hammurabi Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Obecnie założone mam Maxxisy Wormdrive - semislicki 1.9 . Ogólnie rzecz biorąc sprawują się nieźle - są ciche, nie stawiają oporu itd. W terenie jest gorzej, ale jak omijać błoto i luźny piach, też dawały radę. Jednak po wczorajszej deszczowej przejażdżce stwierdziłem że czas na zmiany. Jechałem z kumplem przez lasek, parki, chodniki, ulice. Po kilkunastu minutach jazdy ja (i mój rower) byłem całkiem nieźle ubłocony, podczas gdy mój kumpel w porównaniu do mnie był czysty. Rowery mamy w zasadzie identyczne, różnią nas przede wszystkim opony. Ja mam Wormdrive, on ma Komodo. Podczas postoju przyjrzałem się swojemu i jego bieżnikowi. Podczas gdy na moim było mnóstwo drobinek ziemi i piachu, jego opony zdawały się czyste. Do tego podczas jazdy po mokrej ulicy na moim bieżniku pojawia się warstwa wody, która pryska wszędzie gdzie się da Do tego złapałem po drodze kapcia (małe szkiełko w bieżniku), co przelało czarę goryczy. Doszedłem więc do wniosku że należy w końcu kupić normalne opony, które będą się chętniej oczyszczały, poradzą sobie w gorszym terenie i skończą się po sezonie ale przy tym nie zamęczą mnie na asfalcie. Po przejrzeniu forum mam 2 typy: Schwalbe SmartSam - wytrzymałe, środkowy bieżnik nieco gęstszy Continental Race King - w zasadzie podobne argumenty, nawet bieżnik mają podobny. Obie opony cenowo stoją podobnie - ok 60zł. Moje pytania: 1 - którą z nich (a może jeszcze inną) wybrać? 2 - Czy różnica między szerokością 2.1 a 2.25 (ew 2.0 a 2.2 przy Continentalach) jest znacząca? Roweru używam na co dzień do jazdy do roboty, w weekendy wypady do lasu, parku, na górki itd. Lubię sobie szybciej zjechać wąskimi ścieżkami
Nevermore Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Między wersją 2.0 a 2.2 RK, na korzyść wersji 2.2 przemawia lepsze trzymanie na zakrętach, tłumienie nierówności i lepiej sprawdza się w terenie (opory toczenia raczej bez zmian). RK ma także mniejsze opory toczenia niż SS, zwłaszcza (ale nie tylko) wersja Supersonic. Do wady RK należą słabe ścianki boczne, więc na kamienie i trudne trasy bym się na niej nie wybierał. Osobiście poleciłbym RK którą zresztą wybrałem w wersji Supersonic. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.