adam036 Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Witam, mam pytanie odnośnie jakości i rodzai dróg rowerowych w Norwegii - czy są tam w ogóle drogi rowerowe czy jeździ się normalnymi drogami (jeśli tak to czy duży jest ruch). Chcę zwiedzić wybrzeże Norwegii na rowerach tego lata Pozdrawiam Adam Sobota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epza Napisano 9 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Norwegia , sprawdź trasę pod katem tuneli bardzo trudno je omijać a długie tunele to nieprzyjemne odczucia , kontakt z dużym transportem , nie pamietam ale chyba były znaki no cyklists A tak poza tym to fajnie , spróbuj Iceland , nie ma tuneli a kraj z wiaterkiem i tez leje czesto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szy Napisano 2 Września 2012 Udostępnij Napisano 2 Września 2012 czy są tam w ogóle drogi rowerowe czy jeździ się normalnymi drogami Trasy rowerowe prowadzą drogami publicznymi. Wytyczona osobna droga rowerowa jest rzadkością, nam zdarzyła się chyba tylko w bezpośredniej okolicy Bergen. Ale większy ruch jest tylko na głównych trasach, albo w okolicach największych atrakcji. Poza tym pustki. Słusznie kolega wspomina o tunelach. Jak źle trafisz, to taki tunel może nie być najmilszym przeżyciem. Jednak jeśli jedziesz wzdłuż szlakami rowerowymi tunele mają albo objazdy dla rowerów, albo dopuszcza się w nich ruch rowerami. Kilka słów i obrazów z naszej zeszłorocznej Norwegii: -> http://www.znajkraj.pl/rowerem-wokol-fiordow-zachodniej-norwegii Szy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marbar Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Byłem w Norwegii w tym roku... poza miastami ruch po drogach publicznych (znikomy ruch samochodowy + wysoka kultura kierowców). W miastach w 95% wytyczone są ścieżki i trasy rowergowe. Większość tuneli posiada "stare drogi" jako objazd dla rowerów. Na przejechane 1.000km zmuszony byłem rowerem przejechać przez trzy tunele, w każdym było szerokie pobocze więc bezpieczeństwo zachowane. Polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.