Skocz do zawartości

[rower] Mbike Ultimate Carbon- jaka rama?

lisek850

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Biorąc pod uwagę przekrok to 17" ma rurę podsiodłową 660 mm plus 40 mm na siodło plus ok 4 cm na jarzmo to daje max odległość siodło-suport 74 cm. Jedni wolą mieć siodło niżej inni wyżej - sprawa niby indywidualna - ale jeśli założymy "prawidłowy", optymalny kąt ugięcia nóg to przy przekroku do 82 cm. rama będzie pasować na styk. Co do przeznaczenia - wyścigi, xc, ogólnie rywalizacja to 17", zaś "wygoda" i dłuższe wycieczki bez napinania - wtedy 19" nie skreślałbym tak szybko.

Napisano

A to od kiedy dobiera sie rame na podstawie przekroku?

19" ma dlugosc gornej rury 605mm! Zapewne dla 177cm wzrostu bedzie idealna :bye2:.... jak ktos chce miec trzepak zamiast roweru.

Napisano

Wszystko jest kwestią preferencji co do długości ramy. Mam 178 i ramę 610mm przy 18,5", i jest znacznie lepiej niż jak jeździłem na 585. Trzeba się albo przymierzyć, albo dokładnie znać swoje preferencje.

Napisano

A to od kiedy dobiera sie rame na podstawie przekroku?

19" ma dlugosc gornej rury 605mm! Zapewne dla 177cm wzrostu bedzie idealna :bye2:.... jak ktos chce miec trzepak zamiast roweru.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale ta rama ma zintegrowaną sztycę czyli przekrok akurat w tym wypadku jest ważny bo po prostu może tej rury nie wystarczyć - przy 19" rzecz oczywista że wystarczy. Oczywiście można kombinować z jarzmem ale jeśli konstukcja jest podobna jak w innych ramach o takiej konstrukcji będzie tylko ok 5 cm bezpiecznej regulacji. Druga rzecz to bardzo krótka baza kół 1062 mm która nie każdemu może pasować. Przy dłuższym mostku jazda na czymś takim to może być katastrofa. Ostatnie:

http://www.superior.cz/pl/kolekcja-2012/horska-kola/team/395-racing-team-issue.html

610 mm tyle ma np. rama 18,5" kóra jest "polecana" przez producenta dla wzrostu 177, ale popatrz też na bazę kół jaka się otrzymuje. Sam widzisz że co dla jednego jest bez sensu drugiemu będzie pasować idealnie, dlatego akurat przy tej ramie 19 można brać pod uwagę do takiego wzrostu, ze wzgledu na inne wymiary a nie tylko długość górnej rury.

Napisano

Witam mam zamiar kupić rower Mbike Ultimate Carbon

MBIKE - MBIKE ULTIMATE CARBON

i mam pytanie odnośnie wielkości ramy?czy mam kupić 17" czy 19".

zaznaczam że mam 177 cm wzrostu i 75kg wagi.

Allegro

na dole strony do allegro są wymiary ramy każdego rozmiaru

dzieki za odpowiedź...najlepszą opcją bedzie po prostu przymierzyć sie do roweru:) obecnie jeżdże na kellys quartz dsc race 2011 na ramie 19,5"

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Szukam tego Mbike w ramie 15. Czy orientujecie się gdzie go można znaleźć? Jestem okolic Poznania i max odległość jaką mogę po niego pokonać to ok. 200 km.

Napisano

Dzięki.

A jak myślicie jaką ramę powinienem wziąć. 15 czy 17? Mam 168 cm. Lubię mieć dosyć wysoko fotel i boję się że 15 może być dla mnie za mała. Aktualnie jeżdżę Cubem Analog Disc 2011.

ten cube ma rame 18

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak wydajesz taką kwotę na rower to najlepiej go dosiąść :) To tak jak kupować garniak od Hugo Bossa ze sklepu internetowego - niby powinien pasować ale zawsze są jakieś niuanse. Więc jeśli masz możliwość to sprawdź jak będzie Ci leżeć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...