Bolek9090 Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Byliście kiedyś na wyżej wymienionym evencie? Coś wspaniałego, setki światełek leci w jednym momencie do nieba Tutaj przykładowy filmik z Białegostoku http://notes.maciejkorsan.com/2012/06/28/bialostocka-noc-lampionow-2012-klip/ pierwsza taka 'impreza' w tym mieście
c1ach Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Kto i jak po tym sprząta ? Czy organizatorzy biorą odpowiedzialność za szkody materialne i przyrodnicze powstałe w wyniku puszczania lampionów ?
koziakaka Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 ty tak powaznie? ale masz problemy w zyciu... nie slyszalem o pozarze i smierci na wskutek sploniecia od lampionu, nie widzialem tez nigdzie walajacego sie, ta bibulka jest tak cienka ze pewnie po 2 deszczach nic z niej nie zostaje
c1ach Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Ciekawi mnie to. Mniej czy bardziej jest to swego rodzaju śmieć. Widywałem lampiony wiszące gdzieś na przewodach i drzewach. Omijając już fakt, że na taki lampion może wpaść np. ptak No ale cóż, taka moda. ps. do drugiej osoby zwracamy się z dużej litery - Shift nie boli.
Kiciok Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Orientuje się ktoś, czy lampiony nie były przypadkiem puszczane w okolicach Jaroszowa/Jawora/Ruska/Strzegomia? Nie mogę znaleźć info na ten temat, a wczoraj jadąc po zmroku widziałem gdzieś w oddali masę światełek i na początku się nieźle wystraszyłem Teraz jestem prawie pewien, że to były lampiony, ale żadnego info nie mogę znaleźć.
MokryxD Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Nad morze widziałem jak ludzie to masowo puszczali. Rozmawiałem ze sprzedawcą i mówił, że w 90% tak bibułka się spala i zostaje tylko ten uchwyt na ogień. Ale jeśli coś takiego wleci do lasy czy nawet spadnie żarzący się popiół to przy suchej ściółce może być nieciekawie. Tak czy siak wg mnie to jest przereklamowane i trochę głupie, że ludzie "palą pieniądze".
koziakaka Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 · Ukryte przez safian, 2 Lipca 2012 - Brak powodu Ukryte przez safian, 2 Lipca 2012 - Brak powodu Widywałem lampiony wiszące gdzieś na przewodach i drzewach. Omijając już fakt, że na taki lampion może wpaść np. ptak i co? rozplakales sie jak zobaczyles? wpasc i splonac w locie :/ nie chcialbym byc na jego miejscu
Kiciok Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Swoją drogą, ptak nie jest głupi i nie wleci. Tak samo jak bajeczki, że komuś tam nietoperze w okna uderzają
c1ach Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 · Ukryte przez safian, 2 Lipca 2012 - Brak powodu Ukryte przez safian, 2 Lipca 2012 - Brak powodu i co? rozplakales sie jak zobaczyles? wpasc i splonac w locie :/ nie chcialbym byc na jego miejscu Jak dotąd to Ty się zachowujesz jakbyś miał dramatyczne dzieciństwo i przelewasz swoje emocje na innych. Chcesz to podejmij rzeczową dyskusję, a jak nie to przynajmniej daruj sobie takie docinki bądź zamilcz.
Piotrek111 Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Myślisz że spadając nawet z załóżmy ~ 150m. To się będzie jeszcze żarzyć? Troszkę wątpię. A co te lampiony napędza? Świeczka zgaśnie, jakiś mini palnik też. A po drugie to się wypala do końca. Balon ma w środku ciepłe powietrze, palnik przestanie grzać (wypali się) powietrze w środku zacznie się oziębiać i obiekt wyląduje. A i nie słyszałem nigdy o pożarze z powodu chińskiego lampionu. Koziakaka ma racje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.