Skocz do zawartości

[Raidon] skomplikowanie oznaczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Szykuję się do kupna Raidno (na Epicona mnie nie stać bo sam amor jest droższy a do tego musiałbym zmienić hamulce na tarczówki).

Mam jednak problem z rozszyfrowaniem oznaczeń Raidona na różnych aukcja/sklepach.

Szukam takiego z regulacją wstępną i regulacją odbicia. Manetka na kierownicy nie jest potrzebna.

Co oznaczają te skróty RLD, RLDC, LOD, dopiski RLDC-W(L)-P

Widzę też na aukcjach rodzaje tłumienia: sprężyna/olej i powietrze/olej.

Który jest lepszy?

Czy sprężyna/olej ma regulację wstępną i w jaki sposób ustawia się tą regulację?

Czy może tylko powietrze/olej ma regulację wstępną powietrzną (znaczy pompką)?

Po wczorajszym maratonie w Wiśle na dystansie MEGA mój stary amor wyzionął ducha i muszę kupić nowy. Za starym nie tęsknie bo to jakiś suntour najtańszy był więc nawet lepiej, że się rozleciał :-)

• Mod Team
Napisano

RLD to Remote Lockout, damping adjustment, Czyli blokada z manetki + regulacja odbicia,

RLDC to to samo ale C oznacza Coil czyli sprężynę stalową.

LOD to jak wyżej ale z blokada na koronie widelca.

Obenie róznica miedzy stalą a powietrzem jest niemalże zatarta. jednak w tanich konstrukcjach czulej wydaje mi sie będzie rpacować spręzyna stalowa pod warunkiem ze idealnie trafisz z waga. W kazdym innym wypadku wybrał bym spreżyne powietrzną.

Preload czyli ugiecie wstepne jest na sprezynie stalowej i działa to tak ze sciska wstepnie sprezyne.

W dmuchawcach nie ma tego jednak ustawiasz cisnienie w zależności od potrzeb. Przy mocno nierównej lecz płąskiej nawierzchni możesz lekko obniżyć cisnienie by amor lepiej wybierał, na szybszych odcinkach można zwiekszać cisnienie.

Adaptacja takiego systemu jest bardzo szeroka.

Napisano

Zależy mi na blokadzie, regulacji tłumienia i typowo powietrznym amorze (nabijanym pompką)

Czyli w skrócie jeśli chcę "lepszy model" Raidona to powinienem szukać oznaczeń RLDC z tłumieniem powietrze/olej tak?

(bo w opisach są 2 rodzaje tłumienia: sprężyna/olej i powietrze/olej)

• Mod Team
Napisano

LOD air a nie coil i masz dmuchacza z blokadą w koronie albo większy lans RLD air, szczegóły patrz Puklus.

RLDC

C-sprężyna stalowa.

• Mod Team
Napisano

No ok wywnioskować idzie ze D to disc, P pivot, a W i L nie mam pojęcia co oznacza ... niczym sie nie różnią W pasuje do white ale L do black już średnio :P Może to sterówka gwintowana lub ahead ...

Napisano

no właśnie te 2 literki też mnie zastanawiają :-) poza tym reszta jest zrozumiała

ale dowiem się o co chodzi z tym W i L

W to white

L to black (trochę nie pasuje ale tak to oznaczają)

• 4 tygodnie później...
Napisano

podbijam temat :-)

a jak to się ma do oznaczeń modeli na rok 2012?

Tam nie ma RLD :-)

który model to "najbardziej wypasiony"? (trochę kiepsko u mnie z fachowym technicznym angielskim):

- powietrze/olej

- z blokadą w manetce

- z regulacją odbicia

- z pivotami

jakie ma oznaczenie taki model?

czy ten model to ten o który mi chodzi?

http://www.srsuntour-cycling.com/dstore/products/Suspension+Fork/3277/RAIDON/SF12-RAIDON-X3-RL+26%27+air.html

ma wszystko co mnie interesuje? :-)

• Mod Team
Napisano

Szczerze mówiąc bez tej regulacji można spokojnie żyć, jak jest tylko ustawione optymalnie ... ja swojego nie ruszam, raz ustawiłem i tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...