorka. Pogięcie rury sterowej może być efektem złej eksploatacji, uderzenia czy też wady produktu

Idealny damper to taki jaki przewidział producent. Jeśli ma być o długości 210 to taki kup. Inna sprawą jest odpowiednie ustawienie parametrów tłumika do ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...