logistic Napisano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Witam. Szukałem roweru do ceny 1200 zł. Znalazłem rowery nieco tańsze, które wyglądają w miarę solidnie. Potrzebuję roweru do codziennej jazdy do pracy (13 km w jedną stronę). Dojeżdżam oczywiście w każdych warunkach atmosferycznych. Przetrzymałem -29 i 34 stopnie Celcjusza, śnieg po połowę kół. Rower górski, który jest nieco tańszy to KANDS ENERGY model 1100 lub 1300. Chcę go kupić w wersji z tradycyjnymi v-brakeami (ale zastanawiam się nad tarczówką-zimą v potrafią przymarzać). Co powiecie o KANDS ENERGY 1100. Link http://allegro.pl/rower-kands-energy-1100-alu-acera-26-rr80-i2442202315.html KANDS ENERGY 1300 Link http://allegro.pl/gorski-kands-energy-1300-shimano-alivio-21-i2440075979.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x153 Napisano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Na dojazd do pracy może lepiej cross? Np. unibike flash gts wygląda bardzo w porządku: http://sport-bike.pl/pl/p/Unibike-Flash-GTS-2012/379 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
logistic Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Z ucnibike miałem pewne problemy. Kiedyś znajomy miał i miewał awarie (właśnie za tą cenę). A KANDS ENERGY nie są dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzarnyMario Napisano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 A KANDS ENERGY nie są dobre? Bardzo dobre - w tym przedziale cenowym trudno będzie znaleźć coś lepszego nowego. x153 miał na myśli, że na dojazdy do pracy lepszy byłby rower crossowy, a nie MTB . Oczywiście nikt Ci nie zabroni kupić MTB, osobiście z tych dwóch wziąłbym Energy 1300. Tu jeszcze jedna godna propozycja: Arkus Vip 6.0 Allegro tyle tylko że rama 18" A tu Allegro crossowy kands - osprzęt prawie taki sam jak Energy 1300, nie widzę w tej chwili na allegro wersji męskiej, ale na stronie producenta jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
logistic Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Mięliście doświadczenia z tą marką? Osprzęt Schimano itp. Da radę w każdych warunkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Ja tobie polecam Kross Hexagon V6 z hamulcami tarczowymi . Przy mojej wadze 80kg hamulce to żyleta i chodź mam go dopiero 3 dni to zrobione ma już ok.100km w tym trochę w lesie gdzie nawierchnią jest sam suchy piasek więcej info TUTAJ KLIKNNIJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x153 Napisano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Stary, to ty jeszcze nawet nie dotarłeś tych hamulców Miałem na myśli, że na dojazdy do pracy (po asfalcie i ubitych raczej), a także na wycieczki weekendowe cross to lepsze rozwiązanie. MTB to rower górski, czyli de facto przeznaczony do jazdy w terenie - mniejszym lub większym, ale w terenie. Dojazdy do pracy i tego typu rzeczy to tak naprawdę rower trekingowy, ale cross to taki kompromis. A Unibike'a podrzuciłem, bo wyglądał OK. Nie jeździłem na żadnym crossie z tego przedziału cenowego więc ciężko mi się wypowiedzieć. W unibike'u osprzęt jest taki se - to z pewnością najwięsza wada - choć ja tak naprawdę po zmianie altusa na deore muszę powiedzieć - różnica jest tak naprawdę na podjazdach (czyli tam, gdzie przerzutki działają pod obciążeniem) i na 100% w trwałości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manstar Napisano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Ja bym Kupił MTB,kto wie kiedyś zechcesz się przejechać do lasu itp. Kup MTB i dokup opony semi-slicki i będzie git : D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Na docieranie będzie czas w górach na zlocie forum A z crossa to mogę polecić Kross Evado 1.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x153 Napisano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Na leśnych drogach właśnie cross będzie spisywał się idealnie. MTB to teren, a teren to nie ubite ścieżki leśne, na któych zrobiłem 40%(++) przebiegu opon Bontrager H2 (dziś strzelił im 1kkm). Serio - nie ma sensu bawić się w MTB. Ja swojego kupiłem mając 14 czy 15 lat, dziś gdybym kupował (mając 19) nie kupiłbym MTB, a właśnie crossa - ale, że ten MTB już jest, nieźle doinwestowany, to niech jeździ, a wyprowadzam się na 100% do wrocka, więc będzie szansa na prawdziwe MTB jak zmienię koła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
logistic Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 MTB według mnie dobrze się jeździ. Mieszkam w górzystym terenie i 5 z 13 km pokonuję w trudnym terenie takim jak duże górki (podjazdy), nieutwardzone ścieżki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werbol Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 MTB według mnie dobrze się jeździ. Mieszkam w górzystym terenie i 5 z 13 km pokonuję w trudnym terenie takim jak duże górki (podjazdy), nieutwardzone ścieżki. witaj kands to dobry i solidny rowerek bardzo dobry stosunek ceny do jakości sam bardzo długo szukałem (alegro i sklepy) padło na kandsa i jestem bardzo zadowolony nadaje się na wycieczki z rodziną i na maratony. polecam http://allegro.pl/wysoka-polka-mocny-rower-kands-1300-full-alivio-i2429126217.html osprzęt aliwio super przy odpowiednim traktowaniu powinien służyć lata pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IwanMT Napisano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Ja również mam Kandsa i bardzo go sobię chwale. Osprzęt rewelacja, cena świetna no i jeśli będziesz chciał to możesz sobie z czasem jakieś rzeczy w nim ulepszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
logistic Napisano 1 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Z tarczówkami brać KANDS ENERGY 1300/1100? Najchętniej bym brał z hamulcami tarczowymi lub przód tarcza, tył klocki. Jeżdżę w każdych warunkach i w szczękach hamulców V-brake zimą gromadzi się śnieg (zbiera się z koła). W efekcie często muszę robić hamowanie, żeby odblokować hamulce. Z tarczowymi nie byłoby takiego problemu. Tylko czo za 1049 zł można mieć porządny przynajmniej jeden hamulec tarczowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 W tym rowerze kands są shimano br m416 . U mnie w hexagonie także je posiadam i przy mojej wadze 80kg stawiają mnie na przednim kole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.