Salvin Napisano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Cześć, niedługo dotrze do mnie nowa karbonowa rama, która będzie o jeden cal mniejsza od tej aluminiowej, której aktualnie używam. Wyszło mi, że sztyca (fsa sl-k 31,6: http://store.fixiebikemarket.com/?wpsc-product=fsa-sl-k-carbon-setback-seatpost) będzie troszkę powyżej (10,5 cm) minimalnego insertu (10 cm). W związku z tym moje pytanie czy w przypadku karbonowych taki insert będzie wystarczający czy mam się rozglądać za jakąś sztycą o długości 400 mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 nie którzy mają ponad insert 2 cm i jeżdzą na alu ,z carbonem nie wiem jak jest ale ja bym na twoim miejscu nie ryzykował ,zależy ile jeszcze ta sztyca siedzi w ramie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvin Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Sztyca będzie siedzieć właśnie na 10,5 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Zasada jest prosta, jesli ktoś nie chce połamać ramy czy sztycy: 1) wsadzasz tyle sztycy, ile jest na niej podane lub więcej; 2) minimum 25% sztycy musi być w ramie cm (dla 40cm =10, dla 30 = 7,5) nawet, gdyby producent podawał mniej a gdy jesteś ciężki to nawet +1/2 cm więcej; 3) Sztyca musi być osadzona przynajmniej ze 3 cm poniżej miejsca łączenia rur, tak, by nie tylko komin trzymał sztycę. I wtedy wszystko musi być ok, jeżeli stosujesz wszystkie 3 zasady łącznie. Jeżeli łamiesz jakąś zasadę, to może, ale nie musi się coś stać. I rodzaj ramy nie ma tutaj znaczenia. Karbonowe bywają nawet wytrzymalsze. Inaczej się psują, ale z zasady potrafią wytrzymać więcej, zwłaszcza przy podobnej wadze ram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.