Skocz do zawartości

[hamulec] Avid BB5 nowe klocki dzwonią

xmartin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem, czy to istotne ale zawsze zakładałem klocki avida - było dobrze.

Kupiłem teraz accenta spiekane i po założeniu klocek od strony hamulca wibruje (telebie się).

Jak docisnę trochę klamkę to na jakiś czas spokój a na następnym wertpie znowu.

Mieliście podobne problemy?

Pozdrawiam

Mam dokładnie tak samo, na oryginalnych klockach. Nie wiem co może być przyczyną, jednak wystarczy nacisnąć lekko na klamkę i wszystko do normy wraca. Dokręciłem wszystkie mocowania, ale wychodzi na to, że tarcza wpada w wibracje. Z tym, że ja mam 180mm tarczę ;)

Jeździłem na BB5, więc zdążyłem się nieco przyjrzeć temu problemowi. Miałem dokładnie to samo na oryginalnych klockach - dzwoniły po mocnym wstrząsie. A przyczyna jest bardzo banalna - klocki po prostu są dość luźno ułożone w zacisku i czasami nieznacznie zmieniają pozycję, co powoduje ocieranie i w rezultacie dzwonienie. Wystarczy lekkie naciśnięcie klamki lub uderzenie kołem o ziemie i problem znika - klocki wracają do poprzedniej pozycji. Na to nic nie poradzimy - tak jest skonstruowany zacisk. Aha, jeździłem na tarczy 180.

• 2 tygodnie później...

Mialem podobny problem, i zrobilem jedna rzecz, ktora w miare pomogla, a mianowicie miedzy klockami znajduje sie sprezynka, wystarczy ja z wyczuciem wygiac tak na zewnatrz, zeby lepiej dociskala klocki i potem wsadzic ja, mi pomoglo, mam nadzieje ze wam tez :)

Witam

Nie wiem, czy to istotne ale zawsze zakładałem klocki avida - było dobrze.

Kupiłem teraz accenta spiekane i po założeniu klocek od strony hamulca wibruje (telebie się).

Jak docisnę trochę klamkę to na jakiś czas spokój a na następnym wertpie znowu.

Mieliście podobne problemy?

Pozdrawiam

jezeli masz tarcze avida gs2 albo cs2 to problem leży w niej gdyż często sie zdarza iż ten model (nie wiem ktory z tych dwoch dokladnie) wpada w drgania przez złą konstrukcje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...