Skocz do zawartości

[Hydrauliczne hamulce tarczowe] Co by było gdy by się zalało olejem silnikowym hamulce shimano ?

Pionek

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie trochę głupie i administrator pewnie je usunie , ale naprawdę chciałbym wiedzieć czy olej mobil1 0w-40 zniszczyłby uszczelki i czy byłby efekt hamowania. Ps. W końcu lhm+ to też olej (ale do hydraulicznych układów).

olej 0W40 jest syntetyczny - uszczelki prawdopodobnie uległyby uszkodzeniu. Całe szczęście oleje syntetyczne są droższe od mineralnych, więc nikt nie wpadł na stosowanie takiego "zamiennika"

Mam shimano hydrauliki i są zalane olejem silnikowym 15w/40 . Ich praca jest bez zarzutu a siła potężna , fakt olej silnikowy jest innej struktury niż olej shimano i czuć na klamce wolniejszą pracę ale są to milisekundy (nigdy nie lej dot-4)

• Mod Team

Jednak znalazł sie ktoś kto zalał silnikowym :). Długo już tak działają na tym oleju? Tak czy inaczej jestm zdania że nie ma co kombinować, na Allegro rozlewki płynu Shimano po kilkanaście plnów, a starczy to na 2 razy zalanie obydwu hamulców.

Jednak znalazł sie ktoś kto zalał silnikowym :). Długo już tak działają na tym oleju? Tak czy inaczej jestm zdania że nie ma co kombinować, na Allegro rozlewki płynu Shimano po kilkanaście plnów, a starczy to na 2 razy zalanie obydwu hamulców.

Hydrałlik mam już ooo nawet nie pamiętam od kiedy i nigdy się nie bawiłem z płynami shimano zawsze olej silnikowy nawet kiedyś wykonałem próbę z olejem do mieszanki (czerwony 100ml za 4zł) i efekt jest ten sam co na shimano tyle że płacisz za markę i gęstość a tak co do uszczelek to tylko dot-4 zżera je jak potwór z bagien ale rosyjska nauka zna takie przypadki :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...