Skocz do zawartości

[hamulec hydrauliczny] Shimano Deore XT 2012 czy alternatywa

ammisiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. No i stało się. Mój super hamulec (na razie tylko tył) "renomowanej i uznanej" firmy tektro się posikał (wylewa olej na tarcze) Hamulec już po gwarancji, więc lipa a byłem w fan sporcie i gość mi powiedział, że takie coś to oni wymieniali na nowe. A więc z bólem będę musiał wydać kolejne pieniądze. Budżet to cena nowego XT 2012 czyli jakieś 450 zł. I Teraz pytanie. Czytałem że to dobry hamulec, dlatego też do takiego się przymierzam ale chcę się was zapytać czy jest może jakaś lepsza alternatywa dla niego w podobnej cenie. A i za rok lub już na zimę do tylnego dołączy taki sam model z przodu, bo nie lubię mieszać :). Proszę o porady.

P.S Możecie wstawiać aukcję, choć na allegro xt jest mało. Hamulec musi być nowy, ew. prawie nówka, lub zdjęta z nowego roweru itp.

Jeżeli teraz mam z przodu tarcze 180mm a z tyłu 160mm na 6 śrub (KLS Helix 3) to czy zmiana na np. Deore BR-M596 wymaga jakichś większych zmian i dokupowania dodatkowych części ? Mam tu na myśli np. sposób mocowania zacisku bo jestem świeży w tym temacie a mam zamiar zmienić hamulce na któryś z modeli Shimano.

Żadnych dodatkowych zmian, producenci korzystają z tych samych standardów, adapterów co do wymiarów itd.

W zależności od potrzeb możesz wybrać niższe modele shimano i będą wg mnie równie dobre a tańsze.

Jak na moje wyczucie i palec to wszystkie nowe, także te tanie shimano np 445,działają bardzo dobrze.

Jeszcze jedno: z wypowiedzi tobo wynika też, że jeśli znajdę ofertę na dobre hamulce to powinienem zostawić swoje dotychczasowe adaptery i wtedy mam pewność, że tarcza, którą mam teraz też może zostać ? Pytam bo widuję rożne warianty ofert: z tarczami, bez nich, z adapterami i bez a także z zastrzeżeniem, że dany kpl. jest np. do tarcz 160mm. Średnicę tarczy definiuje adapter prawda ? A co się stanie jak wymienię tarcze i obie będą 160 a nie jak teraz 180/160 ? Będzie zauważalny spadek wydajności ? Po górach nie szaleję to chyba dadzą radę ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...