Skocz do zawartości

[łańcuch] kłopoty z łańcuchem - stukanie

Gość Grzegorz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzegorz

Witam..

mam w swoim rowerze(składałem go z kolegą) łańcuch xt, i przy szybszej jeździe słysze jego"stukanie" mam korbe lx i kasete xt, nie wiem czy może lepszy by był do tego zestawu łańcuch xtr,bo ten jest za twardy czy może źle mi kolega wymierzył długość łańcucha.

Ile powinno się ściągnąć pinów z nowego takiego łańcucha przed założeniam do roweru (xc)??

Nie mam pojęcia co to może byc ten stukot, czy może korby lx mają taki specyficzny materiał.Jak słyszę inne rowery u których gładziudko chodzi łańcuch to naprawde dziw bierze a przecież osprzet mam dobrej klasy(cały rower na xt poza korbą xl)??

Serdeczne dzięki za pomoc

Witam

Też tak mam ( tylko różnica w łańcuchu u mnie 7701 ). Na razie jednak nic nie przejechałem ( wczoraj go złożyłem ). Myślę że po kilkudziesięciu km i jakimś smarowaniu wszystko się dotrze. To stukanie moim zdaniem pojawia się jak łańcuch styka się z bolcami na blacie. Jakos w moim starym Deore jednak tego nie zauważyłem w początkach uzytkowania ale może wtedy byłem za bardzo przejęty nowym nabytkiem :excl:

Pozdrawiam

• 3 lata później...

Witam

Mam taki nie tyle problem co bardziej pytanie do tych bardziej doświadczonych kolarzy. Co możne być powodem, że gdy mam największa koronkę z przodu i najmniejsza z tylu, czyli chce mknąc jak wiatr :confused: co parę obrotów korbą łańcuch mi stuka tak jakby zbijał mi z zęba. Jakby go brakowało czy coś. Jest to trochę irytujące bo gdy chcę porządnie przyśpieszyć to tym zbijaniem wybija mnie z rytmu i tracę jeden obrót. Przerzutki mam Shimano Acera, manetki Shimano ST-EF-35, korba Truvafiv X-flow i łańcuch KMC Z 72 natomiast kaseta jest SRAM PG-830 11-32.

rower ma około miecha i był kupiony jako swieŻynka, więc nie ma mowy o zużyciu jeszcze. zrobilem na nim może z 200-250km. A może ma to coś wspólnego z tym że kaseta jest innej firmy niż reszta osprzętu.

Raczej nie jeśli przez miesiąc jeździłeś i nic się nie działo to podejrzewam że wyciągnęła się nieco linka od przerzutek zobacz bez obciążenia jak obraca się łańcuch na najmniejszej koronce i czy jest w osi z blatem, jeśli nie to wyreguluj przerzutkę.

Druga rzecz która mi przychodzi do głowy to czy nie miałeś upadku i nie masz skrzywionego haka przerzutki.

pozdrawiam

MAX

• Mod Team

Mi tu bardzie wyglada jak ocieranie łańcucha o przednia przerzutke. Ewentualnie uderzanie korby o przerzutke .Ja tak mialem :P Innych powodow w sumie nie widze łańcuch na ze tak powiem luzie krecac korba w przod powinien cicho pracowac tak ze go nie słychac. Mozliwe ze jedno ogniwo sie ciezko kreci jest zatarte . sprawdź cały łańcuch.

Wywalić sie nie wywaliłem. Odległości łańcucha ostatnio regulowałem od tej blaszki w przedniej przerzutce. Może ciutke oddale ja niż te 0,5mm :) Aha bez obciążenia juz patrzyłem kręcąc pedałami. Nie przeskakuje. Dopiero jak siade na rower i porządnie sie bujnę i jest nacisk z mojej strony na pedały to wtedy ten łańcuch tak jakby zeskakuje z zęba

Witam

Mam taki nie tyle problem co bardziej pytanie do tych bardziej doświadczonych kolarzy. Co możne być powodem, że gdy mam największa koronkę z przodu i najmniejsza z tylu, czyli chce mknąc jak wiatr :D co parę obrotów korbą łańcuch mi stuka tak jakby zbijał mi z zęba. Jakby go brakowało czy coś. Jest to trochę irytujące bo gdy chcę porządnie przyśpieszyć to tym zbijaniem wybija mnie z rytmu i tracę jeden obrót. Przerzutki mam Shimano Acera, manetki Shimano ST-EF-35, korba Truvafiv X-flow i łańcuch KMC Z 72 natomiast kaseta jest SRAM PG-830 11-32.

To chyba podobnie co miał kumpel,też kaseta sram do 8-rzędowego napędu może nawet taka sama,kupił nową i już od początku łańcuch (też nowy) skakał na na najmniejszej zębatce,i to tak że praktycznie nie dało się jechać.To chyba po prostu coś jak wada fabryczna.

No może tez tak być. Ale gdzieś czytałem ze podobno jak masz coś od Shimano to reszta tez powinna być bo wtedy będzie super gut i np SRAM do całego tego zestawu możne nie współgrać. Ale ważne ze na innych biegach mi śmiga jak ma śmigać :D

Wywalić sie nie wywaliłem. Odległości łańcucha ostatnio regulowałem od tej blaszki w przedniej przerzutce. Może ciutke oddale ja niż te 0,5mm :D Aha bez obciążenia juz patrzyłem kręcąc pedałami. Nie przeskakuje. Dopiero jak siade na rower i porządnie sie bujnę i jest nacisk z mojej strony na pedały to wtedy ten łańcuch tak jakby zeskakuje z zęba

1. Jeśli na luzie jak kręcisz (obrócony rower) i do tyłu pedałami nie masz tego efektu tylko w momencie gdy jest obciążenie na korbie to może być moim zdaniem kilka przyczyn:

(sprawdź jeszcze czy na innych zębatkach jest ten sam problem czy nie).

Gdzie słychać to przeskakiwanie z przodu czy z tyłu ? (może to jest ocieranie ?)

a) Jeśli nie ma uszkodzeń sprzętu to stawiam na regulację.

:D korba podczas pedałowania nie jest idealnie w osi i przy najmniejszej zębatce występuję największe obciążenie i ugięcie.

c) zobacz też czy masz dobrze ustawioną przednią przerzutkę. Chodzi o kąt ona nie powinna być idealnie równoległa do łańcucha.

d) zobacz tez czy tylna przerzutka jest w osi z przednim blatem.

Jeśli wszystko jest ok to stawiam że masz źle wyregulowane wychylenie przerzutki (daj bliżej koła).

pozdrawiam

MAX

• Mod Team

Rowej jest nowy tak ? Czesci sie musza dotrzec troszke do siebie. Mozliwe ze z upływem kilometrow wszystko zacznie ze soba ładnie pracowac. Mozna zawsze sciagnac kasete obejzec ostatnią zebatke czy wyglada jak inne czy czasem nic sie jej nie stało. Sramy jezeli chodzi o kasete to takie troche z tego co czytam marne sa złaszcze te z niskiej połki, lepiej inwestowac w shimano.

Co racja to racja ze Shimano lepiej ale to byl gotowy zestaw już złożony tak w sklepie i wyregulowany przez nich. Sam jedynie ostatnio doregulowałem odległość łańcucha do blaszki przy przedniej przerzutce. Problem występuje tylko na tym największym obciążeniu, a przeskakiwanie zaczęło się w sumie niedawno ( od nowości chodził cicho) i tylko z tylu jest ten zeskok. A jak w razie co wyregulować kąt przerzutki?

Co racja to racja ze Shimano lepiej ale to byl gotowy zestaw już złożony tak w sklepie i wyregulowany przez nich. Sam jedynie ostatnio doregulowałem odległość łańcucha do blaszki przy przedniej przerzutce. Problem występuje tylko na tym największym obciążeniu, a przeskakiwanie zaczęło się w sumie niedawno ( od nowości chodził cicho) i tylko z tylu jest ten zeskok. A jak w razie co wyregulować kąt przerzutki?

Odkręcasz tą obejmę delikatnie i kręcisz delikatnie w lewo skoro regulowałeś wysokość to to wiesz jak odkręcić tutaj wystarczy ją jeszcze delikatnie obrócić ale nie za dużo :P Tak aby łańcuch był idealnie na środku prowadnicy.

pozdrawiam

MAX

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...