ammisiek Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Witam. No i stało się. Mój super hamulec (na razie tylko tył) "renomowanej i uznanej" firmy tektro się posikał (wylewa olej na tarcze) Hamulec już po gwarancji, więc lipa a byłem w fan sporcie i gość mi powiedział, że takie coś to oni wymieniali na nowe. A więc z bólem będę musiał wydać kolejne pieniądze. Budżet to cena nowego XT 2012 czyli jakieś 450 zł. I Teraz pytanie. Czytałem że to dobry hamulec, dlatego też do takiego się przymierzam ale chcę się was zapytać czy jest może jakaś lepsza alternatywa dla niego w podobnej cenie. A i za rok lub już na zimę do tylnego dołączy taki sam model z przodu, bo nie lubię mieszać . Proszę o porady. P.S Możecie wstawiać aukcję, choć na allegro xt jest mało. Hamulec musi być nowy, ew. prawie nówka, lub zdjęta z nowego roweru itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilk2312PL Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Według mnie najlepsze będą własnie XT. Tutaj masz tańiej niż na allegro : http://www.bikestacja.pl/hamulec-tarczowy-shimano-deore-m785-p-20758.html?cPath=681_26_39_276_278 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 http://www.bikestacja.pl/hamulce-tarczowe-shimano-deore-m596-p-24077.html?cPath=681_26_39_276_279 kup te hamulce i ciesz sie kompletem przyzwoitych hebli juz teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 tańszą alternatywą (o 50-80pln?) będą nowe SLX, które ponoć hamują tak samo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Według mnie najlepsze będą własnie XT. Tutaj masz tańiej niż na allegro : Hamulec tarczowy tył Shimano Deore XT BR-M785 - bikestacja.plnajtaniej (i to np. na allegro) to 400pln i za tyle 2tyg. temu kupiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Jeżeli teraz mam z przodu tarcze 180mm a z tyłu 160mm na 6 śrub (KLS Helix 3) to czy zmiana na np. Deore BR-M596 wymaga jakichś większych zmian i dokupowania dodatkowych części ? Mam tu na myśli np. sposób mocowania zacisku bo jestem świeży w tym temacie a mam zamiar zmienić hamulce na któryś z modeli Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 jeśli oba będą miały ten sam sposób montażu, np. PostMount, to nic nie trzeba będzie zmieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Żadnych dodatkowych zmian, producenci korzystają z tych samych standardów, adapterów co do wymiarów itd. W zależności od potrzeb możesz wybrać niższe modele shimano i będą wg mnie równie dobre a tańsze. Jak na moje wyczucie i palec to wszystkie nowe, także te tanie shimano np 445,działają bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Dzięki tobo za konkretne info. Odkładam więc na lepsze hamulce od dziś :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Hmmm no te Deore bardzo kuszą ceną i w dodatku komplet, lecz jestem ....... na znaczki (tak trochę) więc wolałbym coś półkę wyżej. Tobo czyli, śmiało mogę brać jakiś shimano i będę zadowolony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZYM3RO Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Te Deore dość, że są w przystępnej cenie to jeszcze świetnie hamują. Posiadam je około 2 miesiące i jestem bardzo zadowolony. Osobiście polecam, ale ty zdecydujesz co kupisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Jeszcze jedno: z wypowiedzi tobo wynika też, że jeśli znajdę ofertę na dobre hamulce to powinienem zostawić swoje dotychczasowe adaptery i wtedy mam pewność, że tarcza, którą mam teraz też może zostać ? Pytam bo widuję rożne warianty ofert: z tarczami, bez nich, z adapterami i bez a także z zastrzeżeniem, że dany kpl. jest np. do tarcz 160mm. Średnicę tarczy definiuje adapter prawda ? A co się stanie jak wymienię tarcze i obie będą 160 a nie jak teraz 180/160 ? Będzie zauważalny spadek wydajności ? Po górach nie szaleję to chyba dadzą radę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Wiecej można zyskać inwestując w klocki niż w tarcze, duża tarcza szybciej sie chłodzi i jest zalecana do długich zjazdów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Obecnie często mam problemy z dzwoniącymi tarczami i chyba zamiana na 160 mogłaby to zjawisko zmniejszyć ? Żadnej odmiany DH nie trenuję :-) więc raczej tarcz nie przegrzeję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 No tak im mniejsza tarcza tym mniejsza podatność na dzwonienie ja jeżdżę na 160 i przodu nie usłyszy żeby chciał, z tyłu czasem na zakręcie bo rama demonem sztywności nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Ja bym zrobił hybrydę klamki XT zacisk SLX. I masz XT:) A jak nie chcesz się bawić to będziesz i z XT i z SLX zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gugool Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Sens zakupu XT jest tylko wtedy, gdy patrzymy na znaczki. Różnice są znikome w porównaniu do SLX, które sam posiadam od stycznia i mogę je każdemu polecić. Różnica w cenie to 70 zł na hamulcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.