Skocz do zawartości

[rama]Trzeszczenie po naciskaniu na pedała

Lvcas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W czym może leżeć problem, że gdy naciskam na pedała w ramie słychać takie trzaski? Ma to miejsce głównie jadąc pod górkę gdy mocniej naciskam pedała. Problem pojawił się niedawno...

Czyżby coś w korbie?

Rower specialized SL rockhopper.

Napisano

zdejmij korby i nasmaruj oś tam gdzie nachodzą korby ok 2,3 cm i problem powinien ustąpić

Właśnie o tym też myślałem. Jak taką korbę zdjąć? Ją się normalnie wykręca z calą zębatką przednią?

Napisano

Zanim zaczniesz rozbebeszać korby, sprawdź pedały oraz wyjmij sztycę i wyczyść dokładnie. Następnie na sztycę daj delikatny film z towotu i nasmaruj gwint pedałów. Możesz też zrobić podobnie z kokpitem. Nie sugeruj się tym skąd dochodzi dźwięk bo rama jest świetnym pudłem rezonansowym. Powyższe czynności pomagają w większości takich przypadków.

Napisano

Zanim zaczniesz rozbebeszać korby, sprawdź pedały oraz wyjmij sztycę i wyczyść dokładnie. Następnie na sztycę daj delikatny film z towotu i nasmaruj gwint pedałów. Możesz też zrobić podobnie z kokpitem. Nie sugeruj się tym skąd dochodzi dźwięk bo rama jest świetnym pudłem rezonansowym. Powyższe czynności pomagają w większości takich przypadków.

Do korby trzeba ściągacza, którego nie mam, więc to odpada. Pedała jak i sztycę odkręcę i przeczyszczę, dzięki za porady! :)

Napisano

no jak korb nie zdejmiesz a wszystko już nasmarujesz i będzie trzeszczeć to innego wyboru nie ma jak w korbach

Chyba to jednak korba... dalej trzeszczy, a wszystko nasmarowałem, wyczyściłem itd.

Muszę do serwisu podjechać tam gdzie go kupiłem, niech to załatwią.

Napisano
dalej trzeszczy, a wszystko nasmarowałem, wyczyściłem itd.

Skoro jesteś pewny że zrobiłeś to dobrze, wygląda na to że może być suport/korba.

Powodzenia w serwisie. :)

Napisano

Wina nie była w korbie, ani pedałach. serwisant wszystko rozebrał i nasmarował, do ramy też wstrzyknął jakieś środki i to może generować to skrzypienie.

Powieddzieli, że na spawach, które są przesuszone może być problem i te trzaski stamtąd pochodzić mogą.

Napisano

Wina nie była w korbie, ani pedałach. serwisant wszystko rozebrał i nasmarował, do ramy też wstrzyknął jakieś środki i to może generować to skrzypienie.

Powieddzieli, że na spawach, które są przesuszone może być problem i te trzaski stamtąd pochodzić mogą.

Spawy przesuszone ?

Oby nie mikropęknięcie ramy.

Napisano

Spawy przesuszone ?

Oby nie mikropęknięcie ramy.

Wydaje mi się, że powiedział przesuszone. Albo suche. Sam już nie wiem... na ramę mimo wszystko jest dożywotnia gwarancja.

Tak jak pisałem, w miejsce włożenia sztycy wstrzyknęli do ramy "coś" i kazali pojeździć 2-3 dni licząc, że te smary się rozejdą po wnętrzu i będzie OK. Jak nie będzie OK, kazali przyjechać i wtedy dalsza zabawa będzie.

Napisano

Cześć

Mam ramę Rockhopper comp i u mnie trzeszczenie generuje luzujący się hak, do którego montowana jest przerzutka, a czasem to trzeszczenie pochodzi z niezbyt mocno zaciśniętego zacisku sztycy.

Napisano

Witam

Wydaje mi się, że rozwiązałem swój problem. Odkręciłem koszyczek na bidon, przeczyściłem, śruby nawilżyłem olejem mineralnym i dokręciłem mocno i trzeszczenie ustało!!! mam nadzieję, że na zawsze, bo podczas dzisiejszej trasy (prawie 35km) nie treszczało :)

Byłoby śmieszne, gdyby to okazało się przyczyną i nikt (nawet w serwisie) na to nie wpadł :) :)

Napisano

Nie ma czegoś takiego jak "suche spawy".

Możliwe, że koszyk hałasował.

Najczęściej hałusują w ten sposób tanie pedały albo za słabo dokręcona sztyca.

Napisano

Jeśli problem jest już rozwiązany, to super!

Ja chciałem zwrócić uwagę na coś innego...

gdy naciskam na pedała
Pedała jak i sztycę odkręcę

Słowa "pedała" można użyć np. w takim stwierdzeniu: "Pedał kupił sobie słoik wazeliny. To wazelina tego pedała"

Jeśli natomiast mówimy o częściach roweru, to są to pedały!

:)

Napisano

Mi trzeszczy jarzmo sztycy i za chiny ludowe nie potrafie sie tego pozbyc na dluzej niz 100-200 km ;-)

Mam nadzieje ze ustapi po wymianie sztycy ... Taki mam zamiar :-D

TapaTalk'nięte z Andka

Napisano
Nie ma czegoś takiego jak "suche spawy". Możliwe, że koszyk hałasował. Najczęściej hałusują w ten sposób tanie pedały albo za słabo dokręcona sztyca.

Wiesz, jakąś ściemę musieli puścić, aby się mnie pozbyć :P "Pedały" wykluczyłem od razu, tam nie było mowy moim zdaniem. Poza tym były wyczyszczone i nasmarowane :)

Muszę jeszcze siodełko dokręcić do sztycy dobrze, i mam nadzieję, że nie powrócą trzaski.

Dzięki wszystkim za porady!

Napisano

Ostatnio po błotnistej jeździe zaczęło coś mocno strzelać w ramie, Byłem pewien że to napęd, gdyż strzały były przy mocnym naciśnięciu pedała, natomiast, jak nie kręciłem trzasków nie było. Zacząłem to badać i okazało się, że strzelały stery.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...