Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Kupno tanio i dobrze

Arty2142

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zakupić do mojego roweru hamulce tarczowe. Rower moj ma juz ok 7 lat, lecz starannie wymieniam do niego części i wyglada jak nowy. Problem w tym, ze za bardzo sie na tym nie znam i nie wiem jakie wybrać, takie które są dobre i tanie. Chciałbym je zamontowac na przód i tył. Można zalinkować różnorodnymi linkami :)

Pozdrawiam i z góry dziękuję :)

Na początek - o jakim rowerze mowa? Montaż tarczówek jest tam w ogóle możliwy? Jeśli rama i amortyzator na to pozwalają - koła są przystosowane do tarczówek?

Po drugie - co to znaczy "tanio i dobrze"? Ile pieniędzy chcesz przeznaczyć na całą operację? Na ile agresywnie jeździsz, ile ważysz i jakie masz wymagania wobec hamulców?

Na początek - o jakim rowerze mowa? Montaż tarczówek jest tam w ogóle możliwy? Jeśli rama i amortyzator na to pozwalają - koła są przystosowane do tarczówek?

Po drugie - co to znaczy "tanio i dobrze"? Ile pieniędzy chcesz przeznaczyć na całą operację? Na ile agresywnie jeździsz, ile ważysz i jakie masz wymagania wobec hamulców?

Rower kupiłem 7 lat temu. To jest rower zbliżony wygladem FABRYCZNYM do tego http://allegro.pl/giant-rincon-17-5-shimano-alivio-idealny-i2444264647.html

Natomiast wymieniałem w nim amortyzator na Rock Shoxa. Tanio i dobrze to wydaję mi sie tak do 400 - 450 zł Komplet przód i tył :)

Świetnie, ale ja dalej będę drążyć temat. Rower "jest zbliżony wyglądem" - czyli to Giant?

Kwestia kolejna i ważniejsza - masz koła przystosowane do tarczówek? Jeżeli nie - dolicz sobie do całej operacji koszt wymiany piast i przeplatania kół...

Poza tym - wciąż nie napisałeś, ile ważysz i jak jeździsz... od tego jest zależna chociażby średnica tarcz hamulcowych.

Świetnie, ale ja dalej będę drążyć temat. Rower "jest zbliżony wyglądem" - czyli to Giant?

Kwestia kolejna i ważniejsza - masz koła przystosowane do tarczówek? Jeżeli nie - dolicz sobie do całej operacji koszt wymiany piast i przeplatania kół...

Poza tym - wciąż nie napisałeś, ile ważysz i jak jeździsz... od tego jest zależna chociażby średnica tarcz hamulcowych.

Tak , to jest rower Giant. Koła nie wiem czy są przystosowane do tarczówek, ale chyba tak. Kiedyś kumpel sprawdzał coś i powiedział, ze moge sobie kupic tarczówki. Rowerem jeżdzę po mieście jak jest z górki to 30 - 35 km/h . Czasami z kumplami wybieramy się w dłuższe trasy 40 - 50 km głownie ulicami, drogami. Czasami tylko jak jest wygodniej to przejeżdzamy jakąś drogą polną bądz tez lasem. A ważę 65 - 70 kg. :)

Koła nie wiem czy są przystosowane do tarczówek, ale chyba tak.
Wrzuć fotkę piasty, to nie będzie wątpliwości. Ewentualnie - zobacz, czy piasta ma kołnierz do mocowania tarczy (względnie - jeśli to Shimano, mocowanie CenterLock czyli ząbkowany wypust).

Odnośnie Twojej wagi i sposobu jazdy - zapytam przewrotnie: skąd pomysł przesiadki na tarcze? Przy Twoim użytkowaniu V-ki powinny spokojnie wystarczyć, a 400pln można zainwestować w inne komponenty roweru.

Moje hamulce mają już 7 lat ! :D nie były wymieniane od kupna :D. Za duzo zainwestowałem w ten rower i się do niego przywiązałem, ponad 2 tysiące km na nim przejechałem, dlatego nie chce nowego kupować, a jak mam jakies części wybierać to mądrze , z głową i w przyszłość :) .

@ up

Wszystko w porządku... tylko dlaczego zakładasz, że po 7 latach hamulce należy wymienić (i to najlepiej z całym rowerem, tak przynajmniej można wywnioskować z Twojego wpisu)? Nie sądzę, żeby obręcze przy przebiegu 2kkm były starte "do zera". Jeśli coś trzeba wymienić - to klocki hamulcowe (ewentualnie - wkładki, nie wiem jaką konstrukcję mają Twoje aktualne hamulce). Obstawiam, że taka operacja będzie jednak kosztować trochę mniej niż kupno tarczówek na przód i tył :P

Tzn. ja w rowerze wymieniam co jakiś czas jak widze, ze coś się psuje i nie da się juz tego naprawić, wymienić muszę teraz przerzutki również. A tak naprawde to mam dość v-brake, nie lubię ciągłego naciągania ich, jak skwierczą gdy sie hamuje, lub jeden klocek zawadza o koło i hamuje (a nie jest z/scentrowane). Dlatego zdecydowałem sie na tarczówki tylko nie wiem jakie :D

http://imageshack.us/g/804/20120629063.jpg/

nie zdązyłem umyć roweru :D, planowałem włąsnie w ten WAKACYJNY WEEKENDZIK :D

Fotki nie są zbyt czytelne, ale ja tam montowania do tarczy nie widzę...

Z tego co piszesz wnioskuję, że Twoje hamulce są rozregulowane, ewentualnie - mają zużyte klocki. To jeszcze nie świadczy o tym, że jedynym lekarstwem jest wymiana :D

ostatnio troche przy nich posiedziałem i juz lepiej to wygląda, natomiast jeśli mam być szczery, to po prostu wole tarczówki m.in. lepiej wygladają. Pare razy jeżdziłem na rowerach kumpli i jeździło mi sie świetnie, każdy z nich ma tarczówki i hamowanie było po prostu świetne, a nie tak jak w moich hamuję i ''BUUUUUUUUUUUUUU'' próbowałem wszystkiego co tylko można, ale mam ich dość :D. Dlatego chciałbym tarczówki, żeby mieć spokój na długie lata z hamulcami :)

Ja sie po prostu nie znam na rowerach, tych wszystkich częściach itp. Ale pomyślałem sobie tak i wyjde na tym dobrze i zaoszczędze na przerzutki. Otóż

http://allegro.pl/hamulec-tarczowy-g2cs-avid-bb5-przod-tyl-160mm-hit-i2451271137.html

ten komplet + piasty , wyjdzie taniej niż jakieś mega dobre hydrauliczny typu Deore M956. Tylko teraz nasuwa się pytanie w mojej głowie, jakie te piasty mają być bo to już czarna magia :D

dowolne z mocowaniem tarczy na 6 śrub https://www.google.pl/search?q=piasta+mocowanie+6+%C5%9Brub&num=20&hl=pl&safe=off&prmd=imvnsfd&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=csPtT5vZEY_TsgbPio32Dg&ved=0CHUQ_AUoAQ&biw=1920&bih=1109

z przodu zapewne standardowa QR9mm

a z tyłu QR10mm (czy rama ma możliwość montażu hamulca?)

do tego jeszcze cena zaplotu koła, użyjesz nowych szprych czy starych? co z obręczami ?

Piasty maja mieć mocowanie pod tarcze i muszą mieć odpowiednią ilość otworów (pod szprychy) tyle co obręcz. Allegro Do tego dochodzi robocizna zaplatania, tarcze, heble, adaptery. Ja na twoim miejscu kupił bym całe koła gotowe z piastami pod tarcze.

Coś mi się zdaje, ze po prostu nie miałeż okazji jeździć na dobrze wyregulowanych v-kach z boosterami i wymienionymi linkami z pancerzami. Moim zdaniem to pora, żeby się nauczyć grzebać przy rowerze. Za 100zł kupisz komplet klocków z wymiennymi okładzinami, do tego dwa boostery, komplet linek i pancerzy. Kasę na hamulce lepiej włóż np. w korbę ze sztywną osią, łańcuch i nowy wolnobieg/kasetę, bo nie wiem co tam masz. Zdecydowanie lepiej wtedy tę kasę wykorzystasz.

W 100% popieram to co napisał marcingrychtol. Dobrze zrobione V-ki dają radę, tym bardziej, że jeździsz głównie asfaltem. Lepiej doprowadzić do ładu aktualne hamulce, a resztę kasy zainwestować w napęd :thumbsup: .

A state Of Trance ? Arty ? ehh... ale w sumie o gustach się nie rozmawia :whistling:

Napisano · Ukryte przez safian, 29 Czerwca 2012 - Brak powodu
Ukryte przez safian, 29 Czerwca 2012 - Brak powodu

Rozmawia rozmawia właśnie go słucham , z serii 550 jak był w den bosch , a dokładniej leci sun&moon ;D

Rozmawia rozmawia właśnie go słucham , z serii 550 jak był w den bosch , a dokładniej leci sun&moon ;D

I bardzo przepraszam za spam forumowicze i panie adminie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...