szczwanydiplodog Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 Witam. Mam mały problem, spadł mi licznik na beton z wysokości ok.1,5m :/ Ma ktoś pomysł jak go rozebrać? KCC 13 nie daje znaku życia :/
marcingrychtol Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 Liczniki są zazwyczaj nierozbieralne.
keramp Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Jeśli nie zależy Ci za bardzo na wyglądzie to możesz to rozebrać nieco na brutala. Potem skleić jakimś klejem. Sam rozebrałem bc700. Wtedy nie miałem za dobrego kleju, po pewnym czasie gdy dostało słońca-temp i tak się rozlazło. Może jakimś do klejenia hmm akwarium by trzymało.Silikon nie utrzyma Rozkłożyć-rozczepić idzie na siłę ale z umiarem. Jak za mocno może pęknąć. Musisz mieć kilka wąskich miękkich plastikowych ala kart bankomatowych.Dlaczego kilka hmm ano po to by miały różną grubość. Jakiś tępawy scyzoryk nóż i tkasz to w szparkę łączącą górę(ekranik) z dołem(uchwyt)Mniej więcej po środku masz miejsce łączenia na całym obwodzie.Gdy znajdziesz odpowiedni nożyk to nawet dosyć pomaga. Rozpychać można, oczywiście jeśli jest odpowiednio tępy, ruchem ala kroję skibkę chleba. Nóż zazwyczaj jest z jednego końca cieńszy z drugiego grubszy. Najpierw wykręć baterie. Im to spokojniej zrobisz i delikatniej tym efekt końcowy może być lepszy. Do zmontowania polecam mieć mały ścisk stolarski. Dlaczego akurat ścisk, bo gdy ściśniesz za mocno to z tego co pamiętam też nie za zdrowe. Ściskiem możesz regulować siłę nacisku. Ściskaj go tak byś mógł kontrolować czy działają guziki. Uważaj także by w miarę ściskania nie wdusić ekranu, możesz podłożyć coś co będzie rozkładało siły na większej powierzchni. Pamiętaj o tym kontrolowaniu działania, jeśli ściśniesz i sprawdzisz dopiero po sklejeniu może się okazać że musisz znowu demontować. Od razu podpowiem hehe nie czyść płytki-styków pod guzikami spirytem. Kup w jakimś elektronicznym Płyn do poprawiania przewodnośći potencjometrów, np. Kontak... Podklejenie pod gumki jakiejś metalowej folii pomaga To są takie moje spostrzeżenia, Tobie może wyjść lepiej. Powodzenia. Zdrówka
mklos1 Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Większość uszkodzeń po upadku jest nienaprawialna w domowych warunkach (w sensie opłacalności). Moim zdaniem nie ma sensu tracić czasu na dłubanie - chyba że dla ciekawości. Z dużym prawdopodobieństwem uszkodzeniu uległ wyświetlacz, bo to najbardziej delikatny element całej konstrukcji.
rzezniol Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Po upadku jak ekran jest sprawny (nierozlany) to 50/50 do uratowania ... Jak pusciły połączenia pod ukąłdem sterującym to kaplica ( układ sterujacy zazwyczaj pod czarna plama kleju ) a pozostałe 50% przypadków to rezonator lub zerwany lut np styków baterii. Liczniki rozbiera sie trudno ... ale da się ... BC906 żony działa do dziś ... Z "ciekawostek dropsa" to na płytce BC906 są lutowane zworki ... po odpowiednim przekonfigurowaniu zworek uaktywniają się opcje z wyzszych model ... ( da się je zobaczyć na LCD) ale niestery brak elementów na płytce blokuje ich działanie Pozdro
szczwanydiplodog Napisano 1 Lipca 2012 Autor Napisano 1 Lipca 2012 KCC13 jest nie rozbieralny :/ juz 30min próbuje coś zrobić i nic... tylko przyciski wyłożyłem :/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.