Skocz do zawartości

[Ciśnienie opon] Jakie ciśnienie nabić na asfalt?

best24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Posiadam jakiegoś szmelca ze sklepu w pobliżu. Dzisiaj będę jeździł z kolegą po asfalcie(Ładna droga) 40km po prostym i 60-65km z górki. Waga ja + rower około 75kg 26"

Napisano

Dokładnie 26'x 1,96. Boje się że mi dętka rozdupi się. Tak jak ostatnio. Niestety nie będę dzisiaj jechał(dopiero w czwartek), ale nabije te max czyli 3.8(dam 3.5 bo się jeszcze rozwali).

Napisano

Takie rzeczy to trzeba sobie samemu dobierać co kto lubi, przy jakim mu się jeździ najlepiej. Proponuje nabić maksymalne ciśnienie podane przez producenta na oponie i testować upuszczając po trochu (ale nie mniej niż podane minimalne), aż się dojdzie do tego co komu pasuje.

Ja zauważyłem, że jeśli swoje na maks spompuje to może są trochę lżejsze opory choć głowy bym nie dał - natomiast czuje każdą drobną nierówność na tyłku i rękach. W okolicy połowy lub trochę poniżej jeździ mi się najlepiej bo jest komfortowo, a zwiększonych oporów praktycznie jeszcze nie odczuwam. Zresztą dla teoretyków polecam wykresik z rozdziału trzeciego -> link

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...