Skocz do zawartości

[namiot] - mały na wyprawę 3 tyg

adam036

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem ze znalezieniem namiotu 1/2 osobowego na wyprawę 3 tyg. Chodzi o jak najmniejszą wagę i wymiary. Słyszałem kiedyś o takich co za stelaż robi sam rower - czy ktoś taki przetestował? Jakie inne są opcje?

Pozdrawiam Adam Sobota

Osobiście nie testowałe namiotu w którym stelażem jest rower, ale spotkałem się z niepochlebnymi opiniami, które wydają mi się uzasadnione, chodzi mianowicie o to, że masz na samy śroku sypialni rower, bardzo często brudny, to chyba średnio przyjemne budzić się z brudną oponą przy twarzy, dwa wystające pedał też pewnie życia nie ułatwiają. Po trzecie, każdy rower ma inny wymiary więc pewnie tkania też nie jest rewelacyjnie naciągnięta.

Kup sobie zwykły namiot iglo, waga stelaży jest tak niewielka, że nie jest to problem ją transportować.

Ja przez 2 tygodnie spałem w namiocie kupionym w Macro za nie całe 200 zł (w dodatku pożyczony od kolegi)

Tkaninę poskładaną w kostkę wiozełm w jednej sakwie z przodu, a stelaż miałem przypięty za pomocą dwóch gumowych pasków wyposażonych w rzepy (handmade ;) ), do dolnej rury.

Tak na szybko znalazłem 2 osobowego Campusa na allegro za 209 zł (2,7 kg) : http://allegro.pl/na...2418462466.html

lub taki Hi-Tec za 163 zł (2,3 kg) Allegro

tu trochę wyższa półka Jack Wolfskin za 439 zł (1,75 kg) Allegro

Zadnego z nich nie testowałem, ale nie sądzę, żeby były gorsze od użwanego przez mnie Activa z Macro, który spisał się doskonale :)

Kolega kupił za około 80zł chyba namiot samorozkładający się. Bardziej kłopotliwe w transporcie bo powstaje kółko o średnicy np. 75cm ale można to przypiąć do sakw czy coś w tym stylu i powinno być git a rozkładanie jest dużo prostsze i szybsze.

Najłatwiejszy w transporcie i wygodny będzie namiot typu iglo. Jeśli na jeden wypad to bym się pokusił o namiot z najniższej półki do 100zł na allegro. Ja mam iglo za okolice 100zł z marketu kupiony pare lat temu i nocowałem w nim może ze 3 razy. Zabieram go niedługo na pierwszą tygodniową wycieczkę. Namiot 2 osobowy waży niewiele, okolice 2kg. Tyle co nic przy ubraniach, wodzie i innych drobiazgach które też swoje ważą :P

Zwróć uwagę, żeby wentylacja była zakryta siateczkami, które ograniczą wejście większych owadów( i tak się coś przeciśnie) Szwy powinny być klejone ale i bez tego się obejdzie. Kilka kropel wody nikogo nie zabije. Tropik najlepiej żeby wystawał nieco ponad ziemię i był możliwie nieprzemakalny.

Allegro Coś tego typu myślę że byłoby interesującą opcją.

Witam,

mam problem ze znalezieniem namiotu 1/2 osobowego na wyprawę 3 tyg. Chodzi o jak najmniejszą wagę i wymiary. Słyszałem kiedyś o takich co za stelaż robi sam rower - czy ktoś taki przetestował? Jakie inne są opcje?

Pozdrawiam Adam Sobota

Polecam namiot rigel x2 z colemana. Lepszego namiotu jesli chodzi o wagę nie znajdziesz, 980 gram. :) I co najistotniejsze jest dobry dla osób o minimalistycznych zapotrzebowaniach. Wymiary po spakowaniu. 53 x 20 x5 cm :)

Polecam :)

Wiecej dowiesz się tu:

2-3 osobowe - Namiot wyprawowy Coleman Namiot RIGEL X2 - Coleman

i tu:

[Namioty jednoosobowe] Coleman Rigel X2

Pozdrawiam serdecznie :)

emotive

• 2 tygodnie później...
Najłatwiejszy w transporcie i wygodny będzie namiot typu iglo. Jeśli na jeden wypad to bym się pokusił o namiot z najniższej półki do 100zł na allegro.

Też coś takiego nabyłem i przez 5 lat używam. Kupiłem w tesco za coś koło stówki.

prawdopodobnie ten rok będzie jego ostatnim

Namiot bez wypasu waga kilo osiemset rozkładanie i składanie mało upierdliwe.

Sprawdził się

1. Odradzam namioty jednopowłokowe. Fakt, że są lekkie, ale na ściankach skrapla się para, potrafi tego być tyle, że rano trzeba wylewać z namiotu.

2. Namioty campusa są bardzo nierówne jakościowo, jakiś czas temu spałem w trójce, w której tropik puszczał wodę aż miło, konkretnie nam wszystko zmoczyło, na tyle, że ostatnią noc spaliśmy w schronisku, śpiwór suszyłem trzy doby.

A ostatnio kusi mnie coś takiego: http://www.sport-market.pl/pl/89809-namior.html

Jednopowłokowy mi też nie przecieka, problemem jest kondensacja pary na ściankach. Niestety, w nocy dotykałem śpiworem ścianek, a ten zbierał z nich wodę, a to, czego nie zebrał śpiwór ściekało na podłogę. Może problemem była konstrukcja odległa od iglo, a zbliżona do tego colemana.

• Mod Team

Serwus wszystkim

Adamie - na początek - nie napisałeś nam jaki limit wagowy i np ile możesz wydać kasy (można kupić hube-bubę albo "chinkę" w Lidlu)

Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć na co warto zwrócić uwagę przy wyborze, przy czym uważam, że jeśli to 2-3 tygodnie (gdzie można rozłożyć bagaż na 2 osoby) "minimalizm wagi i wielkości nie powinien być aż tak nadrzędny. Czarny Mario dokładnie trafił z pakowaniem namiotu - stelaż pod główną rurę (trok kup w sportowym), reszta w plecak lub sakwę (ja jeżdżę po Górach więc tylko plecak).

Zatem:

-jeśli 2-3 tygodnie namiot nie może być totalnie minimalistyczny-czasem zdarzą się dwa dni deszczu .. po 3 dniach ulewy i trzeba przeczekać-żeby nie wpaść w depresję te 130x200 dla 2 drobnych osób to minimum,

- dwa przedsionki otwierane-szybciej wszystko schnie, łatwiej porządek zaprowadzić, wypakować się, rozpakować

- plusem tez będzie jasny tropik, w ciemnozielony może fajnie skryć się w przygranicznym pasie drzew ale ciemno i ponuro jak w grobowcu,

- koniecznie dwupowłokowy, tu oczywiście dylemat-stelaż "w" czy "na". My stawiamy na "w" - dzięki można w upalne noce rozłożyć tylko moskitierę, można cały namiot odwrócić do góry dnem i wysuszyć lub wysypać "syf",

-wentylacja (choć i tak potrafi się wszystko skroplić)

- dobry alu stelaż (DAC jest rewelacyjny)

Z podanych powyżej polecił bym colemana i Jacka W. Campus czy Fjord Nonsens to "dobre" firmy ale za dużo wpadek im się zdarza i brak powtarzalności jakości. Są jeszcze hubby-bubby MSRa albo genialne Vaude ale to przedział cenowy sporo odbiegający od podanych powyżej

Sam używam JW Termite:

jack-wolfskin-termite-ii.jpg

Całość waży z zestawem naprawczym 2,46 czy coś koło tego (waga realna) - ktoś powie "dużo" ale jeszcze mnie nie zawiódł, uszyty świetnie, rozkłada się intuicyjnie, parametry ma niezłe i burzę w Górach wytrzymał a miejsca idealnie na 2osoby, a dzięki konstrukcji tzw real-home 3-4 spokojnie mogą siedzieć i diskutantum-polemikum prowadzić :)

Ps: A jak się zdecydujesz na tego Jacka W co podano Ci powyżej bierz w internetowym e-horyzont -naprawdę sklep na poziomie. Tak trzymać!

Ps2: oczywiście weź pod uwagę jeszcze "gdzie jedziesz" :) Z 4 lata temu jadąc w Ligurię na 2 tygodnie (góry, rower plecaki itd).. nie wzięliśmy namiotu w ogóle! Z statystyk wieloletnich miało w ogóle nie padać i tak (prawie) było. Spanie pod chmurą a z 2 razy w pensjonatach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...