forshare Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Witam, Zakupiłem córce nowy rower Giant Areva 2 24". Przedni widelec to SR Suntour SF8-M2025. Mam świadomość, że to podstawowy, sprężynowy model i nie należy się po nim wiele spodziewać, ale jak już jest to niech chociaż trochę popracuje:-) Rower ma przejechane może z 2 km po parku. Problem jest następujący: jest dosyć twardy nawet jak dla mnie (90 kg) a dla córki jest ekstremalnie twardy (30 kg). Istnieje możliwość "zmiękczenia" amortyzatora? Z góry dziękuję za podpowiedzi, Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 W tej atrapie widelca amortyzowanego bo tak to nalezy niestety nazwac ;-) jedyna opcja to wymiana sprezyny na inna ... Chyba ze sa dwie po jednej w kazdej goleni to jedną zdemontuj. Pozdro TapaTalk'nięte z Andka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forshare Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Witam, Z danych, które znalazłem na stronie producenta wynika, że posiada on 1 sprężynę w prawej goleni (siedząc na rowerze). Podsumowując pozostaje wymiana sprężyny... I tu znowu problem, bo niestety nie znalazłem zamienników. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 To jest nowy rower ?? Jak używany trzeba rozebrać wideł i go przesmarować. Można by sie szarpnąć i kupić Taki Allegro o ile rura sterowa ma odpowiednią średnice. Albo poprostu kupić zwykły sztywny widelec bo praca taka sama a ponad 2 lub nawet 3 razy lżejszy będzie i córce będzie lżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forshare Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Tak, rower jak i amortyzator są nowe. Wiedziałem, że będzie kłopot z "amortyzatorem", dlatego pytałem o ewentualną wymianę na inny model i dopłacenie tylko różnicy, ale że jest dedykowany do roweru, "bo jest w wyjątkowym kolorze liliowym w turkusowe wzorki/kwiatki" (nazwy kolorów znam od żony:-) nie było takiej możliwości. Z pewnością go wymienię, ale dopiero jak się trochę zużyje. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Biorąc pod uwagę ze on sie nie ugina to sie w ogolę nie zużyje Ile córka ma lat? A co ważniejsze ile waży, ale skoro piszesz ze dla ciebie 90kg i on średnio sie ugina to ... dla mnie to dyskwalifikacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viechooo Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Zmierz średnicę sprężyny. W internecie można znaleźć informacje, że ludzie wkładają coś takiego i jest to odpowiednia sprężyna dla ludzi około 50kg. http://www.sklepmotonet.pl/p/pl/mi0655/simson+sr50+-+sprezyna+teleskopu+przod.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forshare Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Witam, Ostatecznie poszukam sprężyny zamiennika. Kontaktowałem się z Suntour i oryginalnych zamienników nie ma. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.