DejvChylonia Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Witam wszystkich. Mam do was pytanie jaki amorek wybrać Waga: 70kg Cel: Zjazdy leśne, korzenie, pagórki, szybsze zjazdy, maaalutkie wyskoki Budżet: MAX 300 PLN Wcześniej jeździłem na sztywnym widelcu i mnie trochę wytrząsało ;D Niestety nadszedł ten czas, iż muszę go wymienić bo... miałem czołówkę z drzewem ; D Ramę mam MTB od krossa taką o : Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 603694053c80b.jpg Mam zamiar dbać o ten amorek i nie zajeżdzać go tak bardzo ; ) Moje propozycje to : RST Gila Pro 100mm SR SUNTOUR - XCR LO 2012 ( u mnie w sklepie kosztuje 319 zł więc to przejdzie ) SR SUNTOUR - XCM V3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 XCR, lepszego za 300zł nie kupisz. Postaraj sie zeby miał możliwie mały skok góra 80. Bo popsujesz geometrie i będzie ci sie dziwnie jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DejvChylonia Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 A co z Gilą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Gila to padło patykiem nie ruszać ... nawet te pro ... po zalaniu olejem to w sumie nawet nawet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DejvChylonia Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Ok, dzięki za odpowiedź, raczej nie mam zamiaru ingerować we wnętrze amorka, jestem początkujący jeżeli chodzi o zjazdy a i XCR powinien mi spokojnie posłużyć na jakieś 2 - 3 lata przy odpowiednim dbaniu o niego. Wtedy kończę szkołę i kupuję nową ramę coś w deseń voltage yz 40 2011 r. : ) Póki co właduję w tą ramę i przetrzymam te dwa sezony : D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 nie kupuj XCR bo bedziesz musial zmienic rame... Kolega Puklus trochę przesadził dziś albo zmieniasz ramkę, albo kupujesz amorka na 1" (co jest bzdurą) ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Fakt moj błąd zapędziłem sie ... jakoś tak zapomniałem wspomnieć o rozmiarze steru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DejvChylonia Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Ale ja mam 1 1/8" a stery będę wymieniał na maszynowe ahead.. ;] Ale ja mam 1 1/8" a stery będę wymieniał na maszynowe ahead.. ;] Sorki za double posta, ale mam 5 minut na edycję Ogólnie to rama jest dobra, sam się zdziwiłem rower mam od komunii a aktualnie mam 18 lat więc jest to, że tak powiem "staruszek", mam ogólnie zamiar wymienić w nim tak : Korbę Przerzutki tylne Manetki Stery Kierownicę Amorek ( i tylko tu mam dylemat) Pedały wolnobieg (ew. kaseta, zależy jakie piasty bd miał) koła I to chyba wszystko ;D Przeznaczam na to ~700 polskich złotych WIEM dużo i moge mieć za to dobry rower, lecz do tego jestem przyzwyczajony no i będę miał lepsze części niż w jakiejś dobrej używce .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viechooo Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Jesteś pewien że masz tego sztywniaka na 1 1/8?? Nie chcę podważać twojej wiedzy ale na jakiej podstawie twierdzisz że masz 1 1/8? PS: Mam XCM'a V3 ważę 75-80kg - zalałem go olejem, nadal jest za twardy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DejvChylonia Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Na takiej iż w serwisie pracownik zmierzył mój stary widelec a raczej rurę sterową no i stwierdził, iż jest to 1 1/8 to po pierwsze a po drugie to pożyczyłem od kolegi widelec sztywny od jakiegoś starego treka i był za mały no i można było wsadzić jego rurę sterową w moją.. ; ) To Ci wystarczy : ) ? A masz może jakieś wiadomości o XCRLO 2012 ? od znajomego czy doświadczyłeś jazdy na nim ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viechooo Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Ok, jeśli masz 1 1/8 to lepiej dla Ciebie. Nie jestem w stanie powiedzieć Ci nic na temat tego XCR'a. XCM'a nie polecam. Znajoma kupiła kilka tygodni temu damskiego hexagona w którym jest XCT V4 i śmiem twierdzić iż on pracował pode mną lepiej niż mój XCM... Zostaje jeszcze taka kwestia, że prawdopodobnie zmianie ulegnie geometria roweru. Ja już jeden taki myk zrobiłem(dla jasności nie chodzi tutaj o w/w XCM'a) i amortyzator (skok 100mm) pracuje, ale śmiem twierdzić, że gorzej niż powinien pod ramą przystosowaną pod 100mm skoku ponieważ jest nachylony pod mniejszym kątem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DejvChylonia Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Ok, jeśli masz 1 1/8 to lepiej dla Ciebie. Nie jestem w stanie powiedzieć Ci nic na temat tego XCR'a. XCM'a nie polecam. Znajoma kupiła kilka tygodni temu damskiego hexagona w którym jest XCT V4 i śmiem twierdzić iż on pracował pode mną lepiej niż mój XCM... No właśnie czytam, że lepszy jest XCR, No a z tego, że jest to 1 1/8 to jest bardzo zadowolony a takze zdziwiony bo tak wiekowe rowery zazwyczaj się rozwalały bądź miały 1". W nim wymieniałem jakieś 3 lata temu tylną przerzutkę manetki i korbę, ale to tylko z powodu moich zaniedbań w czasie dzieciństwa ; D Obecnie mam jakąś najzwyklejszą siemano ale zmieniam na sr suntour xct. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 No to masz ze tak powiem nowoczesny rower jak na tamte lata oczywiście. Jak na wszystko masz 700zł to cieniuchno ... ale da rade coś poskładać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DejvChylonia Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 No to masz ze tak powiem nowoczesny rower jak na tamte lata oczywiście. Jak na wszystko masz 700zł to cieniuchno ... ale da rade coś poskładać No właśnie mam tak z 800 Ale MAX xd Amor XCR 320 stery 80 kola 100 korba Suntour xct 89 pedaly dartmoor uptown 80 kiera Dartmoor Ns Fate używka od ziomka 40 klamkomanetki shimano acera 3x7 60 przerzutki shimano acera 50 Co daje 819 złotyszy : D Sprzęt, że tak powiem dobry (tak wiem, shimano deore xt jest lepszy, sorki nie mam xxxxxxx pln ;] ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel13 Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 alivio też jest lepsze trochę od acera ale też już droższe postaraj może się utargowac jak będziesz tyle kupował, a tak to XCR lepszy mam XCM i niezbyt jestem zadowolony 3 lata XCR spokojnie si posłuży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DejvChylonia Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Opłaca się wydawać na Alivio ? Dlaczego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Auditore Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Mi się jednak wydaje, że nie masz tam główki na 1,1/8". Przed kupnem lepiej sam dokładnie przymierz byle jaki amor z rurą ahead, czy wchodzi w stery. Widzę tam nakręcane stery i mostek jak w zwykłych makrokeszach, więc lepiej się upewnij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DejvChylonia Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Mi się jednak wydaje, że nie masz tam główki na 1,1/8". Przed kupnem lepiej sam dokładnie przymierz byle jaki amor z rurą ahead, czy wchodzi w stery. Widzę tam nakręcane stery i mostek jak w zwykłych makrokeszach, więc lepiej się upewnij. Jestem pewny, byłem z nim dzisiaj w serwisie i przymierzaliśmy się jakie stery tam wsadzić .. ; ) To nie jest markoszet ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Auditore Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 A nie jest to przypadkiem rower GRAND Adventure? Bo on raczej ma główkę na 1". Ale może mnie wzrok mylić, jeśli tak, to z góry przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airsofter Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Kolega już 3 razy powtarzał że ma 1 1/8- nadal w to wątpisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Przecież napisał ze ma 1 1/8" Ja zamiast kupować stery za 80zł kupił bym troszkę tańsze a na to miejsce dorzucił grosiwa na korbe alivio nie koniecznie też nową. Wg mnie sensowna zamiana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek431 Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 A ja zamiast kupować xcr za 300 zł poszukał bym dobrej używki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DejvChylonia Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Nie, nie jest to GRAND Adventure, Kross Grand Mountain rocznik prawdopodobnie 2003. Dla niewiernych 1 1,8" ; DD Myślę, że XCR mi w zupełności wystarczy a i nowy będzie ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenzie Napisano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 · Ukryte przez durnykot, 27 Czerwca 2012 - sprzedaż poza giełdą Ukryte przez durnykot, 27 Czerwca 2012 - sprzedaż poza giełdą Jeśli jesteś zainteresowany to mam na sprzedaż swojego XCR'a używkę zadbaną oraz koła. Przód na piaście Deore , czarne szprychy, obręcz PRO. Tylnie.. nie pamiętam. Sprzedaje swoje bo mam dwa zestawy kół, ale od kiedy przerzuciłem się na hydrauliczne hamulce to jeden zestaw leży odłogiem pod V brake. Odnośnik do komentarza
lukas85 Napisano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Na allegro XCR z blokadą chodzą po 240 zł, nie lepiej tam kupić? Koła za 100 zł? To trochę kiepawe będą, nie wiem czy masz kasetę czy wolnobieg, jeśli kasetę, to polecam http://allegro.pl/kolo-tylnie-tyl-wzmacniane-mtb-26-alu-i2419709040.html na innej aukcji tego gościa jest przednie koło za tą samą kasę, 2x79 zł + 15 zł kurier i masz przyzwoite kółka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.