dymcio111 Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Witajcie Ostatnio oddawałem swojego Speca Camber Comp 2011 do serwisu na regulację, troche pojeździłem i łańuch złapał syfu to rozpiąłem i szejkowałem w 2 słoikach, założyłem i nasmarowałem rohloffem i biegi nie chodziły jak trzeba Założyłem rower na stojak i zacząłem regulować tylną przerzutkę bo tam źle biegi chodzą, bawiłem się chyba z 2-3 godziny (mój pierwszy raz) i wydawało mi się że już lepiej tego nie ustawiłem, a na stojaku biegi wchodziły w sumie dobrze to w końcu skończyłem. Wyszedłem w końcu na rower bo pogoda super i przy jeździe biegi chodziły kiepsko, do tego takie terkotanie łańcucha chyba i kółek denerwujące troche. Już nie wiem co robić, regulowałem tylko śrubami H i L do tej trzeciej się nie dotykałem, a może powinienem Osprzęt to: Przerzutka przednia: Shimano FD-M660 SLX, E-type for DMD, top swing, bottom pull Przerzutka tylna: Shimano RD-M662 SLX Shadow, long cage Korba: SHIMANO DEORE SLX FC-M660 korba 44/32/22 - długość ramion : 175mm Kaseta: SHIMANO XT CS-M770 9-rzędowa - stopniowanie : 11-32 Łańcuch: SHIMANO XT CN-HG93 Mam książkę Zinn'a o serwisowaniu rowerów i drugą pomarańczową konserwacja regulacja... ale nie mogę dojść o co chodzi... Może znacie jakąś lepszą ilustrowaną instrukcję bądź wideo z regulacją :icon_question: Chyba, że by ktoś się znalazł z Olsztyna i mógłby mi zrobić mały instruktaż ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Druga część tematu się dotyczy drugiego roweru Giant Yukon Disc 2009, bratu wcześniej chyba zerwała linka to drugi brat mu wymieniał i coś tam regulował, tak mu porobił że biegi prawie w ogóle nie działały i już mu się odechciało roboty... Rozkułem łańcuch skuwaczem i założyłem spinkę i szejka zrobiłem, ale patrzę że przerzutka przednia jest jakoś dziwnie krzywa tzn prowadnik, chyba że ta przerzutka tak ma, nie wiem bo się specjalnie nie przyglądałem temu wcześniej. Łańcuch blokuje się przy przerzucaniu na największy blat w korbie i zatrzymuje między prowadnikiem. Być może jest to kwestia poluzowania obejmy i lekkim przekręceniu, ale wole napisać na forum i się poradzić i niż bez sensu kombinować. Osprzęt: Przerzutka przednia: Shimano FD-C50 Przerzutka tylna: Shimano Deore RD-M531 Korba: Truvativ IsoFlow 3.0, 42/32/22, korby 170/175mm Kaseta: Shimano CS-HG40, 11-32, 8 biegów Łańcuch: KMC Z51 Co myślicie na temat przerzutki Kiedyś miałem sporego dzwona z asfaltem, ale nie zauważyłem by coś działało nie tak, potem rower dobrze się sprawował, ale młodszy brat coś mówił że chyba miał jakąś glebę, ale kiedy i czy mocną to nie wiem Jakby były potrzebne większe foty czy inne trochę to mogę zrobić. Będę wdzięczny za pomoc
zelek93 Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Witam Wg mnie w pierwszym przypadku możliwe jest, że kolega źle założył łańcuch tzn odwrotna stroną niż był dotychczas używany, ew górne kółko do wymiany. Zaś w drugim ewidentnie widać skrzywienie prowadnika przedniej przerzutki. Myślę ,że gdyby trochę się przy tym pomęczyć to dało by wyprostować. Pozdrawiam
dymcio111 Napisano 1 Lipca 2012 Autor Napisano 1 Lipca 2012 http://youtu.be/d0wYn8dCMcA Znalazłem w miare sensowny filmik, jutro się pobawię ze Specem. Nie wiem tylko co robić z Giantem i tą jego przednią przerzutką raczej chyba muszę zdjąć przerzutkę z roweru i prostować jakoś w imadle np tak myślę czy może dać do serwisu niech się pobawią, kurcze akurat mam urlop do 17.07 i myślałem że z bratem do rodzinki te 70km pojadę i nie wiem co teraz, a z kasą na serwis tak średnio teraz....
Dexter127 Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Nie lepiej odkręcić tą przerzutke przednią i ustawić pod takim kątem aby była prosto ?
zelek93 Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Nie lepiej odkręcić tą przerzutke przednią i ustawić pod takim kątem aby była prosto ? Raczej nie, prowadnik przerzutki nie będzie poruszał się równolegle do zębatek - chyba. Na pewno nie będzie łatwo wyprostować tego. Ale próbuj może uda się zaoszczędzić parę złotych.
dymcio111 Napisano 1 Lipca 2012 Autor Napisano 1 Lipca 2012 Coś powalczę jak wstanę, pierw ze Specem i regulacją tylnej. Czy zawsze jak regulujecie tylną przerzutkę to robicie tak jak na tym filmie że odkręcacie linke ustawiacie to mniejwięcej jakoś i potem skręcacie linkę i naciągacie ? Czy kombinujecie tylko przy śrubkach H i L ? Bo jakoś nie mogę załapać, chyba wszystkie instrukcje jakie czytałem to objaśniają sytuacje z zakładaniem nowej linki, a nie ze starą przykręconą... Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
WojtekBOP Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Z tym da się coś zrobić . Manetka przód tył na 8/9/10 ile tam masz , ustaw przerzutkę przednią równolegle do 2 zębatki ( zobacz jak to pracuje na każdym biegu) Jeżeli ociera na którymś biegu to pokręć baryłką w manetce . A co do tyłu zobacz w pierwszej kolejności czy hak masz prosty obróć łańcuch o 180 c (góra powinna iść na zębatki odwrotnie złożony (chrobotanie)) z tyłem mniej zabawy np. mam 8 biegów z tyłu wbijam 8 z przodu 1 powoli wbijam następne biegi z tyłu jeżeli np. na przejściu z 5 na 4 lub z 3 na 4 nie zeskakuje kręć baryłką w manetce do dołu . Co co śrubek L-H z literą L jest od zrzucania tnz z 7 na 8 nie zeskakuje odkręć śrubkę L jeżeli z 2 na 1 nie wskakuje odkręć śrubkę H (cała filozofia) A jak lubisz czytać ogranij sobie to http://selkar.pl/_p_193027.html?gclid=CL-8n6bd-rACFUZd3wodsT5p_g tam jest wszystko np dlaczego na 7 są zęby mocniej wygięta a na 6 już nie jak z tym nie poradzisz napisz to nagram tobie specjalnie filmik jak to zrobić .
dymcio111 Napisano 2 Lipca 2012 Autor Napisano 2 Lipca 2012 już Spec na stojaku, łańcuch rozpięty i odrazu odwrócony na drugą stronę i tym razem zamiast spinką spinać i do słoika to wziąłem kawałek drutu miedzianego i tak złączyłem ogniwa, bo spinką wcześniej to mi się rozpięła przy szejkowaniu. Teraz było dobrze z drutem szejkowałem w 2 słoikach, teraz czekam aż łańcuch przeschnie i będę smarował Rohloff'em i odczekam i zacznę zabawę... Przerzutka przednia dobrze zmienia biegi to wolę tam nie kopać bo narobię drugiego kłopotu Na razie dla mnie priorytet to zrobić Speca, jak już skończę go to wezmę się za Gianta i prostowanie jego przerzutki. (pewnie to jutro będzie jak najdzie mnie wena ) Edit: Dobra wyregulowałem tylną w Specu, puki co widzę że lepiej działa, chyba bardziej linkę naprężyłem niż wcześniej. Wcześniej na kasecie mogłem zbić z 9 tak do 4-5 biegu i dalej nie szło lub bardzo hałasowało. Teraz gładko łańcuch chodzi na wszystkich przełożeniach z tyłu przy 3 z przodu, tam wiadomo troche większy hałas na skrajnej największej bo łańcuch skoszony wtedy. Tam przy kręceniu korbą z tyłu przy przerzutce lekko jakby hałasuje ale chyba nigdy przerzutka nie będzie bezgłośna tylko coś będzie słychać z kółek. Rower kupiłem w tamtym roku około września i zrobione ma gdzieś może z 1500km, trochę wątpię żeby już kółka były do wymiany, tak na oko to wyglądają tak samo obydwa, ale jak w serwisie mi nic nie mówili tylko wyregulowali... no zobacze zaraz co z mojej pracy wynikło... Za chwilę zetrę nadmiar oleju i zrobię jazdę próbną
rower24cx54321 Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 Nie działają mi przerzutki jakby coś się zacieło,jakie mogą być przyczyny niedziałających przerzutek ?
dymcio111 Napisano 3 Lipca 2012 Autor Napisano 3 Lipca 2012 W ogóle to z tyłu nic nie działa ? Czy z przodu też ? Mogę się mylić bo puki co dopiero zaczynam zabawe w regulacje, ale jeśli nic nie przesuwa ci się przerzutka żeby bieg zmienić to może masz za luźną linkę... Chyba że z przodu przy korbie ci się łańcuch zawiesza przy największym blacie. Kurcze wczoraj się przejechałem i biegi wrzucały/zrzucały się płynnie, raz ciut terkotało to lekko podkręciłem linkę i chyba za mocno i się przestawiło wszystko i na rowerze nie mogłem już tego ustawić :/ dziś znowu na stojak i jak ustawie na nim to tak zostawie już Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
Mod Team Pixon Napisano 4 Lipca 2012 Mod Team Napisano 4 Lipca 2012 Zamykam, wystarczy użyć wyszukiwarki lub google. Odnośników o regulacji przerzutek jest cala masa. Jako poradnik daje link do naszego FAQu http://www.forumrowerowe.org/topic/3668-naped-zanim-zapytasz-zobacz/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.