IwanMT Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Witam. Niedawno kupiłem sobie Kands'a 1300, wszystko pięknie, fajnie, super. Właśnie czytam na forum posty ludzi, którzy mają taki sam dylemat jak ja do niedawna - kupno Kands, Levela A2 czy może Limbera itd Przeważnie opinie o Kandsie wyglądają tak: wszystko fajnie, super rower za taką cenę, ale skądś ta cena jest ;p Zapewne kosztem osprzętu full alivio, traci on na mostku,sztycy itd. Ale interesuje mnie ostatni wpis, który zobaczyłem - "Jeśli chcesz rozbudować rówer, to rama Krossa A2 jest lepsza" I tutaj jest moje pytanie - co to znaczy "dobra rama" ?
damianEr Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Dobra geometria + dobra waga + wytrzymałość = DOBRA RAMA BTW - ten ktoś , kto pisał o krosie miał rację.Osobiście nie jeżdżę krossem , ale niektóre są dość ciekawe...
IwanMT Napisano 1 Lipca 2012 Autor Napisano 1 Lipca 2012 Wg. mnie geometria to sprawa osobista, bo każdy może lubić nieco inne, wagi kurcze niestety nie znam ;/ Co do wytrzymałości, jest to dosyć ogólne stwierdzenie. Jak mogę to sprawdzić? Przecież młotkiem nie będe otłukiwał ramy i patrzył czy pęknie czy nie. Jest może jakiś fachowiec w tej kwestii i może dokładniej opisać pojęcia "wytrzymałość" ramy ?
Eastern Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Wg. mnie geometria to sprawa osobista, bo każdy może lubić nieco inne, wagi kurcze niestety nie znam ;/ Co do wytrzymałości, jest to dosyć ogólne stwierdzenie. Jak mogę to sprawdzić? Przecież młotkiem nie będe otłukiwał ramy i patrzył czy pęknie czy nie. Jest może jakiś fachowiec w tej kwestii i może dokładniej opisać pojęcia "wytrzymałość" ramy ? Po prostu jeździj i nie przejmuj się ramą. Masz rok gwarancji, jeśli coś się przez ten okres stanie po prostu oddasz na gwarę i po sprawie, po co więc już po kupnie od razu wymieniać bazę? Ja wiem, że to mentalnie męczy, "ten tani Kands - musi być coś z jego ramą nie tak skoro reszta części jest w porządku", lecz naprawdę - nie ma się czym przejmować. Ale interesuje mnie ostatni wpis, który zobaczyłem - "Jeśli chcesz rozbudować rówer, to rama Krossa A2 jest lepsza" Tą wypowiedzią się nie sugeruj, ramy Krossa to wcale nie są jakieś "szczyty" wytrzymałości.
IwanMT Napisano 1 Lipca 2012 Autor Napisano 1 Lipca 2012 Ja go nie chcę już jakoś modernizować, po prostu sobie czytam to co ludzie piszą i staram się chodź troszkę pomóc, bo już na Kandsie jeździłem. Na samą rame nie narzekam, jednak chciałbym znać wage Nawet jeśli jest to wyjątkowo ciężki kloc, to nie zamierzam jej ruszać ^^
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.