lux00 Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Witam forumowiczów. To mój pierwszy post na forum. Chciałem się zwrócić do was, doświadczeni cykliści, o pomoc. Otóż mam problem z piastą wspomnianą w tytule. Jako że jest już wiekowa to pojawiły się na niej luzy. Nie byłoby to wielkie wyzwanie gdyby nie fakt że żadną siłą nie potrafię wyciągnąć zacisku z osi. Czy ktoś może podpowiedzieć jak sobie z tym poradzić tak żeby nie uszkodzić piasty ? zacisk już chyba i tak jest spisany na straty. Podsyłam link do aukcji gdzie sprzedawca opisuje dokładnie ten sam model razem ze zdjęciami. Może to komuś pomoże. Pozdrawiam Łukasz. http://allegro.pl/piasta-przednia-shimano-lx-parallax-hb-m563-super-i2442840796.html
rzezniol Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Zabity syfem lub korozja go trzyma ... Młotek do ręki i pokaż kto tu rzadzi ;-). Warto mieć pręt o średnicy zacisku żeby mieć czym wybić reszte TapaTalk'nięte z Andka
Mod Team Puklus Napisano 28 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2012 Dokładnie pręt 5mm i motem dziada. Wcześniej zaaplikoj kilka kropel wd40 w oś ( tylko broń boże w łożyska) i nie ma prawa zeby nie wyszło
AngelOfFight Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Może z tym WD w łożyska to nie jest taki zły pomysł, zmusi go to przynajmniej to wymiany wianków i serwisu. Przyda się skoro tyle czasu nie była zdejmowana i jak sam autor pisze, jest wiekowa
Mod Team Puklus Napisano 28 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2012 Oś i tak by wypadało wyjąć bo łatwiej jest operować samą osią niż całym kołem
lux00 Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Napisano 29 Czerwca 2012 Dzieki za pomoc chłopaki. Zdecydowałem się jednak na wymianę osi i zacisku na nowe. Stary zacisk widac było że jest skrzywiony ( nie wiem jak poprzedni właściciel tego dokonał) wiec i tak nic by z niego nie było. Łozyska otrzymały solidną porcję smaru po uprzednim wyczyszczeniu. Zauważyłem niestety że bieżnie nie są idealnie gładkie więc niedłgo kłaniać będzie się wymiana. Co możecie forumowicze powiedzieć o piaście novateca na łożyskach maszynowych (np. http://allegro.pl/piasta-przednia-novatec-nt-751sb-v-brake-135-gram-i2439673591.html ) ?
rzezniol Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Kręci się ... 2 znormalizowane łożyska, uszczelniona o-ringiem z obu stron. TapaTalk'nięte z Andka
adii22 Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 W takim przednim Nowałteku szczególnie nie ma się co zepsuć, serwis to właściwie wbicie tylko nowego łożyska. Jeśli interesuje Cię teoretyczna bezobsługowość, to bierz Bardzo fajnie się te piasty obracają, lekko i wogóle, ale na dobrze zrobionych kuleczkach też jest to wykonalne
lux00 Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Napisano 29 Czerwca 2012 no własnie też miłe doświadczenia z piastami na łożyskach maszynowych. Póki co deorka jeszcze śmiga ale w planach już zakup nowej. Pozdrowienia i dzieki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.