Skocz do zawartości

[Amortyzator] Epicon vs Recon - 120mm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, wiem, iż tego tematów było już wałkowanych mnóstwo, jednakże zwracam się z indywidualną prośbą przez co postanawiam założyć nowy wątek.

Do wymiany pójdą: stery + amortyzator, ewentualnie tarcza. Stery są podobnie jak rower - nowe, jednak po około 1,5h zabawy ze ściąganiem dolnej bieżni ze starego amortyzatora moja cierpliwość się skończyła, przez co całe stery ostatecznie do wywalenia :thumbsup:

Mowa o sterach pół-zintegrowanych (chyba, że się mylę):

rr09w9.jpg

2vnqirb.jpg

Tak więc przechodząc do sedna. Postanawiam w swoim X-Controlu wymienić amortyzator. Od dłuższego czasu myślę o tym, jednakże dzisiaj pobiegałem trochę po sklepach i mniej więcej wiem już realnie na czym stoję. Pod uwagę biorę dwa modele: Epicon, bądź Recon - obydwa tylko i wyłącznie 120mm. Dlaczego akurat tak, już tłumaczę. Rower kupiłem przede wszystkim ze względu na beskidzkie szlaki gdzie to każdy mm skoku ma znaczenie. Dodatkowo w tym roku wybieram się na AWF więc maratony także będą brane pod uwagę, dlatego te 120mm to maksymalna granica tak aby się zbytnio nie "zajechać" w razie jakiś szybszych zawodów ;). Epicon'ów 120mm na allegro jest mnóstwo, to wiadomo, natomiast Reconów 120mm ze świeczką szukać. Niechcący natknąłem się jednak na taką "okazję":

http://allegro.pl/am...2451935440.html

Wydawać by się mogło - okazja idealna. Pytanie jednak do was, czyli obeznanych w temacie - gdzie tkwi haczyk? Nie wierzę aby Recona Golda z taką wagą można było w pełni 'szczęśliwie' nabyć po takiej cenie. Tak czy siak ta aukcja nie daje mi spać od kilku dni. Do wydania na widelec mam max 800zł, jednakże wiadomo, do takiej okazji można by było, a nawet należałoby dorzucić. Pytanie tylko - czy warto?

Teraz druga opcja, czyli Epicon. O tym amortyzatorze naczytałem się w internecie bardzo wiele dobrego. Głównym atutem oczywiście jest cena, lecz podobno idzie za tym także niezawodność - czy to prawda, tu już proszę o wypowiedź użytkowników. Dla człowieka jeżdżącego do tej pory na XCR'ze (czyli mnie) przesiadka na ten sprzęt byłaby pewnie odczuwalna, jednakże jak ten amortyzator ma się do Recona? Czy różnica będzie potężna? Może inaczej, w ogóle odczuwalna?

Kupując widelec byłem nastawiony przede wszystkim na kupno go przez internet, w sklepach w Katowicach szczerze mówiąc nie ma nic ciekawego, a jak już jest to kosmicznie drogie. Dzisiaj jednak akurat ku mojemu zdziwieniu, w jednym z najbardziej zaufanych sklepów rowerowych w Katowicach, oglądam amortyzatory, patrzę, a tu dokładnie ten model:

http://allegro.pl/am...2431091609.html

w genialnym, biało-złotym kolorze w cenie 599zł. Do tego białe stery pół-zint. Amoeba Hussar w cenie 65zł. Zaraz zapytałem się serwisanta, jak ze zmianą skoku. Nie ma problemu, jak kupię, założą stery, amortyzator, zmienią skok. Dodatkowo cały montaż będę miał gratis. Jedyny minus to to, iż zapytałem także o zmianę tarczy na 180mm. Z góry mówię, że byłoby to raczej wskazane, ponieważ zjeżdżać będę pół na pół szybko, lecz hamowal na pewno mocno, dlatego tak zależy mi na wymianie tarczy na większą. Serwisant natomiast odradził taką czynność mimo wszystko, ponieważ u kolegi miał podobną sytuację, także uparł się na założenie dużej tarczy, a widelec złapał poważne luzy po paru jazdach.

No i w tym momencie mam ciężki orzech do zgryzienia. Zamartwiać się i kupić recona wraz z tarczą 180mm czy po kosztach zainstalować Epicona? Czy naprawdę różnica między tymi dwoma widelcami jest aż taka duża? Czego moge się spodziewać po Epiconie przy mojej jeździe (góry+od czasu do czasu okazyjnie zawody)?

Z góry dzięki za podpowiedzi oraz odczucia użytkowników. Pozdrawiam tych, którzy dotrwali do końca :thanks:

P.S.

Rower o którym mowa:

http://i45.tinypic.com/2w35jf6.jpg

Link do sterów:

http://allegro.pl/po...2424313798.html

Osobiście mogę polecić Recona, mam wersję silver 120mm solo air. Pracuje bardzo ładnie pod tarczą 180mm Hayesa, jest sztywny- dobrze wybiera nierówności, cud, miód, orzeszki. Na razie przejechał w średnim terenie ok.200km- ale nie jest oszczędzany ani nikt się nad nim nie lituje gdy zbliża się krawężnik. O żadnych luzach mówić nie można.

W porównaniu z XRC który mam w drugim rowerze to.... nie ma porównania :)

W większości wypadków Recon Gold ma tłumik MC, ten to wersja z tłumikiem TK (jakaś wersja OEM) więc cena niższa , ale i tak wydaje się lepszym wyborem niż Suntour.

No właśnie tego się najbardziej obawiam, tej wersji "OEM". Co to za recon gold bez motion control? Pierwszy raz spotykam się z takim modelem i tego właśnie najbardziej się obawiam, iż coś będzie nie tak.

Recon z MC za taką cenę byłby dobrą opcją. Ale skoro TK... moim zdaniem lepiej kupić tańszego Epicona i zainwestować pozostałe pieniądze w coś innego.

A tarczę 180mm Epicon przełknie bez żadnego ale.

Właśnie, wielkie dzięki ;)

Mam jeszcze parę pytań. Jak jeździsz? Jak ze sztywnością/luzami? Na jakiej tarczy? Osobiście także stoję za Epiconem, tym bardziej że jest na miejscu, a dodatkowo w wymarzonym przeze mnie kolorze - białym ze złotymi goleniami. Dla mnie sam wygląd już powala na kolana, o takim amortyzatorze zawsze marzyłem. Martwię się tylko i wyłącznie tą sztywnością. Wiem, że Recony są pancerne. W sumie poza tym aspektem nie mam żadnych skłonności aby kupić tego Golda TK, no ale za 850zł to kurczę ciężko przełknąć.

epicon-lod-bia-y.JPG

Jeżdżę jak to na ścieżkowcu = gdzie się da, ale bez przesady. To nie widelec do Enduro. Tarcza 180mm, w zakrętach zdarza się jej podzwonić, ale poza tym widelec jest sztywny. Przynajmniej pod 65kg.

Z tym zakupem TK i wymianą na MC... Troszkę się to nie opłaca. Tłumik jednak swoje kosztuje, a za 1000zł można kupić używaną Rebę w dobrym stanie.

Z tym zakupem TK i wymianą na MC... Troszkę się to nie opłaca. Tłumik jednak swoje kosztuje, a za 1000zł można kupić używaną Rebę w dobrym stanie.

A czym tak znacznie różni się Recon Gold MC od Reby ? i czy Reba nie jest krytykowana za niezbyt wielką sztywność boczną ? Reba to nie jest chyba najlepszy wybór do jazdt trail .

Tu miał by nowy widelec i koszty rozłożone na raty, tyle, że nie był by biały ;)

Za 1100zł można kupić nową rebę 2012, więc kupno recona i wymiana tłumika jest zupełnie nieopłacalna.

A jak z tą sztywnością Reby przy skoku 120 mm i czymś więcej niż XC ?

Własnie, także jestem tego ciekaw. Widzę że Andrew aktualnie sprzedajesz model z regulacją. Jeździłeś może na takim skoku? Aktualnie na Rebę i tak nie mam kasy, lecz nie ukrywam, że w przyszłości pewnie będę wybierał pomiędzy Foxem 32, a Rebą.

Nie mam pojęcia jak się sprawuje ustawiona na 120mm. Nie mam zamiaru jej montować - chcę sprzedać jako funkiel nówkę.

Mam sida ustawionego na 100mm i nigdy nie zadzwoniła mi tarcza w zakręcie, a mam 180mm. Nie zauważyłem też, żeby widelec chował się pod ramę podczas hamowania.

Mój SID @185mm juz ten na grubych lagach nie dzwoni na zakrętach ... ale da sie zauważyć przy hamowaniu jak podwija sie pod ramę ...tylko kwestia ustalenia ile mm ugiecia to juz podwijanie :).

Jak w przyszłości i tak masz zamiar wymienić na jeszcze coś innego/lepszego to nie ma co przepłacac kupuj Epicona ... :)

To co teraz zaoszczędzisz to masz a nie odzyskasz tej różnicy w przysżłości kupując i odsprzedając drozszy.

Pozdro

Mój SID @185mm juz ten na grubych lagach nie dzwoni na zakrętach ... ale da sie zauważyć przy hamowaniu jak podwija sie pod ramę ...tylko kwestia ustalenia ile mm ugiecia to juz podwijanie :).

Jak w przyszłości i tak masz zamiar wymienić na jeszcze coś innego/lepszego to nie ma co przepłacac kupuj Epicona ... :)

To co teraz zaoszczędzisz to masz a nie odzyskasz tej różnicy w przysżłości kupując i odsprzedając drozszy.

Pozdro

Bikestacja ogolnie ma tanio, ja kupowalem Revelationa 150mm air u-turn na gruba oske w 2010 roku model na 2011 za 1250 po negocjacji, cena rozwalala....

Reba na 120 jest taka sama w doczuciu jak na 115, janie widze roznicy, jesli chodzi o podwijanie pod rame, to robi to z mniejsza checia niz RVL, ciekawe nie? Ogolnie dosc sztywna i nic nie dzwoni u kolegi. Recon ogolnie fajny, ale to "zwykle" tlumienie , to nie mialem od czasu HC2 i nie wiem jak wyglada w praktyce.

Dziwne z tym dzwonieniem bo mi na hayesach (na niemetalikach i wczesniej na metalikach) nic w Epiconie nie dzwoni a tez mam 180mm waze 77. Brak sztywnosci... nie jest zle, to jest 9 a nie 20... i nie narzekam.

Pozatym, jaki widzisz problem w zdjeciu biezni bo nie ogarniam... milion razy zdejmowalem rozne bieznie z xcr-or.

Eastern Kolega rzezniol dobrze Ci radzi - kup teraz Epicon'a, bo tańszy, a i tak kiedyś go wymienisz na coś lepszego.

A tak dla porównania - mi w Raidonie z 2009 r. nic nie dzwoni (nawet na zakrętach) a mam tarczę 180. Moje heble to Avid BB7 z metalicznymi klockami. Jednak kiedy miałem, przy tym samym Raidonie i tej samej tarczy 180, Avida BB5 z metalikami - potrafił dzwonić na zakrętach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...