Skocz do zawartości

[Łańcuchy] Zestawienie modeli

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Witam

Przeglądam sobie forum i znalazłem rodzaje oliw do łańcucha, sposoby oliwienia, sposoby mycia, czyszczenia ... ale nigdzie nie ma zestawiania łańcuchów dobrych i złych.

Tak wiec Zacznę od swoich doświadczeń choć nie ma tego wiele. Żeby był w miarę porządek przyjmijmy wzór:

- producent, model.

- cena, czy posiada w zestawie spinkę jeśli tak to jaką.

- jakość i kultura pracy czyli jak zmienia biegi, czy jest cichy/głośny

- wytrzymałość, czyli ile przejechaliśmy na danym modelu, jak po tym wyglądała kaseta czy przyjęła nowy lancuch ( wypada tez podać model kasety).

- ogólna ocena użytkownika.

No to ja zaczne:

Sram, model PC-10

ceny nie znam, dostałem razem z rowerem, posiadał spinke, standardowa srama.

kultura pracy była taka sobie troche głosny i nie specjalnie dobrze przerzucał, pracował wówczas na wolnobiegu shimano.

zemną przejechał grube kilka set km, blisko 1000 albo i wiecej, (był już używany wcześniej), później dałem go kumplowi, on wymienił wolnobieg na nowy i jeździ na nim do dziś to bardzo dobry wynik.

Przyzwoity łańcuch za rozsądną cene.

Sram, model PC-38

jak go kupowałem to ok 35zł kosztował. posiadał spinke srama srebrną.

jakoś i kultura podobna do pc 10. Tym razem praca na kasecie XT. gdy nasmarowany zachowywał sie prawie ze bezgłośnie, co od zmiany przełożeń mogł oby być precyzyjniej.

Przejechał ponad 2000 możliwe ze blisko 3000. Po wymianie łańcucha na nowy kaseta nie zgłaszała sprzeciwów. Łańcuch podarowałem mojej dziewczynie wraz ze starym wolnobiegiem i jeździ on do dziś.

Dobry lańcuch, dobra cena choć kultura na poziomie średnim.

Accent, AC-881 pro

cena obecnie ok 40zł jak ko kupowałem kiedyś był tanszy, posiada spinke accenta taka sama konstrukcyjnie jak srama

łańcuch bardzo ładny, ażurowy, http://www.likebike....C-881%20PRO.jpg cały niklowany, pracował cichutko, pięknie zmieniał biegi. Trzeba przyznać ze kultura pracy na poziomie wysokim. Praca z kasetą XT.

I tu koniec pochwał, przejechałem na nim ok 700km, wyciągną sie jak gumka z majtek. nie pamiętam dokładnie ile ale ponad 2cm na długości łańcucha, to bardzo duzo. Spinka po tych 700km wyglądała jak by przynajmniej z 10 000 przejechała. ImageShack Album - 4 images kilka poglądowych fot, widać jak wisi na korbie, zazębiał się tylko na 3 zębach. Po tym lańcuchu moja kasete straciłą 2 najczesciej używane zębatki, nowy lancuch na niej skakał. Musiałem szlifować.

Cena znośna kultura i oprawa łądna ale łańcuch otrzymuje ocenę niedostateczną. Można z niego sobie zrobić łańcuszek na szyje lub do kluczy ale nie na nim jeździć !

Wipperman Connex 800

Jak kupowałem kosztował ok 40zł obecnie ponad 50, posiada spinkę jednak jest ona beznadziejna, u mnie pracowała i nadal pracuje ze srebrną spinką Srama

Kultura pracy na poziomie dobrym, ładnie zmienia biegi nie mam żadnych zastrzeżeń. Przy dobrym nasmarowaniu w ogolę nie słychać było napędu. Niestety ogniwa bez powłok wrażliwy na rdze :P

Ten łańcuch to moj rekordzista przeturlał sie zemną ok 5000 km był wszędzie i w błocie i w słońcu i na mrozie, ciągną pod góry o kącie gdzie już przód sam z siebie sie odrywał od podłoża ... fakt dbałem o napęd bardzo, używałem pełnej rozpiętości kasety od 1 do 9 ( :icon_mrgreen::002: ). Jeździ na nim do dziś i już napęd szykuje powoli do wymiany. Zrobiłem test, posiadam nową kasetę, założyłem z tym łańcuchem i ... normalna praca a precyzja jeszcze większą, szybsza zmiana biegów. Oczywiście odczuć można było drgania napędu z racji ze po tylu KM miał prawo sie wyciągnąć dlatego nie pasuje idealnie pod nowa kasetę jednak nie skacze na żadnym z biegów. Trzeba wspomnieć że pracował z kasetą XT co na pewno wydłużyło jego osiągi.

Moja ocena to świetny łańcuch daje mu 8/10 z racji braku powłok i ciulowej spinki w zestawie.

Dodajcie swoje wrażenia z łańcuchów na jakich jeździliście ;)

Shimano HG-40

Spinki brak w zestawie.

Cena to 30zł na allegro z przesyłką.

Kultura pracy jak jest jeszcze w dobrym stanie jest dobra. Spokojnie mogłem przy dojeżdżaniu jeszcze parę biegów zmienić. Szybko i zadowalająco. Nie ma się czego przyczepić w sumie. Jest cichy. Nie rozumiem jak można to oceniać. Jak się nasmaruje to jest cichy. Jak nie to jest głośny. :D

Wytrzymałość trudno określić. Po mojemu bardzo mała jak dla mnie. Po pół roku już był mocno wyciągnięty, ale nie wymieniłem, bo chciałem dojechać cały napęd. Taki pomysł okazał się błędem. Pracował z kasetą Shimano CN-HG30. Łańcuch faktycznie był katowany i mało nie przejechał. Nie wiem ile. Z parę tysięcy. Z 3-4 może zanim się wyciągnął. Potem zima i już dokończyła dzieła. Niestety brak czasu czasami i tylko do smarowanie zamiast pełnego czyszczenia też dopełniło dzieła. Po zimie to już totalna masakra, ale dało się jeździć. Teraz to już na jednej zębatce kasety jest rekin. Nie przyjmie nowego łańcucha. Nawet rozciągniętego też nie. Ogólnie nie polecam. Dla niedzielnego rowerzysty może i dobre rozwiązanie. Po mojemu wytrzymałość jak jakieś tam UG-51, a wydaje mi się, że nawet mniej wytrzymały niż najtańszy łańcuch KMC Z-51. Jak dla mnie masło i myślałem, że jak kupię coś HG to będzie z rok działało przynajmniej.

Ogólna ocena średnio słaba. Naprawdę nie miał łatwo ze mną, a w różne miejsca mnie przewiózł. Jeździłem tez na rozciągniętym łańcuchu świadomie, więc też nie można do końca powiedzieć, że on mi zjadł kasetę. Czasami tylko smarowałem, a nie czyściłem go. Jednak na wielkie przebiegi to on nie jest. Jak ktoś mało jeździ to może się sprawdzi. Jeżeli ktoś dużo jeździ odradzam. ;)

RADA NA PRZYSZŁOŚĆ!!! Nie czekajcie na całkowite wyciągnięcie łańcucha. Wymieniajcie jak się rozciągnie. To się nie opłaca nawet przy budżetowym sprzęcie. ;)

Czy taki temat nie powinien być w testach? :whistling:

• Mod Team

Nie rozumiem jak można to oceniać. Jak się nasmaruje to jest cichy. Jak nie to jest głośny. :D

Chodzi o to ze oba lancuhy nasmarowane (jeżeli porównujemy 2) jeden pracuje ciszej od drugiego.

Może i powinno to być w dziale testy jednak tam zagląda zdecydowanie mniej ludzi :P Jeżeli służby porządkowe tak uznają to przeniosą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...