olowianysterowiec Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 (edytowane) Witam Stoję obecnie przed wyborem tarczówek. Aktualnie mam Hygia Usagi ale chciałbym coś mocniejszego i przy okazji lżejszego. Zastanawiam się nad Magurą Martą - starsza wersja ma zintegrowane mocowanie IS, co pozwoli zejść jeszcze z wagi i tak lekkich Hygii. Z tego co czytałem mają opinie mocnych, jednakże awaryjnych hamulców. Posty są zazwyczaj sprzed kilku lat kiedy rynek był zupełnie inny a jak wiadomo technologie się zmieniły i być może w porównaniu do nowszych konstrukcji już nie są takie świetne? Opinii jednak jest mało bo ludzie zazwyczaj od razu polecają jakieś inne zestawy... Chciałbym dowiedzieć się jakie są wady ww. hamulców? Kuszą mnie właśnie te zintegrowane mocowania co pozwoli uniknąć stosowania adapterów. Chciałbym też wiedzieć czy są kompatybilne z tarczami XTR IceTech i jak wygląda regulacja zacisku względem tarczy? Z góry dzięki za pomoc w wyborze Edytowane 26 Czerwca 2012 przez olowianysterowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nevermore Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Znajoma ma Marty, słabe strasznie- powiedziałbym że to spowalniacze i podobno się pocą (aczkolwiek myślę, że to wina tego właśnie egzemplarza- od początku miała z nimi problemy, nie wiem który rocznik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Może ma klocki zalane. Bo co jak co ale spowalniaczami bym ich nie nazwał. Mam prawie 90kg i jednym palcem staje na przednim kole. Awaryjność też jest mi obca od 6lat. Tylko zmieniam kolejne klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nevermore Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Sam czytałem opinie, że są silne ale awaryjne, te które ma ona można nazwać jedynie awaryjnymi- trafiła na walnięty egzemplarz. Klocki wiem, że wymieniała- jak będę miał okazję zapytam co dokładnie dzieje sie tam z tymi hamulcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 (edytowane) Za wadę można uznać upierdliwe odpowietrzanie. Trzeba się trochę nakląć przy tej operacji ale to nie tylko w tych hamulcach. Edytowane 26 Czerwca 2012 przez kadargo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Nie lepiej kupić coś pachnącego nowością, z gwarą itp? Chociażby nowe SLX czy nawet Elixiry R z bikestacji za 500zł. Kupno używanego sprzętu zawsze wiąże się z ryzykiem, szczególnie w kwestii hamulców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 26 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Kupno używanego sprzętu zawsze wiąże się z ryzykiem. Tak jak kupno Elixirów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Nie przesadzajmy, opinia o Avidach na forum jest jaka jest, tymczasem masa ludzi jeździ i szczególnie nie narzeka. Poczekajmy aż jedna - dwie osobą zaczną narzekać na nowe Shimano, i za chwilę kolejna seria hamulców okaże się do kitu Z resztą jeśli nawet coś się stanie, po coś jest gwarancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 A ja od siebie polecę hamulce Hope. Może być wersja X2. W razie czego można dostać każdą śrubeczkę do ich serwisowania więc nawet po gwarancji nie ma problemu z dostępnością części zamiennych. Zakupów można dokonać np w CRC lub podobnym sklepie bo zawsze będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speedy666 Napisano 22 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Miałem magury Marty SL od nowości dałem za nie coś ponad2500zł w 2008roku działały bardzo dobrze, zima czy to lato tak samo hamowały niestety po 4latach zaczęły się z nimi same problem, dlatego przeszedłem na nowe XT:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuberider Napisano 28 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Nie chcę zakładać nowego tematu więc podepnę się tutaj i zapytam się ludzi jak sobie poradzili z poceniem się Magury Marty SL ? Niestety mnie dopadła ta przypadłość po 5 latach w prawej klamce Może ktoś mi podpowie czy są jeszcze gdzieś do dostania same uszczelki do dźwigni ? Na razie z tym jeżdżę bo hamulec działa ale irytuje mnie to pocenie Jakieś sugestie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi