Kiciok Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Witam. W tylnym kole, mam chyba dość zużytą obręcz. Jest praktycznie całkiem gładka z prawej strony, rowek jest wyczuwalny tylko w kilku miejscach http://dl.dropbox.com/u/15031538/27062012161.jpg Po lewej stronie jest okej, tylko ta prawa... pewnie to przez dłuższe jeżdżenie ze źle ustawionymi hamulcami. Czy jest to groźne? Obręcz może pęknąć?
kato39 Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 trochę dziwne klocki powinny się ścierać a nie obręcz
Kiciok Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Napisano 27 Czerwca 2012 No właśnie nie wiem, czy to tak było, czy ja dopiero zauważyłem. Starta jest prawie, że równo z prawej strony, z lewej rowek jest...
Mod Team Puklus Napisano 27 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 27 Czerwca 2012 Obrecz także sie ściera. O co jakiś czas trzeba wymieniać. Jeżeli masz juz zbyt cienką wartswe to podczas mocnego hamowania ramiona mogą złamać obrecz i uszkodzić dętkę( w przypadku przedniego koła możliwe OTB) lub przy pompowaniu np 3bar obrecz moze nie wytrzymać ciśnienia i strzelić, gorzej jak by sie to stało podczas jazdy. Był przypadki ze nowe obręcze w sklepie podczas pompowania strzelały.
Kiciok Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Napisano 27 Czerwca 2012 No, to teraz się będę bał jeździć Poczekam na wypowiedzi innych. U mnie raczej będzie potrzebna wymiana całego koła, bo obręczy samej się nie opłaca...
Fenthin Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Cóż, obręcz jest już zużyta, w końcu pęknie. I tyle. @kato39 O, to wynaleźli już niezużywające się tarcze do szlifierki? Tak tylko pytam, skoro twierdzisz, że są materiały, które się nie ścierają.
kato39 Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Fenthin o tarczach do szlifierki wo gule nie mówiłem ja mam parę rowerów z v-brake i nie widzę żeby jakaś z obręczy była zużyta .Przez źle ustawiony hamulec nie powinna sie obręcz zetrze tylko klocek
Fenthin Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Widzę, że nie wyczułeś ironii. Obręcze się zużywają, ale ten proces trwa kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy kilometrów. Skoro dwa ciała trą o siebie, innej opcji nie ma.
Kiciok Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Napisano 27 Czerwca 2012 Ta obręcz ma koło 5lat, sporo przeżyła... cóż, będzie trzeba myśleć o wymianie. Pewnie będę chciał czarną stożkową + czarne szprychy, a to wydatek powyżej 100zł. Świetnie
kato39 Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 dlatego nie lobię v-brake dlatego w swoim mam tarczówki
Niedzwiedz1 Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Słownika też chyba wo gule nie lóbisz Korzystając z tematu, jak ocenić zużycie obręczy nieposiadającej rowka? W poprzedniej miałem rowek i przez dłuższy czas był nie ruszony, dopiero około 20tys km zaczął szybko znikać i na koniec wyglądał prawie tak jak na zdjęciu z pierwszego posta (ale z obu stron). W obecnej rowka nie ma. I co z takim fantem zrobić?
Mod Team Puklus Napisano 27 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 27 Czerwca 2012 · Ukryte przez Schwefel, 27 Czerwca 2012 - OT, za kolejny polecą punkty Ukryte przez Schwefel, 27 Czerwca 2012 - OT, za kolejny polecą punkty Pewnie za dużo grałeś w Fallouta
Niedzwiedz1 Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 · Ukryte przez Schwefel, 27 Czerwca 2012 - OT, za kolejny polecą punkty Ukryte przez Schwefel, 27 Czerwca 2012 - OT, za kolejny polecą punkty Chciałem się zapytać czy czerwone podkreślenie Cię nie denerwuje przy pisaniu posta, ale rzeczywiście 'wo gule' się nie podkreśla
kato39 Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 · Ukryte przez Schwefel, 27 Czerwca 2012 - OT, za kolejny polecą punkty Ukryte przez Schwefel, 27 Czerwca 2012 - OT, za kolejny polecą punkty jak pisze to nie patrze na ekran i naciskam enter
kadargo Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 · Ukryte przez Schwefel, 27 Czerwca 2012 - OT, za kolejny polecą punkty Ukryte przez Schwefel, 27 Czerwca 2012 - OT, za kolejny polecą punkty Wcale nie ma się czym chwalić. :/
kato39 Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 · Ukryte przez Schwefel, 27 Czerwca 2012 - OT, za kolejny polecą punkty Ukryte przez Schwefel, 27 Czerwca 2012 - OT, za kolejny polecą punkty wiem zacznę patrzeć na ekran.. Ps ( teraz patrzałem) dobra poco te bez sensowne posty kończę z tym
Kiciok Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Napisano 27 Czerwca 2012 · Ukryte przez Schwefel, 27 Czerwca 2012 - Brak powodu Ukryte przez Schwefel, 27 Czerwca 2012 - Brak powodu Raportowałem już dwa posty w tym temacie. Mam nadzieje, że jakiś mod wpadnie i zrobi porządek z tymi osobami, bo robią tu syf. Sio mi stąd.
dawid Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Kiedyś zrobiłem na maviku xm317 20 000 km w końcu obręcz się przetarła i pękła, odpadło z 10cm obręczy w jednym miejscu, tak że ten kawałek wbił się w ramie hamulca vbrake, koło zblokowało i zaliczyłem glebe, jechałem dość wolno i większych szkód nie było. Ściągnąłem oponę i dojechałem na samej feldze. Między innymi z tej sytuacji mam to zdjęcie co jest w moim profilu Mogło się skończyć tak ze obręcz zamiast wbić się w hamulec mogła wbić mi się w łydke o ile to było by mozliwe, choć niewykluczone. Za to gwałtowne zatrzymanie tylnego koła było niewątpliwie niebiezpieczne. Teraz raczej wymieniam obręcz jak już wskaźniki zużycia znikają, bo znając zycie zawsze zdarzy się awaria w najmniej pożądanym momencie
lukas85 Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 No właśnie, mam fabryczne koło przednie z Gary Fishera wahoo z mocno przetartą obręczą, chciałem jeszcze jeździć, ale czytam tu, że lepiej je może wywalić...
Minor Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Słownika też chyba wo gule nie lóbisz Korzystając z tematu, jak ocenić zużycie obręczy nieposiadającej rowka? W poprzedniej miałem rowek i przez dłuższy czas był nie ruszony, dopiero około 20tys km zaczął szybko znikać i na koniec wyglądał prawie tak jak na zdjęciu z pierwszego posta (ale z obu stron). W obecnej rowka nie ma. I co z takim fantem zrobić? Jak miałem obręcz pod V-ki, też nie miałem rowków, za to wskaźnik zużycia był zalany w obręczy, gdy się ścierała doszła w końcu tak głęboko że pojawił się widoczny niebieski pasek. Być może u Ciebie jest podobne rozwiązanie. Ja z opisanym przeze mnie spotkałem się w obręczach Rigida ZAC 19
AngelOfFight Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Ja bym jeździł, bo zakłada, ze takie rzeczy sa wyliczane z dużym zapasem. Ale ty zmień, tak dla bezpieczeństwa:)) BTW Nie wiem jak udało wam się zużyć obręcz, u mnie wcześniej 100 razy stanie się coś gorszego - krawężnik, ośka w pieście ) A teraz na serio, jak lubisz swoją twarz i uśmiech to zmień
lukas85 Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Ano normalnie, dużo jeździsz po mieście, to dużo hamujesz. Najciekawiej jest w zimę, wtedy klocki bardzo szybko się zużywają, co niszczy też obręcz. Ja już jedno koło zajechałem, a że piasta była jeszcze w miarę ok, to oddałem koło komuś tu na forum.
tobo Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Opinie innych powiadasz cię interesują. No dobrze... Rower typu cross, obręcze przystosowane do hamulców v-brake. Dostaję go by napompować przednie koło. Nie przyglądam się zbytnio, widzę że rower mocno styrany. Wieszam rower na stojaku serwisowym, podpinam pistolet kompresora do wentyla, zaczynam pompować, w kole jest ok 2 barów. Często w czasie pompowania kół jestem bardziej pochylony, tym razem (na szczęście) nie. Po napompowaniu ok 5 barów (ciśnienie robocze dla tego typu opony/roweru) słychać wystrzał. Obręcz z lewej stronie eksploduje, bok obręczy na długości 40-50 cm odrywa się od reszty i odskakuje łukiem. Gdybym miał niżej głowę to nie wiem jak wyglądałaby moja twarz. Od tej pory zawsze sprawdzam stan obręczy zanim użyję pompki/kompresora. Typowymi skutkami przetarcia obręczy są: - deformacja obręczy/wygięcie rantu (najmniej niebezpieczne) - oderwanie przetartego boku w części (oderwane wybrzuszenie) lub w całości (jak w opisanym powyżej przypadku) - uszkodzenie opony/dętki - upadek spowodowany "wpadnięciem" zdeformowanego koła w widelec. W najlepszym przypadku tego typu sytuacje kończą się wizytą w sklepie i wymianą koła, w gorszym wypadkiem.
Kiciok Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Napisano 29 Czerwca 2012 Tylko ciekawi mnie, co do takiego stanu doprowadziło. Źle ustawiony hamulec? Musiałbym tak długo jeździć. Nie wiem od kiedy jest tak wytarta, to jest najgorsze... Szkoda, że nie mogę tego jakoś na zdjęciach pokazać. Gdy przejdzie się po tym czarnym "stożku" w stronę miejsca, gdzie styka się klocek z obręczą, to po lewej stronie czuć wyraźny skok i takie jakby rowki + ten od stanu zużycia. Po prawej jest całkowicie gładko, jakby ze 2mm mniej W sumie, to ja przez jakiś czas jeździłem z biciem na lewo i może źle ustawiony klocek mi tak obtarł...
mklos1 Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Tylko ciekawi mnie, co do takiego stanu doprowadziło. Źle ustawiony hamulec? Źle ustawiony hamulec może doprowadzić co najwyżej do nierównomiernego zużycia klocka i utraty skuteczności. Do szybkiego zużycia obręczy zwykle przyczyniają się twarde klocki. Jak jeździłeś na chińszczyźnie po 5 PLN/komplet, to nie masz gwarancji, co w nich było... Może mieszankę dopełniali piaskiem, żeby więcej wyszło... Jazda zimą także bardzo przyczynia się do zużycia obręczy. Piasek i sól są bardzo dobrym materiałem ciernym - testowałem na własnym rowerze Jeżeli chcesz zachować obręcze w jak najlepszym stanie przez długi czas, używaj miękkich klocków. Za przykład zawsze daję czerwone Clarks'y. Mają opinię szybko zużywających się, ale fizyki się nie oszuka. Jak się nie będzie zużywać klocek, to będzie się zużywać obręcz, więc lepiej, żeby zużywał się klocek. W jeździe miejsko-trekingowej te klocki są wieczne - względem opinii, które o nich swego czasu zbierałem. Po prawej jest całkowicie gładko, jakby ze 2mm mniej [...] W sumie, to ja przez jakiś czas jeździłem z biciem na lewo i może źle ustawiony klocek mi tak obtarł... Hamulec nierówno bierze. Podreguluj sprężynę. Gdybyś jeździł na permanentnie obcierającym klocku to byś to czuł. Poza tym on zwykle szybko się dociera i problem znika (najczęściej).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.