Skocz do zawartości

[Opony] MTB 2.0/2.2, lekki teren, mało asfaltu + dętki

Amok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Potrzebuje nowego kompletu opon do mojego rowerku, jeżdżę powiedzmy 80-90% w terenie (polne drogi, leśne ścieżki, szutry, żwir) i reszta asfalt na dojazd. Chciałbym kupić jakieś w miarę szybkie oponki, do spokojnej jazdy, nie startuje w maratonach. Jeżdżę głównie po suchym, ubitym terenie, więc nie musza się jakoś super spisywać w głębokim piachu czy błocie. Mile widziane niskie opory toczenia. Szerokość opon jaka mnie interesuje to tak 2.0/2.2 w zależności od modelu, najlepiej zwijane i do tego jakieś przyzwoite dętki, w miarę wytrzymałe, ale nie za ciężkie (opony też).

Jak na razie najbardziej zainteresowały mnie:

Continental Race King 2.2

Schwalbe Smart Sam 2.1

Schwalbe Racing Ralph 2.1

Chcialbym mieć w miarę szybkie opony na taki lekki teren, jak myślicie, które się najlepiej sprawdzą? Może istnieje jakaś inna, ciekawa alternatywa? Cena powiedzmy tak do +/- 200zł za komplet. Co do dętek, to nie mam pojęcia jakie wybrać. Mam nadzieje, że pomożecie.

Pozdrawiam

Napisano

RARA najszybciej będzie się ścierać na asfalcie - gdzieś widziałem w teście że trzyma podobnie jak RK, a opory ma pomiędzy SS a RK ale dla rozmiaru oczko więcej - 2.25

SS ma trochę większe opory toczenia niż RK, ale i trochę lepsze trzymanie.

RK toczy się z nich najlżej, w miarę delikatna ścianka boczna (ale nie jeździsz po ostrych kamulach) i było trochę narzekań na trzymanie boczne - tu na pewno bierz 2.2 zamiast 2.0.

Na twoim miejscu wybierałbym między SS lepsze trzymanie ale większe opory, a RK - lżej idzie ale prawdopodobnie słabiej trzyma bocznie. Twoja decyzja na czym ci bardziej zależy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...