Skocz do zawartości

[piasta] Deore Lx P. HB-M563 - zaklinowany zacisk.

lux00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów.

To mój pierwszy post na forum. Chciałem się zwrócić do was, doświadczeni cykliści, o pomoc. Otóż mam problem z piastą wspomnianą w tytule. Jako że jest już wiekowa to pojawiły się na niej luzy. Nie byłoby to wielkie wyzwanie gdyby nie fakt że żadną siłą nie potrafię wyciągnąć zacisku z osi. Czy ktoś może podpowiedzieć jak sobie z tym poradzić tak żeby nie uszkodzić piasty ? zacisk już chyba i tak jest spisany na straty. Podsyłam link do aukcji gdzie sprzedawca opisuje dokładnie ten sam model razem ze zdjęciami. Może to komuś pomoże. Pozdrawiam Łukasz.

http://allegro.pl/piasta-przednia-shimano-lx-parallax-hb-m563-super-i2442840796.html

• Mod Team
Napisano

Dokładnie pręt 5mm i motem dziada. Wcześniej zaaplikoj kilka kropel wd40 w oś ( tylko broń boże w łożyska) i nie ma prawa zeby nie wyszło :P

Napisano

Może z tym WD w łożyska to nie jest taki zły pomysł, zmusi go to przynajmniej to wymiany wianków i serwisu. Przyda się skoro tyle czasu nie była zdejmowana i jak sam autor pisze, jest wiekowa

Napisano

Dzieki za pomoc chłopaki. Zdecydowałem się jednak na wymianę osi i zacisku na nowe. Stary zacisk widac było że jest skrzywiony ( nie wiem jak poprzedni właściciel tego dokonał) wiec i tak nic by z niego nie było. Łozyska otrzymały solidną porcję smaru po uprzednim wyczyszczeniu. Zauważyłem niestety że bieżnie nie są idealnie gładkie więc niedłgo kłaniać będzie się wymiana. Co możecie forumowicze powiedzieć o piaście novateca na łożyskach maszynowych (np. http://allegro.pl/piasta-przednia-novatec-nt-751sb-v-brake-135-gram-i2439673591.html ) ?

Napisano

W takim przednim Nowałteku szczególnie nie ma się co zepsuć, serwis to właściwie wbicie tylko nowego łożyska. Jeśli interesuje Cię teoretyczna bezobsługowość, to bierz :) Bardzo fajnie się te piasty obracają, lekko i wogóle, ale na dobrze zrobionych kuleczkach też jest to wykonalne :teehee:

Napisano

no własnie też miłe doświadczenia z piastami na łożyskach maszynowych. Póki co deorka jeszcze śmiga ale w planach już zakup nowej. Pozdrowienia i dzieki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...