Skocz do zawartości

[opony] Wymiana Maxxis Wormdrive na inne

hammurabi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Obecnie założone mam Maxxisy Wormdrive - semislicki 1.9 . Ogólnie rzecz biorąc sprawują się nieźle - są ciche, nie stawiają oporu itd. W terenie jest gorzej, ale jak omijać błoto i luźny piach, też dawały radę. Jednak po wczorajszej deszczowej przejażdżce stwierdziłem że czas na zmiany.

Jechałem z kumplem przez lasek, parki, chodniki, ulice. Po kilkunastu minutach jazdy ja (i mój rower) byłem całkiem nieźle ubłocony, podczas gdy mój kumpel w porównaniu do mnie był czysty. Rowery mamy w zasadzie identyczne, różnią nas przede wszystkim opony. Ja mam Wormdrive, on ma Komodo. Podczas postoju przyjrzałem się swojemu i jego bieżnikowi. Podczas gdy na moim było mnóstwo drobinek ziemi i piachu, jego opony zdawały się czyste. Do tego podczas jazdy po mokrej ulicy na moim bieżniku pojawia się warstwa wody, która pryska wszędzie gdzie się da :) Do tego złapałem po drodze kapcia (małe szkiełko w bieżniku), co przelało czarę goryczy.

Doszedłem więc do wniosku że należy w końcu kupić normalne opony, które będą się chętniej oczyszczały, poradzą sobie w gorszym terenie i skończą się po sezonie ale przy tym nie zamęczą mnie na asfalcie.

Po przejrzeniu forum mam 2 typy:

Schwalbe SmartSam - wytrzymałe, środkowy bieżnik nieco gęstszy

Continental Race King - w zasadzie podobne argumenty, nawet bieżnik mają podobny.

Obie opony cenowo stoją podobnie - ok 60zł.

Moje pytania:

1 - którą z nich (a może jeszcze inną) wybrać?

2 - Czy różnica między szerokością 2.1 a 2.25 (ew 2.0 a 2.2 przy Continentalach) jest znacząca?

Roweru używam na co dzień do jazdy do roboty, w weekendy wypady do lasu, parku, na górki itd. Lubię sobie szybciej zjechać wąskimi ścieżkami :)

Napisano

Między wersją 2.0 a 2.2 RK, na korzyść wersji 2.2 przemawia lepsze trzymanie na zakrętach, tłumienie nierówności i lepiej sprawdza się w terenie (opory toczenia raczej bez zmian).

RK ma także mniejsze opory toczenia niż SS, zwłaszcza (ale nie tylko) wersja Supersonic. Do wady RK należą słabe ścianki boczne, więc na kamienie i trudne trasy bym się na niej nie wybierał.

Osobiście poleciłbym RK którą zresztą wybrałem w wersji Supersonic.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...