Skocz do zawartości

[hamulce] Jakie hamulce przy mokrej pogodzie?

datalux

Rekomendowane odpowiedzi

W swoim rowerze górskim mam stare hamulce typu cantilever. Podczas mokrej pogody jak hamuję to słychać głośne piski. Na jakie hamulce powinienem wymienić v-brake czy tarczowe aby nie było słychać pisków podczas hamowania i jakie byłyby koszty wymiany?

Najtaniej V-Brake DeOne http://www.bikeserwis.pl/269,hamulce-deone-komplec-na-rower-v-brake-deone-zestaw-czarne.html fabryczne klocki dobrze hamują , nie piszczą miałem taki zestaw w starym treku ( zobacz w garażu) i przy mojej wadze 80kg jak się uparłem to stawiały w powietrzu gdy się przechyliłem.

Jeżeli kierujesz się tylko odgłosami, to przede wszystkim poprawnie wyreguluj lub wymień klocki. Jeżeli zależy Ci na zwiększeniu siły hamowania to V-ki. Jednak nie oczekuj, że nagle wszystko ucichnie. Jeżeli chcesz możesz pozostać przy starych klamkach.

Żeby mieć tarcze przede wszystkim rama musi mieć mocowania zacisku. Poza tym jeżeli chodzi o odgłosy, to mokre tarcze są potwornie głośne - przynajmniej moje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...