Skocz do zawartości

[Opony] Opony szosowe w 29-erze

jeda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jeżdżę na 29-erze. Ponieważ okazyjnie kupiłem drugi zestaw kół o wew szerokości obręczy 17 mm (DT Swiss 485d) pomyślałem sobie, ze dobrze będzie przystosować te koła do szosy. I stąd moje pytanie - którą z poniższych opon polecalibyście zakupić (wszystkie oczywiście o wymiarze 622mm):

1. Schwalbe Marathon Supreme 1,1",

2. Kojak 1,35", czy może

3. Ultremo DD 23 albo 25mm? Myślałem też o poprzedniku Kojaka -

4. Marathon Slick bo jest najtańsza opcją ale oparta jest o starszą technologię

Moim zamiarem nie jest ściganie się z szosowcami, bo nawet na 29" góralu i tak nie mam szans ani kondycji. Myślę o czerpaniu przyjemności z szybszej jazdy po szosie. Mam 54 lata co też ma znaczenie. Niemniej jeżdżę w wyścigach XC, maratonach itp imprezach rowerowych. Najbardziej skłaniam się do pełnej szosówki czyli Ultremo DD ale nie wiem, czy nie przesadzam. A co Koledzy sądzą o takim pomyśle?

Pozdrower

• 3 miesiące temu...
Napisano

Z miłą chęcia poznałbym odpowiedz na zadane przez Ciebie pytanie, bo nabyłem te same koła.

Jest tylko chyba jeden mały feler te obręcze wg. strony DT mogą przyjąć maksymalne ciśnienie 4 BAR, a większość opon przez Ciebie podanych ma średnio 4-6 BAR, zastanawiam się czy przypadkiem takie ciśnienie nie spowoduje zniszczenia obręczy.

Czy może ktoś już przerabiał podobną historię?

Z góry dziekuję za uwagi, pozdr

Napisano

Ja bym się "skłonił" do pełnej szosówki. Nawet używki.

29-er,choćby ze względu na szeroką kierę ma bardzo wiatrołapną pozycję. O ile w terenie takie "wiosło" bardziej pomaga niż przeszkadza, to opór powietrza rośnie z kwadratem prędkości.

Prędkość przelotowa wzrośnie może o 2-3 km/h, ale per saldo umordujesz się tylko, przyjemności z jazdy zero, a z roweru zrobi się takie >niewiadomoco<

Przerabiałem taki temat przy slickach na 26'. Jedzie się trochę szybciej, fakt, ale strasznie ograniczają możliwości wjazdu w teren.

Poza tym to co napisali koledzy powyżej, to prawda. Obręcze w 29' są przystosowane do ciśnień "ninierowych", nie szosowych....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...