Dzikidzikus Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Hej, niestety i mi się przytrafiła nieprzyjemna sytuacja. Wczoraj, jadąc po ścieżce rowerowej, zostałem potrącony przez samochód wyjezdżający z osiedla. Karetka zabrała mnie do szpitala na badania, na szczęście jestem w całości oprócz zbitych kolan i żeber. Oczywiście rower też jest uszkodzony, od razu widać, że jest wygięta korba i scentrowane koła. Chciałbym jednak mieć fachową wycenę szkód do TU i chciałem Was zapytać kogo byście polecili w Warszawie, aby taki dokument mi wystawił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 26 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Myślę że każdy wiekszy sklep/serwis rowerowy zrobi wycenę szkód, z nią idziesz do ubezpieczyciela sprawcy wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Zrób kilka wycen w różnych sklepach, a do TU zanieś najwyższą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzikidzikus Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Zrób kilka wycen w różnych sklepach, a do TU zanieś najwyższą w jednym z serwisów krzyknęli mi 300 pln za coś takiego. chyba jednak podziękuję i zdam się na opinię "fachowca" z TU :-\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pedziwiatr Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 w jednym z serwisów krzyknęli mi 300 pln za coś takiego. chyba jednak podziękuję i zdam się na opinię "fachowca" z TU :-\ Idź do normalnych gości. Zrobią Ci za 30-50 zł albo za free. A tym bardziej, jeśli później u nich go będziesz naprawiał albo kupował nowy. 300 to mocno przegięli. W Krakowie to wiedziałbym, gdzie Cię posłać, ale w Wawie, niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 26 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 No to chyba dobrze, że krzyknęli 300zł. Dostanie od ubezpieczyciela 300zł, pójdzie zrobić za połowę tego i ma resztę pieniędzy w kieszeni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k2cl Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 @up ...z tego co rozumiem, "krzyknęli 300 pln" za dokonanie wyceny szkód, a nie naprawę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 26 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Dzikus, dogadaj sie z nimi tak, że oni Ci zrobią wycenę za free, za to Ty jak dostaniesz odszkodowanie kupujesz części u nich. To dobry deal, zrobienie takiej wyceny to pikuś, popatrzą, korba zniszczona, u nich taka po np. 260pln, piszą taką cenę, i tak z każdą uszkodzoną częścią. Potem kupujesz u nich te części, onni mają oczywiście marżę niemałą na każdej części, i wszyscy są zadowoleni. TU często nie mają speca od rowerów i ich rzeczoznawca nie będzie wiedział czym się różni Acera od XTRa, a co dopiero ceny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzikidzikus Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Dziś pani z TU, powiedziała, że w ciągu dwóch dni przyjdzie rzeczoznawca. Jak mi zaproponuje jakieś śmieszne pieniądze za te szkody, to się odwołam i przedstawię swoje orzeczenie z serwisu. Jeśli miałbym pewność, że dostanę odszkodowania tyle ile kosztują części w serwisie, to bym się nie wahał z tą wyceną. W serwisie tłumaczyli się tak, że muszą wszystko dokładnie sprawdzić, znaleźć zamienniki używane (wtf?!) żeby były takie części jak przed wypadkiem i dopiero TU uwzględnia coś takiego, bo takie zwykłe orzeczenie podobno nie przechodzi. dodam, że rower nówka sztuka, ze 2 tygodnie go mam. wprawdzie rocznik 2009, ale z magazynu go kupiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Teraz sobie wypożycz rower na koszt sprawcy. Skoro kierowcy mogą to rowerzyści tez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 27 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Używane zamienniki? Dobre . Należą Ci się nowe części w miejsce tych zniszczonych w wypadku, nie daj sobie wciskać kitu. Popytaj w innych serwisach, bo ten to jakiś lewy. Jak zamierzasz czekać najpierw na rzeczoznawcę TU to popatrz na Allegro na przykład jakie sa ceny zniszczonych części, podlicz sobie. Dodaj do tego koszt składania w serwisie. Jeśli rzeczoznawca będzie chciał dać mniej musisz biegać za wycenę, ale ten serwis co pisałeś raczej odpusć. No i daj znać jak sie sprawa potoczyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Używane zamienniki? Dobre . Należą Ci się nowe części w miejsce tych zniszczonych w wypadku, nie daj sobie wciskać kitu. Popytaj w innych serwisach, bo ten to jakiś lewy. Jak zamierzasz czekać najpierw na rzeczoznawcę TU to popatrz na Allegro na przykład jakie sa ceny zniszczonych części, podlicz sobie. Dodaj do tego koszt składania w serwisie. Jeśli rzeczoznawca będzie chciał dać mniej musisz biegać za wycenę, ale ten serwis co pisałeś raczej odpusć. No i daj znać jak sie sprawa potoczyła. Ceny dla TU tylko od oficjalnego dystrybutora na Polske, detaliczne! Co do w/w serwisu to pracuja tam jakies totalne tuki, innych slow na okreslenie tego co Tobie powiedzieli nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pedziwiatr Napisano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 W serwisie tłumaczyli się tak, że muszą wszystko dokładnie sprawdzić, znaleźć zamienniki używane (wtf?!) żeby były takie części jak przed wypadkiem i dopiero TU uwzględnia coś takiego, bo takie zwykłe orzeczenie podobno nie przechodzi. dodam, że rower nówka sztuka, ze 2 tygodnie go mam. wprawdzie rocznik 2009, ale z magazynu go kupiłem. Już nie chodź do tego serwisu. Jeśli chłopaki są takimi dobrymi prawnikami, niech pracują w kancelarii adwokackiej. A jeśli znają się na naprawie rowerów jak na likwidacji szkód - zrobią Ci z roweru taczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Attorn Napisano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Już nie chodź do tego serwisu. Jeśli chłopaki są takimi dobrymi prawnikami, niech pracują w kancelarii adwokackiej. A jeśli znają się na naprawie rowerów jak na likwidacji szkód - zrobią Ci z roweru taczki. Ja bym spytał te używane zamienniki powinny jeszcze pochodzić z dziupli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzikidzikus Napisano 15 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Siemano, wracamy do tematu po dłuższej przerwie. Myślę, że mogę podać nazwę serwisu, o którym wcześniej rozmawialiśmy. Lepiej, żeby nikt u nich nie robił wyceny, a jest to mianowicie Legion serwis. Byłem w innym serwisie (pro bike), wycenili mi naprawę na 710 zł i w zeszłym tygodniu dostałem pieniądze od TU. W serwisie ściągnęli ze mnie 100 pln za wycenę, argument w postaci, że u nich zrobię naprawę ich nie przekonał. Te pieniądze za wycenę cięzko będzie wyciągnąć od TU. Największym argumentem jest to, że sam rzeczoznawaca zaproponował, żebym zrobił wycenę w serwisie, bo on na rowerach się nie zna. zobaczymy czy da się coś ugrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Attorn Napisano 17 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 W serwisie ściągnęli ze mnie 100 pln za wycenę, ... Te pieniądze za wycenę cięzko będzie wyciągnąć od TU. Ja kiedyś zapłaciłem w przeliczeniu na dzisiejszą kasę podobną kwotę, odzyskałem kasę od ubezpieczyciela, to było PZU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.