datalux Napisano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 W swoim rowerze górskim mam stare hamulce typu cantilever. Podczas mokrej pogody jak hamuję to słychać głośne piski. Na jakie hamulce powinienem wymienić v-brake czy tarczowe aby nie było słychać pisków podczas hamowania i jakie byłyby koszty wymiany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Najtaniej V-Brake DeOne http://www.bikeserwis.pl/269,hamulce-deone-komplec-na-rower-v-brake-deone-zestaw-czarne.html fabryczne klocki dobrze hamują , nie piszczą miałem taki zestaw w starym treku ( zobacz w garażu) i przy mojej wadze 80kg jak się uparłem to stawiały w powietrzu gdy się przechyliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
datalux Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Do hamulców v-brake trzeba też wymienić klamki czy mogą zostać stare bo ja bym wymienił gdyż mam klamki metalowe a plastik byłby przyjemniejszy w dotyku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Jeżeli kierujesz się tylko odgłosami, to przede wszystkim poprawnie wyreguluj lub wymień klocki. Jeżeli zależy Ci na zwiększeniu siły hamowania to V-ki. Jednak nie oczekuj, że nagle wszystko ucichnie. Jeżeli chcesz możesz pozostać przy starych klamkach. Żeby mieć tarcze przede wszystkim rama musi mieć mocowania zacisku. Poza tym jeżeli chodzi o odgłosy, to mokre tarcze są potwornie głośne - przynajmniej moje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Tak trzeba także wymienic klamki ponieważ cantilever ciągną mniej linki . Klamki tylko metalowe . Polecam takie http://www.bikeserwis.pl/267,deone-dzwignie-hamulca-v-brake-155g-czarno-srebrne.html . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gugool Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Nikt tu nie powiedział jaki jest budżet na hamulce, a to jest podstawowe pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.