Arxas Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Posiadam piastę Shimano Alivio FH-RM65. Szczyt inżynierii rowerowej to to nie jest, ale jeździć jeździ, więc niech sobie będzie. Ostatnimi czasy dorwałem klucz pozwalający na wykręcenie bieżni piasty z bębenka i ładnie go sobie w środku wyczyściłem i nasmarowałem. Problem polega na tym, że jedna z dwóch cienkich podkładek dystansowych została niemalże zmielona przez 4 lata jeżdżenia. Wiedząc, że teoretycznie służą one do kasowania luzów, zbytnio się tym nie przejąłem i po prostu skręciłem całość bez niej (uznałem, że bębenek wyrobił się na tyle, że nie zrobi to różnicy). Niestety okazuje się, że jako takich luzów na bębenku nie miałem, więc przy mocniejszym zakręceniu bieżni bębenek chodzi z wyraźnym oporem, a przy delikatniejszym jest wyczuwalny luz. Stąd moje pytanie - czy ktoś z Was ma pomysł/wiedzę, gdzie mógłbym kupić takie podkładki? Cały bębenek można dorwać za jakieś 40 zł, jednak nie jestem fanem wyrzucania sprawnego komponentu z powodu drobnej usterki.
marcingrychtol Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Dołączam się do tematu, bo zrobiłem już na takim samym bębenku kilkaset kilometrów... Ja już myślałem, żeby kupić jakąś padniętą piastę na alledrogo i zrobić transplantację, ale na razie nie trafiłem na żadną.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.