Mod Team mrmorty Napisano 27 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 27 Czerwca 2012 Hej Od 1 lipca będę prowadził zajęcia ze wspinaczki właśnie w Górach Stołowych (dokładniej okolice Radkowa) i zastanawiam się nad sensem brania ze sobą oprócz roweru do mtb mojej zjazdóweczki. Nie liczę na rasowy DH bo takowego chyba nie uprawiam ale ciekawe techniczne zjazdy - miodzio. Nie będę miał dość czasu by wyskoczyć na dłużej na czeską stronę więc zastanawiam się nad sensem brania tego roweru. Może w okolicy jest coś ciekawego do zjechania? Wybaczcie mi moje lenistwo ale mam urwanie głowy przed wyjazdem i nie mam czasu nawet poszukać. Z góry dzięki.
pilon Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Wydaje mi się, że akurat na te góry, branie DH to przesada. Owszem, są kawałki dość hardkorowe, ale ogolnie rzeźba terenu tutaj średnio sprzyja. Podjaździki, zjeździki, podjaździki, zjeździki itd. Byłoby to branie DH dla odcinków, nie dla całości... Śmiem twierdzić, że poza wyjątkami górki są do przejechania solidnym trekkingiem. No, chyba, że walisz poza szlak i w dół na przełaj przez las Co do tras mtb, to sądzę, że w niedziele wieczorem i w poniedziałek, solidnie Ci się tu zalinkuje
Mod Team mrmorty Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Mod Team Napisano 28 Czerwca 2012 Dzięki Pilon. Z chęcią bym was odwiedził, ale nie wiem ile obowiązków mi dowalą pierwszego dnia więc nawet się nie ślinię na jazdę z wami.
Olgierd Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 No, chyba, że walisz poza szlak i w dół na przełaj przez las Od razu warto dodać, że zgodnie z regulaminem PNGS ruch rowerów poza wyznaczonymi szlakami jest zabroniony. Swego czasu, jak jeszcze zdarzało mi się rozbijać w Stołowych, straż parkowa przymykała oczy na rower tu-i-tam (jeśli kolarz nie rozpieprzał czego nie trzeba), ale z tego co kojarzę ostatnio zrobili się bardziej cięci. Aha, randżersi jeżdżą rowerami jakby co ;-) i potrafią nawet zdybać zabłąkanych turystów w przecinkach leśnych.
kluki Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 W okolicy są dwie miejscówki na Dh tzn. Czarna Góra (Stronie Śląskie) i Zieleniec. Czarna Góra bije na głowę poziomem trasę z Zieleńca ale i tam mozna poszaleć
pilon Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Oki, zgadzam się, ale bądźmy szczerzy - Czarna Góra a Radkowskie Skały... To nie jest najbliższa okolica dla zapracowanego w okolicach Radkowa Skoro taki grafik, że nie ma czasu na Czechy, to co dopiero masyw Śnieżnika...
Mod Team mrmorty Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Mod Team Napisano 29 Czerwca 2012 No z czasem będzie krucho. Dzięki za odpowiedzi Panowie. Założę w takim razie solidniejsze ogumienie i 120 mm skoku na przód i oblecę całość na rowerze do mtb. Niemniej jednak czekam na wskazówki co do tras
Olgierd Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Ja to już dawno tam (rowerem) nie byłem, ale kiedyś podobała mi się taka droga od parkingu, przez Ochotę Magdaleńską i ruiny Karłówka, aż po Pasterkę (to by chyba był żółty szlak w górnej części mapy). A później do góry przez takie łąki, odchodzące w lewo od drogi do Ostrej Góry. No mnóstwo duktów i dróżek (niektóre poasfaltowane) i po przeciwnej stronie szosy, powiedzmy do Batorowa i Batorówka. Właściwie którędy nie pojedziesz będzie fajnie, najwyżej trochę poeksplorujesz sobie -- tylko upewnij się na miejscu jak jest obecnie z ruchem rowerowym. Ostatnim razem jak tam bywałem (rowerem), to zakazy były, ale się randżersi za bardzo nie interesowali rowerami. Ostatnio mnie raczej o psa pytają ;-)
inhibitor Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Jak już wcześniej wspominałem najbliżej na DH pojeździsz po drugiej stronie Kotliny Kłodzkiej, na Czarnej Górze: http://goo.gl/maps/55Xu Działa tam wyciąg narciarski i są przygotowane trasy DH: http://czarnagora.pl/trasy-rowerowe/ Wyciąg czynny w czwartki i piątki 10-16 oraz soboty i niedziele 10-17...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.