Lvcas Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 Witam W czym może leżeć problem, że gdy naciskam na pedała w ramie słychać takie trzaski? Ma to miejsce głównie jadąc pod górkę gdy mocniej naciskam pedała. Problem pojawił się niedawno... Czyżby coś w korbie? Rower specialized SL rockhopper.
redbull1 Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 zdejmij korby i nasmaruj oś tam gdzie nachodzą korby ok 2,3 cm i problem powinien ustąpić
Lvcas Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Napisano 30 Czerwca 2012 zdejmij korby i nasmaruj oś tam gdzie nachodzą korby ok 2,3 cm i problem powinien ustąpić Właśnie o tym też myślałem. Jak taką korbę zdjąć? Ją się normalnie wykręca z calą zębatką przednią?
kadargo Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 Zanim zaczniesz rozbebeszać korby, sprawdź pedały oraz wyjmij sztycę i wyczyść dokładnie. Następnie na sztycę daj delikatny film z towotu i nasmaruj gwint pedałów. Możesz też zrobić podobnie z kokpitem. Nie sugeruj się tym skąd dochodzi dźwięk bo rama jest świetnym pudłem rezonansowym. Powyższe czynności pomagają w większości takich przypadków.
Lvcas Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Napisano 30 Czerwca 2012 Zanim zaczniesz rozbebeszać korby, sprawdź pedały oraz wyjmij sztycę i wyczyść dokładnie. Następnie na sztycę daj delikatny film z towotu i nasmaruj gwint pedałów. Możesz też zrobić podobnie z kokpitem. Nie sugeruj się tym skąd dochodzi dźwięk bo rama jest świetnym pudłem rezonansowym. Powyższe czynności pomagają w większości takich przypadków. Do korby trzeba ściągacza, którego nie mam, więc to odpada. Pedała jak i sztycę odkręcę i przeczyszczę, dzięki za porady!
redbull1 Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 no jak korb nie zdejmiesz a wszystko już nasmarujesz i będzie trzeszczeć to innego wyboru nie ma jak w korbach
Lvcas Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Napisano 30 Czerwca 2012 no jak korb nie zdejmiesz a wszystko już nasmarujesz i będzie trzeszczeć to innego wyboru nie ma jak w korbach Chyba to jednak korba... dalej trzeszczy, a wszystko nasmarowałem, wyczyściłem itd. Muszę do serwisu podjechać tam gdzie go kupiłem, niech to załatwią.
kadargo Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 dalej trzeszczy, a wszystko nasmarowałem, wyczyściłem itd. Skoro jesteś pewny że zrobiłeś to dobrze, wygląda na to że może być suport/korba. Powodzenia w serwisie.
Lvcas Napisano 2 Lipca 2012 Autor Napisano 2 Lipca 2012 Wina nie była w korbie, ani pedałach. serwisant wszystko rozebrał i nasmarował, do ramy też wstrzyknął jakieś środki i to może generować to skrzypienie. Powieddzieli, że na spawach, które są przesuszone może być problem i te trzaski stamtąd pochodzić mogą.
kaeres Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Wina nie była w korbie, ani pedałach. serwisant wszystko rozebrał i nasmarował, do ramy też wstrzyknął jakieś środki i to może generować to skrzypienie. Powieddzieli, że na spawach, które są przesuszone może być problem i te trzaski stamtąd pochodzić mogą. Spawy przesuszone ? Oby nie mikropęknięcie ramy.
Lvcas Napisano 2 Lipca 2012 Autor Napisano 2 Lipca 2012 Spawy przesuszone ? Oby nie mikropęknięcie ramy. Wydaje mi się, że powiedział przesuszone. Albo suche. Sam już nie wiem... na ramę mimo wszystko jest dożywotnia gwarancja. Tak jak pisałem, w miejsce włożenia sztycy wstrzyknęli do ramy "coś" i kazali pojeździć 2-3 dni licząc, że te smary się rozejdą po wnętrzu i będzie OK. Jak nie będzie OK, kazali przyjechać i wtedy dalsza zabawa będzie.
Tepes Napisano 7 Lipca 2012 Napisano 7 Lipca 2012 Cześć Mam ramę Rockhopper comp i u mnie trzeszczenie generuje luzujący się hak, do którego montowana jest przerzutka, a czasem to trzeszczenie pochodzi z niezbyt mocno zaciśniętego zacisku sztycy.
Lvcas Napisano 7 Lipca 2012 Autor Napisano 7 Lipca 2012 Witam Wydaje mi się, że rozwiązałem swój problem. Odkręciłem koszyczek na bidon, przeczyściłem, śruby nawilżyłem olejem mineralnym i dokręciłem mocno i trzeszczenie ustało!!! mam nadzieję, że na zawsze, bo podczas dzisiejszej trasy (prawie 35km) nie treszczało Byłoby śmieszne, gdyby to okazało się przyczyną i nikt (nawet w serwisie) na to nie wpadł :)
Mateusz30 Napisano 7 Lipca 2012 Napisano 7 Lipca 2012 Nie ma czegoś takiego jak "suche spawy". Możliwe, że koszyk hałasował. Najczęściej hałusują w ten sposób tanie pedały albo za słabo dokręcona sztyca.
WojtasGCE Napisano 7 Lipca 2012 Napisano 7 Lipca 2012 Jeśli problem jest już rozwiązany, to super! Ja chciałem zwrócić uwagę na coś innego... gdy naciskam na pedała Pedała jak i sztycę odkręcę Słowa "pedała" można użyć np. w takim stwierdzeniu: "Pedał kupił sobie słoik wazeliny. To wazelina tego pedała" Jeśli natomiast mówimy o częściach roweru, to są to pedały!
rzezniol Napisano 7 Lipca 2012 Napisano 7 Lipca 2012 Mi trzeszczy jarzmo sztycy i za chiny ludowe nie potrafie sie tego pozbyc na dluzej niz 100-200 km ;-) Mam nadzieje ze ustapi po wymianie sztycy ... Taki mam zamiar :-D TapaTalk'nięte z Andka
Lvcas Napisano 7 Lipca 2012 Autor Napisano 7 Lipca 2012 Nie ma czegoś takiego jak "suche spawy". Możliwe, że koszyk hałasował. Najczęściej hałusują w ten sposób tanie pedały albo za słabo dokręcona sztyca. Wiesz, jakąś ściemę musieli puścić, aby się mnie pozbyć "Pedały" wykluczyłem od razu, tam nie było mowy moim zdaniem. Poza tym były wyczyszczone i nasmarowane Muszę jeszcze siodełko dokręcić do sztycy dobrze, i mam nadzieję, że nie powrócą trzaski. Dzięki wszystkim za porady!
TuiTam Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Ostatnio po błotnistej jeździe zaczęło coś mocno strzelać w ramie, Byłem pewien że to napęd, gdyż strzały były przy mocnym naciśnięciu pedała, natomiast, jak nie kręciłem trzasków nie było. Zacząłem to badać i okazało się, że strzelały stery.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.