Skocz do zawartości

[rama] wybór ramy - Ghost AMR 5700 ?

Mariush7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich, to mój pierwszy post tutaj.

Zamarzył mi się full...

Z różnych powodów planuje złożyć, niekoniecznie moimi rękoma rowerek. Składanie roweru będzie rozciągnięte w czasie.

Jak wiadomo zaczynamy od ramy i tu chciałbym się dowiedzieć od bardziej doświadczonych czy

rama GHOST AMR 5700 z 2009 roku w połączeniu z damperem FOX RP2 HV jest godna zainteresowania:

http://allegro.pl/rama-ghost-amr-5700-nowa-fox-rp2-hv-super-cena-i2429407384.html

Czy to jest dobra konstrukcja jak na te lata? Czy wersja HV tego dampera pod tą ramę jest odpowiednią wersją?(jak to dobierać?).

Na w miare lekką i wytrzymałą ramę z damperem nie chciałbym wydać więcej niż 2400zł chciałbym ramę raczej nową - pewną.

Mam 183cm wzrostu, długość nogi 88cm waga 67kg.

Jeśli o czymś zapomniałem proszę o naprostowanie dostarcze wszystkich potrzebnych danych.

Pozdrawiam

Napisano

Niby rama ok. jednak bardzo długa linia łańcucha 440 mm - w 29 er mają krótsze ;) , trudno go będzie złożyć w ostrzejszy zakręt, słabe dociążenie tylnego kółka na podjazdach, do tego dochodzi wysoka główka ramy jak na ten rozmiar, powoduje wyprostowanie pozycji i dodatkowo odciąża przednie kółko.

http://www.ghost-bik...Katalog2009.pdf

Nie wiem do jakiej jazdy chcesz jej używać, na podjazdach nie będzie to As wspinaczek ... na pewno rama nie charakteryzuje się sportową geometria.

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Powiem szczerze, że wybór ramy to chyba najcięższy temat jak do tej pory :D

Rower ma być "uniwersalny", jazda powiedzmy all mountain, leśne ścieżki. Nie będę się na nim ścigał ani też zjeżdżał ekstremalnie.

Czy możecie polecić coś dobrego, sprawdzonego w miare nowego w cenie o której pisałem? Albo ukierunkować czym kierować się w wyborze?

Pzdr

Napisano

Ramy Kellys jakoś do mnie nie przemawiają, krążąca złą opinia o nich + dowód u znajomego w postaci pęknięcia spowodował niechęć do tej marki. Nie chodzi mi o wyszukiwanie za mnie dostępnych ofert (choć jestem za to wdzięczny) ale bardziej o nakierowanie czego szukać, na jakich parametrach bazować by dobrać coś pod opisane przezemnie potrzeby... Troche niefortunnie zatytułowałem temat... Nie potrafię tego zmienić...

Pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...