Skocz do zawartości

[1400-1800zł] Na rower cross lub mtb(28")

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chcę kupić crossa lub mtb. Zależy mi na posiadaniu 28" na niebaloniastych oponach. U siebie w mieście mialem okazję wypróbować :

1) http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.3/9154/49231/

2) http://www.unibike.pl/crossfiregts.html

Ceny tych modeli u mnie w sklepie są takie same jak u producenta, czyli odpowiednio 1699 za gianta i 1649 za unibike.

Który rower jest wg was lepszy, jakie są wady i zalety poszczególnych rowerów i czy macie może jakieś propozycje lepszych lub rowerów tej klasy w niższej cenie?

Aktualnie jeżdże na ramie 22,5" i jest w sam raz. Jak usiadlem na 23" przy unibike i na rozmiar XL w giantcie, wydawało mi się, że jest to za dużo. Czy 21" będzie za małe? mam 188cm wzrostu. Pozdrawiam.

Napisano

Giant jak zwykle proponuje mniej za więcej i moim zdaniem się nie opłaca. Twoja druga propozycja ma lepszy osprzęt czyli lepiej niż Giant.

Swojej kobiecie wziąłem dużo taniej rower na osprzęcie Alivio - taki tylko damkę http://allegro.pl/juz-jest-lazaro-integral-full-alivio-rozmiar21-i2429126218.html

Kazałem zmienić łańcuch z IG na HG40 tak jak powinno być i zrobili to w gratisie. Jesteśmy z tego roweru zadowoleni jedyny słaby punkt to piszczący przedni hamulec alhonga, który można wymienić za 3 dychy na jakieś shimano ;) (przebieg z 600km na razie)

Natomiast ty musisz sobie przede wszystkim odpowiedzieć do czego ten rower będzie w przeciągu kilku najbliższych lat - czy cross czy mtb bo to inna geometria.

Cross jest do dłuższych wycieczek, czasem poza drogą ale raczej na twardym bo w piachu czy błocie ugrzęźnie, a MTB bardziej do poszalenia w terenie i nie straszne mu bedą piaski, błota czy większe kamienie i korzenie ale okupi to wolniejszą i cieższą jazdą po asfalcie. W MTB jak zmienisz zdanie zmieścisz szerokie opony, w Cross'ie u mnie w ramę z tyłu weszło bezpiecznie maks 1.75 i koniec dalszych możliwości, a na piachy to może być mało.

Powodzenia!

Napisano

Kazałem zmienić łańcuch z IG na HG40 tak jak powinno być i zrobili to w gratisie.

Przepraszam Tucznika, że nie na temat ale muszę o to zapytać bo właśnie kupiłem ten rower.

Ja dostałem łańcuch UG.

Co to za różnica z tymi łańcuchami i czy polecasz wymianę ?

Ile to może kosztować ?

Napisano

Dowiedziałem się o tym przed zakupem z bloga użytkownika tego roweru. Twierdził on, że było to powodem za szybkiego zużycia kasety.

A kaseta HG jak wiadomo powinna pracować z łańcuchem również w systemie HG (HyperGlide) co dodatkowo usprawnia zmianę przełożeń.

Łańcuchy HG widziałem od 23 zł -> Allegro

A tak z ciekawości jakie są twoje odczucia co do tego roweru? Czy też jesteś zadowolony?

Twoja opinia też się przyda Tucznikowi :)

Napisano

giant 1700 zl i dostajemy m.in Tourneya :sick:

Ja stalem ostatnio przed podobnym wyborem i bralem jeszcze pod uwage Crossy Evado 1.0, 2.0

ale z tego wszystkiego wybralem Kands'a Maestro na pelnych alivio i jeszcze mi zostalo sporo kasy.

Ten rower bardzo podobny do proponowanych tutaj Lazaro.

Pare setek juz przebiegu i tez sie bede zbieral jedynie do wymiany hamulcow bo piszcza, ale dopiero jak jezdze w deszczu.

Napisano

Rower jest moim jedynym środkiem transportu po mieście i do pracy (nie jeżdżę autobusem, a od dwóch tygodni nie mam samochodu). Czyli jakies 70% czasu będę jeździł po asfalcie, a 30% przez las (do pracy). Ale zależy mi, żeby szybko przemieszczać się w mieście - stąd mój wybór crossa (w lesie jakoś dam rade :)).

Boję się kupić rower na allegro nie widząc go na oczy i bez możliwości wczesniejszego przejechania się na nim. Poza tym w razie reklamacji będą problemy - trzeba załatwiać to na odległość. Przy zakupie u siebie w mieście (Białystok) serwis mam na miejscu.. Co nie zmienia faktu, że cena Lazaro jest bardzo zachęcająca - w końcu to 700zł różnicy.

Czy ktoś może jeszcze się wypowiedzieć na ten temat?

Te rowery to nie jest chiński bubel?

Napisano

tez sie balem, nadal

:) mam nadzieje, ze sie nic nie zepsuje hehe

Ewentualnie jezeli sie na nie zdecydujesz poszukaj jakiegos lazaro, kandsa w Twoim miescie, moze jakis sprzedawca takze z niego.

Kross kiedys tez byl tani jak walczyl o marke, teraz majac juz renome moga marze zwiekszyc, mysle ze analogicznie moze byc z modelami kands/lazaro,

Napisano

A tak z ciekawości jakie są twoje odczucia co do tego roweru? Czy też jesteś zadowolony?

Twoja opinia też się przyda Tucznikowi :)

Ja go dopiero co kupiłem więc nie za wiele mogę powiedzieć.

Wszystko działa jak należy. Rower w porównaniu do moich doświadczeń raczej z samymi góralami na balonach sam jedzie głównie ze względu na oponki 1.95

Długo się na nim układałem (pozycja kierownicy, manetek, siodełka) ale już jest dobrze.

Na początku się przeraziłem bo po 5 minutach ręce mi odpadały z bólu ale to było spowodowane złym ustawieniem kierownicy. Teraz mogę jechać dziesiątki km.

Napisano
Te rowery to nie jest chiński bubel?

Miałem podobne obawy i dlatego szukałem informacji w necie i trafiłem na blog użytkownika tego roweru. On tam opisał swoje doświadczenia po przejechaniu 1500 czy tam jakiś 2500km - polecam.

Tym bardziej, że to stamtąd się dowiedziałem, że montują tam łańcuch UG zamiast HG ;) Reszta jego doświadczeń uspokoiła moje obawy.

Powodzenia w wyborze! :thumbsup:

Napisano
to było spowodowane złym ustawieniem kierownicy. Teraz mogę jechać dziesiątki km.

My też trochę się bawiliśmy na początku w ustawienie odległości siodełka od kierownicy - no ale każdy rower trzeba podregulować pod siebie :)

Wrażenia mojej lubej podobne, rower sam jedzie - cieszy się leniuch bo może mniej pedałować i więcej jechać z rozpędu ;)

Też się nim kiedyś bujnąłem i miałem pozytywne wrażenia względem mojego cross'owego Cube'a, oczywiście inna pozycja bo jej rama jest mniejsza i damka, ma wygodniejsze siodełko ale ciężej chodzą manetki alivio niż moje stefy 51.

No ale Cube był sporo droższy.. :)

nie wspominając kansda i lazaro, bo na nie chyba się nie zdecyduję, ze względu na brak jakiejkolwiek gwarancji

Skąd taka informacja, że nie ma gwarancji?

Napisano

Skąd taka informacja, że nie ma gwarancji?

Sprzedawca na allegro pisze, że jest gwarancja. Ale z mojego doświadczenia i z tematu który dotyczy bezpośrednio lazaro ( http://www.forumrowe...aro-integral-v/ ) wynika, że sprzedawca po transakcji nie interesuje się już klientem, nie odbiera telefonów i nie odpowiada na maile.

Napisano

W trakcie transakcji kiedy rower był zapłacony, a my czekaliśmy na przesyłkę kontaktowałem się z nimi kilka krotnie na oba telefony szło się dodzwonić i kontakt było ok. Co do gwarancji to nie wiem bo nie korzystałem.

Prawda też jest taka, że rzadko coś jest uznawane, zawsze wszędzie zazwyczaj jest wina użytkownika i uszkodzenia zewnętrzne, a nie wada towaru. Ale przy takiej oszczędności nawet jakby tfu.. tfu.. rama pękła to kupię inną nową za maks 300zł i nadal będę zarobiony.

Zdaję sobie jednak sprawę, że to nie rozwiązanie dla wszystkich i dla wielu osób gwarancja jest ważna nawet gdy to większy koszt.

Powracając do twojego tematu ostatni Giant, którego podałeś ma następujące zalety: amor 63mm zamiast popularnych 50mm, blokada amora, 9 przełożeń z tyłu zamiast 8.

Powtórzę się, że Giant u mnie liczy sobie więcej za mniej, więc warto powertować jeszcze oferty i upewnić się, że u innych producentów w tej cenie nie znajdzie się jeszcze czegoś lepszego.

Po dokonaniu wyboru teoretycznego warto się przymierzyć i przejechać wybranymi roweremami przed zakupem. Ja miałem do wyboru swojego Cube'a lub trochę lepiej wyposażonego Jamisa i wybrałem kubka bo lepiej mi leżał, z czasem wyposażenie i tak będę wymieniał w miarę zużycia. ;)

Powodzenia!

Napisano

W trakcie transakcji kiedy rower był zapłacony, a my czekaliśmy na przesyłkę kontaktowałem się z nimi kilka krotnie na oba telefony szło się dodzwonić i kontakt było ok. Co do gwarancji to nie wiem bo nie korzystałem.

Prawda też jest taka, że rzadko coś jest uznawane, zawsze wszędzie zazwyczaj jest wina użytkownika i uszkodzenia zewnętrzne, a nie wada towaru. Ale przy takiej oszczędności nawet jakby tfu.. tfu.. rama pękła to kupię inną nową za maks 300zł i nadal będę zarobiony.

Zdaję sobie jednak sprawę, że to nie rozwiązanie dla wszystkich i dla wielu osób gwarancja jest ważna nawet gdy to większy koszt.

Powracając do twojego tematu ostatni Giant, którego podałeś ma następujące zalety: amor 63mm zamiast popularnych 50mm, blokada amora, 9 przełożeń z tyłu zamiast 8.

Powtórzę się, że Giant u mnie liczy sobie więcej za mniej, więc warto powertować jeszcze oferty i upewnić się, że u innych producentów w tej cenie nie znajdzie się jeszcze czegoś lepszego.

Po dokonaniu wyboru teoretycznego warto się przymierzyć i przejechać wybranymi roweremami przed zakupem. Ja miałem do wyboru swojego Cube'a lub trochę lepiej wyposażonego Jamisa i wybrałem kubka bo lepiej mi leżał, z czasem wyposażenie i tak będę wymieniał w miarę zużycia. ;)

Powodzenia!

Zgadzam się z tobą. Nie wiem czy to tylko u nas w kraju ale zawsze jest problem z gwarancją (czegokolwiek, nie tylko roweru).

Ale wierzę, że jak będzie ewidentna wada fabryczna to uda mi się coś załatwić.

Apropo gwarancji: Nie wiecie jak to jest z gwarancją producenta przy kupowaniu przez internet? Mogę pójść do każdego sklepu w swoim mieście który sprzedaje daną markę i mi to naprawią na miejscu?

Zastanawiałem się czy 63mm skoku to nie za mało, ale w sumie to jest cross, a nie MTB, więc nie ma co przesadzać z ugięciem.

Co do przymiarki to tak jak pisałem w pierwszym poście: przymierzałem się do gianta roam 3 rozmiar XL i wydawał mi się troche za duży ale jeździłem na nim dosłownie 2 minuty bo rozpadał się deszcz i nie dopasowałem nawet siodełka z rozpędu. Dlatego zamierzam pójść jeszcze raz i zmierzyć L-kę.

Napisano

Przymierz się dobrze, bo potem już się nie da zamienić :) Siodło ustawiaj tak żeby przy pedale w dole mieć nogę jeszcze na nim ugiętą ale być w stanie ją wyprostować. Wtedy podczas postoju będziesz musiał się podpierać o ziemię palcami stopy, ale to jest prawidłowe ustawienie ;) Piszę o tym bo widzę bardzo dużo ludzi którzy mają siodło za nisko na mieście. Warto zrobić rundkę w pobliżu sklepu i sprawdzić kilka rowerów przed zakupem :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...