Badek Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Witam, Ostatnio pękł mi łańcuch. Tak się składa, że z miesiąc temu kupiłem nowy wolnobieg - Shimano TZ20. Mój obecny łańcuch ma 112 ogniw. Nowe łańcuchy, które można dostać w sklepach mają 114 lub 116 (są też 112, ale one nie są przystosowane do pracy z więcej niż jednym biegiem). I mam takie pytanie: Jeżeli kupię łańcuch z 114 ogniwami, to jak on będzie się miał do pracy całego napędu? Czy będą problemy, czy będę mógł normalnie śmigać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Nie wiem co to za sprzęcidło masz ale 112 do jak na wolnobieg dużo za dużo ... Możesz sobie kupić dowolny łańcuch pod twoją ilość przełożeń, domniemam ze masz 7 wiec zwykły 7-8 rzędowy lancuch. https://rapidshare.com/files/2877758590/Kalkulator_dł._łańcucha.xls tu masz kalkulator długości, wstaw swoje wymiary i policz ile ci trzeba ogniw. Poniej wyrzuć nadmiar. Dobrze by było żebyś zaopatrzył sie w spinkę do łańcucha. Np Srama. http://allegro.pl/spinka-sram-do-lancucha-8-rzedow-nowa-i2444034097.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k2cl Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Czy ów tajemniczy łańcuch którego chcesz użyć wykonany jest w technologii, która uniemożliwia skrócenie go? W normalnej sytuacji długość łańcucha można regulować poprzez wyrzucenie zbędnych ogniw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 1 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 domniemam ze masz 7 wiec zwykły 7-8 rzędowy lancuch. Wolnobieg jest 6-rzędowy. W normalnej sytuacji długość łańcucha można regulować poprzez wyrzucenie zbędnych ogniw W jaki sposób? (pomijając zakup rozkuwacza, bo to dodatkowe wydatki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wazaa Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Jeśli nie chcesz kupować rozkuwacza, pożycz od kogoś, kto ma. Bez tego przyrządu, raczej będzie ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Rozkuć to nie problem, młotek, nakrętka lub 2 i gwóźdź lub hartowany wkręt i można rozkuć bez problemu ..., no ze skuciem z powrotem był by faktycznie problem Dla osoby co nigdy tego nie robiła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 1 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Puklus: Jeżeli chodzi o odległość od suportu do osi tylnej piasty, to chodzi o wymiary B? (na poniższym rysunku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 1 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 108 ogniw mi wyszło z karkulatora. To znaczy, że mogę jeszcze próbować odczepić uszkodzone elementy i połączyć łańcuch na nowo? W dalekie trasy się nie wybieram, więc fajnie by było, gdyby małym kosztem zregenerować ten łańcuch, choćby miał się po miesiącu w innym miejscu sypnąć. No ale bez skuwacza nie wiem, czy dam radę połączyć go na nowo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Tak możesz te porwane wyrzucić, metoda niena liczene polega na załozeniu lancucha na 2 największe zebatki z tłu na 1 a z prozdu na 3(omijamy tylną przrzutkę). Złączyć lancuch, nadmiar jaki zotanie należy odpiąć. Może zostawić jedno ogniw aby był delikatny luz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 bez skuwacza nie wiem, czy dam radę połączyć go na nowo... Nie dasz rady.Kup spinkę,jak radzi Puklus.To koszt 5 lub 6 zł(KMC).W Koszalinie chyba są sklepy rowerowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Dasz rade skuć tylko sie trochę namęczysz ale poco skoro jakiś mądry człek wymyślił spinke typu QR i jej rozpiecie trwa kilka sekund ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 5 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Rozbiłem i zbiłem wszystko młotkiem i wygląda jak nówka. Dzięki za odpowiedzi, temat uważam za zamknięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.