Skocz do zawartości

[rower] KANDS 1100 lub 1300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szukałem roweru do ceny 1200 zł. Znalazłem rowery nieco tańsze, które wyglądają w miarę solidnie.

Potrzebuję roweru do codziennej jazdy do pracy (13 km w jedną stronę). Dojeżdżam oczywiście w każdych warunkach atmosferycznych. Przetrzymałem -29 i 34 stopnie Celcjusza, śnieg po połowę kół.

Rower górski, który jest nieco tańszy to KANDS ENERGY model 1100 lub 1300.

Chcę go kupić w wersji z tradycyjnymi v-brakeami (ale zastanawiam się nad tarczówką-zimą v potrafią przymarzać).

Co powiecie o KANDS ENERGY 1100.

Link

http://allegro.pl/rower-kands-energy-1100-alu-acera-26-rr80-i2442202315.html

KANDS ENERGY 1300

Link

http://allegro.pl/gorski-kands-energy-1300-shimano-alivio-21-i2440075979.html

A KANDS ENERGY nie są dobre?

Bardzo dobre - w tym przedziale cenowym trudno będzie znaleźć coś lepszego nowego.

x153 miał na myśli, że na dojazdy do pracy lepszy byłby rower crossowy, a nie MTB .

Oczywiście nikt Ci nie zabroni kupić MTB, osobiście z tych dwóch wziąłbym Energy 1300.

Tu jeszcze jedna godna propozycja: Arkus Vip 6.0 Allegro tyle tylko że rama 18"

A tu Allegro crossowy kands - osprzęt prawie taki sam jak Energy 1300, nie widzę w tej chwili na allegro wersji męskiej, ale na stronie producenta jest.

Stary, to ty jeszcze nawet nie dotarłeś tych hamulców ;)

Miałem na myśli, że na dojazdy do pracy (po asfalcie i ubitych raczej), a także na wycieczki weekendowe cross to lepsze rozwiązanie. MTB to rower górski, czyli de facto przeznaczony do jazdy w terenie - mniejszym lub większym, ale w terenie. Dojazdy do pracy i tego typu rzeczy to tak naprawdę rower trekingowy, ale cross to taki kompromis.

A Unibike'a podrzuciłem, bo wyglądał OK. Nie jeździłem na żadnym crossie z tego przedziału cenowego więc ciężko mi się wypowiedzieć. W unibike'u osprzęt jest taki se - to z pewnością najwięsza wada - choć ja tak naprawdę po zmianie altusa na deore muszę powiedzieć - różnica jest tak naprawdę na podjazdach (czyli tam, gdzie przerzutki działają pod obciążeniem) i na 100% w trwałości.

Na leśnych drogach właśnie cross będzie spisywał się idealnie. MTB to teren, a teren to nie ubite ścieżki leśne, na któych zrobiłem 40%(++) przebiegu opon Bontrager H2 (dziś strzelił im 1kkm).

Serio - nie ma sensu bawić się w MTB. Ja swojego kupiłem mając 14 czy 15 lat, dziś gdybym kupował (mając 19) nie kupiłbym MTB, a właśnie crossa - ale, że ten MTB już jest, nieźle doinwestowany, to niech jeździ, a wyprowadzam się na 100% do wrocka, więc będzie szansa na prawdziwe MTB jak zmienię koła ;)

MTB według mnie dobrze się jeździ. Mieszkam w górzystym terenie i 5 z 13 km pokonuję w trudnym terenie takim jak duże górki (podjazdy), nieutwardzone ścieżki.

witaj

kands to dobry i solidny rowerek bardzo dobry stosunek ceny do jakości sam bardzo długo szukałem (alegro i sklepy) padło na kandsa i jestem bardzo zadowolony nadaje się na wycieczki z rodziną i na maratony. polecam http://allegro.pl/wysoka-polka-mocny-rower-kands-1300-full-alivio-i2429126217.html osprzęt aliwio super przy odpowiednim traktowaniu powinien służyć lata

pozdrawiam...

Z tarczówkami brać KANDS ENERGY 1300/1100? Najchętniej bym brał z hamulcami tarczowymi lub przód tarcza, tył klocki. Jeżdżę w każdych warunkach i w szczękach hamulców V-brake zimą gromadzi się śnieg (zbiera się z koła). W efekcie często muszę robić hamowanie, żeby odblokować hamulce. Z tarczowymi nie byłoby takiego problemu. Tylko czo za 1049 zł można mieć porządny przynajmniej jeden hamulec tarczowy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...