Skocz do zawartości

[bagażnik na tył + sakwy wyprawowe] rowerek to Giant Terrago Disc

rowerowykolo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jest to mój pierwszy post na forum :) Zwracam się z prośbą o pomoc w ogarnięciu najlepszej opcji do zamontowania bagażnika i dużej sakwy na rowerek jak w temacie. Jakie macie propozycje? Jak to zrobić? Bo z tego co wyczytałem, to na rower z hamulcami tarczowymi normalnego bagażnika się nie założy, więc jaki to musi być bagażnik? Znalazłem jakieś mocowane do sztycy, ale takie bagażniki mają dość małą ładowność i nie są tanie (chyba, że jakieś są?)...

A przechodząc do meritum za tydzień wyjeżdżam na dłuższą wyprawę rowerem (ok 1000km) i zawaliłem, bo zostawiłem wszystko na ostatni moment... Jak myślicie da radę jechać tyle z plecakiem North Face Terra 45? Bo chyba nie ma czasu, żeby to wszystko gdzieś dostać w tak krótkim czasie.

Jeśli bym brał plecak, to czy nie będzie to za duże obciążenie dla pleców? (plecak ma pas biodrowy, więc można odciążyć trochę). Plecak myślę, że będzie ważył koło 15kg.

Bardzo proszę o sensowne odpowiedzi, z góry dziękuję

Pozdrawiam

Napisano

Ale po co się męczyć? Nawet najgorsze sakwy są o niebo lepsze od plecaka!!! W tydzień ciężko coś ogarnąć ale da radę tylko drogo wyjdzie. Są adaptery do tarczówek wiec bagażnik nie jest dużym problemem. Gorzej z samymi sakwami bo zakup porządnych boli kieszeń ale jest to zakup na lata. Polecam Sakwy Crosso Dry Big ok. 190zł ale są chyba najlepsze z dostępnych w tej cenie

Napisano

Dzięki za konkretną odpowiedź. OK, przekonałeś mnie, że lepiej jakbym jeszcze coś zrobił (czyt. zakupił sakwę i zamontował to jakoś, zamiast wielkiego plecaka). Napisałeś "Są adaptery do tarczówek wiec bagażnik nie jest dużym problemem." mogłbyś coś więcej o tym powiedzieć? Powinno to być w każdym rowerowym? Bo właśnie kumpel ma bagażnik, tylko na rower z v-brake'ami. I na pewno taki adapter będzie pasował? Na jakiej zasadzie to działa? A co do sakwy, to na pewno teraz nie pójdę w takie koszty. Jest to wyjazd dość budżetowy, więc kupię jakąś tanią, a w razie deszczu będę przykrywał folią, bo naprawdę wydanie takiej kasy nie wchodzi w grę teraz.

Czy chodzi o takie coś: Allegro ??

i czy będzie pasowało? Proszę o szybką odpowiedź, bo czasu mam niewiele.

Proszę o wyrozumiałość moderatorów.

Napisano

Dobra dzięki bardzo za odpowiedzi. Znalazłem rowerowy niedaleko mojej lokalizacji, gdzie nawet mają taki sam adapter :) To jutro podjadę tam i mi to zaraz zrobią i mam nadzieję, że będzie wszystko trybiło.

Napisano

Jednak nie bawiłem się w żadne adaptery, bo w rowerowym mi znaleźli fajny bagażniczek montowany do ramy :D więc jeden problem z głowy. Nie było to jakieś bardzo tanie, ale jest naprawdę solidny i będzie na lata.

A co do sakwy. W sklepie tam mieli nie za wielki wybór, ale jedna rzuciła mi się w oczy:

http://www.alpinbike.pl/arsenalsport.php?photo_id=17

Jak myślicie? Nie jest to jakiś szajs? Czy w tej cenie mogę mieć coś dużo lepszego?

Napisano

Ja do terrago disc 2007 montowałem bagażnik Crosso z sakwami Crosso Dry Big. Z lewej strony 3 czy 4 podkładki wkładałem między bagażnik, a ucho ramy i było ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...