Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] u-lock

MIRO194

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie czy \/ będzie dobry jako zapięcie do roweru za te pieniądze ( 83 pln )

U-LOCK KEEPER 12 LS

I nie wiem czy za te pieniądze opłaca się kupić jeśli znacie jakieś fajne zapinki do roweru to piszcie.

Max. 100pln mogę wydać

Z góry dziękuje 0.o

:rolleyes:

Napisano

O widzisz, zapodałeś przeciętego Kryptoloka I generacji. Kurczę jak się dobrze przyjrzeć to droższy prawie 2x Kryptolok ma nieznacznie grubszy pałąk, może inaczej utwardzany, i przede wszystkim inną konstrukcję zamka. Czyli jednak kto wie jak lepszy nie jest. Ehh, jak się cieszę że ja już mam u-locka bo to jest problem wybrać coś, zawsze to myśli się o klasę lepszym albo z kolei że się przepłaciło nie biorąc Keepera.

Napisano

Ja mam keepera i nie powiem, że jestem zadowolony ani niezadowolony, bo nie przeszedł jeszcze próby kradzieży. Niemniej jak złodziej uprze się na konkretny rower to i tak jesteś na przegranej pozycji. We Wrocławiu (gdzie złodziei rowerów mnóstwo) nie raz już zdarzyło się, że rowery dobrze zabezpieczone najzwyczajniej w świecie były niszczone.

• 4 tygodnie później...
Napisano

witam, też chciałbym kupić jakieś ciekawe zabezpieczenie na rower ale zastanawiam się czy jest sens ;]. Taki U-lock jest krótki więc raczej przy zapinaniu roweru gdzieś nie ma się dużej ilości opcji. Przypniesz do stojaka rowerowego to utnie się stojak. Przypniesz do grzejnika. Utnie się rurkę albo rozkręci łączenie grzejnika. Wydaje mi się, że zabezpieczenie na rower jedynie ratuje przed kradzieżą przypadkowego człowieka i o tyle zmniejsza się grono zainteresowanych naszą maszynką ;]. Raczej trzeba myśleć gdzie się zostawia rower, zabezpieczenie to ważny ale dodatek ;].

Napisano

@michuuu

Linka nie jest dobrym rozwiązaniem, można ja łatwo przeciąć i nie ma sensu wydawać tyle pieniędzy, lepiej zastanów się nad: Keeper 1015 apc, MAGNUM 3006, Trelock BC 480

@kikos90

może łańcuch, tylko podaj ile chcesz wydać na jego zakup

• Mod Team
Napisano

Do 200,-

Podstawowym warunkiem jest długość, muszę spiąć 4 rowery.

Z tego co widzę to jedynie Keeper 1015 może się nadać.

Napisano

Jeśli brać linkę to teoretycznie tylko na tyle grubą, aby szczęki nożyc nie były w stanie tak szeroko się otworzyć. Wizyta w markecie budowlanym będzie w stanie podpowiedzieć średnicę. Wtedy jest to zabezpieczenie. A najczęściej gruba jest tylko guma z wierzchu.

Łańcuch jak dla mnie byłby pewnie lepszą opcją ale waży on sobie trochę i kosztuje do tego.

A rower masz za darmo? Wolisz wydawać kolejny 1-2 tyś na nowy rower niż 100-200 zł na zabezpieczenie?

Napisano

witam, też chciałbym kupić jakieś ciekawe zabezpieczenie na rower ale zastanawiam się czy jest sens ;]. Taki U-lock jest krótki więc raczej przy zapinaniu roweru gdzieś nie ma się dużej ilości opcji. Przypniesz do stojaka rowerowego to utnie się stojak. Przypniesz do grzejnika. Utnie się rurkę albo rozkręci łączenie grzejnika. Wydaje mi się, że zabezpieczenie na rower jedynie ratuje przed kradzieżą przypadkowego człowieka i o tyle zmniejsza się grono zainteresowanych naszą maszynką ;]. Raczej trzeba myśleć gdzie się zostawia rower, zabezpieczenie to ważny ale dodatek ;].

Ale smęcisz.... Nie wiem jakie stojaki są u Ciebie w mieście, może takie wyrwikółka z cienkich prętów ale przypinając rower u-lockiem do dobrego stojaka "odwrócone u" czy znaku drogowego albo jakiejś poręczy jest mała szansa że ktoś się nim zajmie. Nożyce nie wystarczą więc musiał by piłować a to trochę zejdzie. Racji masz o tyle że nawet taką solidną rurę można przeciąć,bo poradzenie sobie z utwardzaną stalą u-locka będzie niemożliwe. Zapięcie tylko u-lock ratuje przed nożycami które linki przecinają w sekundę, bo jak ktoś chce pruć z piłą do metalu stojak to nic na niego nie poradzisz. Są też sytuacje gdy rower przypięty u-lockiem zostaje zdemolowany właśnie takimi nożycami przez zezłoszczonego złodzieja.

Cytując wiele osób na tym forum - jak się boisz o sprzęt to zamknij go w domu i nie wychodź "na rower", możesz też zamurować a szansa że ktoś Ci go ukradnie spadnie do 0,00000000001% jednak NIGDY DO ZERA bo zawsze ktoś może zburzyć Twój dom i to tajne pomieszczenie.

Zrozum tylko że zapięcia zmniejszają po prostu to prawdopodobieństwo kradzieży. I u-lock nawet przypięty do stojaka który można przepiłować to kilka razy mniejsza szansa na kradzież roweru niż w przypadku linki przecinanej w sekundę.

Napisano

Ja natomiast poszukuje zapięcia, które sprawdzi się w "terenie". Jeźdzę w różne miejsca i czasami muszę przypiąć rower do drzewa, bo nic lepszego nie ma. Linka wtedy sprawdza się dobrze. Jestem wstanie spiąć rower razem z drzewem. Jednak jak czytam wasze porady, że linka tak naprawdę to żadne zabezpieczenie to mam pewne obawy. A więc co polecacie w mojej sytuacji? U-lock + linka?

Prosze o konkretne propozycje, limit cenowy 200zł.

Napisano

U-lock z linką to tak naprawdę sam u-lock, linkę można o kant nożyc rozbić. Owszem, w mieście coś tam pomoże spinając koła ale jako zabezpieczenie samodzielne jest nic nie warte.

W terenie jeśli nie łańcuch to jak największy u-lock, chyba Kryptolok ATB, nie jest najdłuższy ale najszerszy, niecałe 13cm to już znośne drzewko obejmiesz ale i takie można zrąbać stosunkowo łatwo. Jeśli jeździcie na wyprawy w parę osób to dobry patent to dwa rowery po przeciwległych stronach konkretnego drzewa spięte dwoma u-lockami w taki prostokąt.

Napisano

Test z nożycami dowodzi tylko, że w mało uczęszczanym miejscu lub przd marketem budowlanym rower nie jest bezpieczny, w pozostałych miejscach nikt nie podejdzie niezauważony do roweru z półtorametrowymi nozycami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...