Skocz do zawartości

[Napęd - SLX] Upgrade z 8 rzędowego na 9 rzędowy

garret9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pewne absurdalne pewnie dla wielu pytanie, ale chciałbym rozwiać wszelkie swoje wątpliwości.

Składam rower z ramy Authora (model "basic" z 2009) którą razem z kołami kupiłem od znajomego.

Mam już zmontowany widelec, nowe stery, mostek i kiere. Hamulce V-ki z klamkami czekają. Teraz pora na napęd. Fabrycznie był 8rzędowy (acera/alivio), korba suntour, a chciałbym założyć 9 rzędowego SLX-a, z korbą Deore.

Czy są jakieś możliwe przeciwwskazania przy takim upgrade'dzie? Czy coś trzeba sprawdzić nim zakupię napęd aby był on kompatybilny z ramą, piastą?? Czy to raczej nie ma znaczenia.

Napisano
Fabrycznie był 8rzędowy (acera/alivio)

Przy przejściu na napęd 9rzędowy potrzeba będzie wymienić piastę albo całe koło.

Napisano
Przy przejściu na napęd 9rzędowy potrzeba będzie wymienić piastę albo całe koło.

Przy przejściu z 8rz na 9rz pasuje bębenek piasty?

Jak czegoś nie wiem to nie zabieram głosu tym bardziej, że to podstawowa wiedza a samo zagadnienie przejścia z 8 na 9 czy 10 sp wałkowane z tysiąc razy.

Napisano

Manetki też slx i przednią przerzutka też? Ja ja mam na razie przednią przerzutka środę i tył slx, ale widzę ze muszę zmienić korbe też do 9rzedowej, reprezentacji zmieniasz na octalink czy htII

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...