Amok Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Witam. Potrzebuje nowego kompletu opon do mojego rowerku, jeżdżę powiedzmy 80-90% w terenie (polne drogi, leśne ścieżki, szutry, żwir) i reszta asfalt na dojazd. Chciałbym kupić jakieś w miarę szybkie oponki, do spokojnej jazdy, nie startuje w maratonach. Jeżdżę głównie po suchym, ubitym terenie, więc nie musza się jakoś super spisywać w głębokim piachu czy błocie. Mile widziane niskie opory toczenia. Szerokość opon jaka mnie interesuje to tak 2.0/2.2 w zależności od modelu, najlepiej zwijane i do tego jakieś przyzwoite dętki, w miarę wytrzymałe, ale nie za ciężkie (opony też). Jak na razie najbardziej zainteresowały mnie: Continental Race King 2.2 Schwalbe Smart Sam 2.1 Schwalbe Racing Ralph 2.1 Chcialbym mieć w miarę szybkie opony na taki lekki teren, jak myślicie, które się najlepiej sprawdzą? Może istnieje jakaś inna, ciekawa alternatywa? Cena powiedzmy tak do +/- 200zł za komplet. Co do dętek, to nie mam pojęcia jakie wybrać. Mam nadzieje, że pomożecie. Pozdrawiam
ToMaZz Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 RARA najszybciej będzie się ścierać na asfalcie - gdzieś widziałem w teście że trzyma podobnie jak RK, a opory ma pomiędzy SS a RK ale dla rozmiaru oczko więcej - 2.25 SS ma trochę większe opory toczenia niż RK, ale i trochę lepsze trzymanie. RK toczy się z nich najlżej, w miarę delikatna ścianka boczna (ale nie jeździsz po ostrych kamulach) i było trochę narzekań na trzymanie boczne - tu na pewno bierz 2.2 zamiast 2.0. Na twoim miejscu wybierałbym między SS lepsze trzymanie ale większe opory, a RK - lżej idzie ale prawdopodobnie słabiej trzyma bocznie. Twoja decyzja na czym ci bardziej zależy
Mod Team durnykot Napisano 28 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2012 Tago typu temat był juz poruszany setki razy. Proszę skorzystać z wyszukiwarki. Zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.