kazafaza Napisano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 SSCX sprzedam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Szanowni koledzy od spraw jednobiegawczych... Czy istnieje w naturze rama nadająca się pod singla (a raczej alfinkę), która potencjalnie przyjmie szosową korbę z jednym blatem NW 38T "na zewnątrz" korby i będzie miała sensowną geometrię z widelcem o skoku 65mm (act 477mm) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 (edytowane) Genesis High Latitude ... Mam dokładnie to co opisałeś 🙂 Edytowane 13 Czerwca 2023 przez rambolbambol 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Sam blyat przy al fince nie musi być NW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Tak, o tym NW napisałem nieco z rozpędu, gdyż obecnie z napinaczem i pionowymi hakami używam NW. Popatrzę jutro na tego genesisa, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Większość ram z rodowodem krosiarskim z czasów przed napędami 1x będzie kompatybilna Szukaj tych co są "suspension corrected" bo to przeważnie oznacza właśnie a2c w okolicy 470mm, co odpowiada amortyzatorowi 100mm w sagu (o ile mowa o kołach 29") BTW, jesteś pewien tych 477mm w amorku 65? Brzmi podejrzanie wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 (edytowane) w moich czasach 29 miało 80 mm i stosowałem widelcec Zion, karbon, i Salsa chyba 470… karbon chyba 465 nawet uginacz który jeszcze 6 cm się ugnie to była by przesada co ważne zmiana skoku na 100 i stromy podjazd z utratą sagu masakrował - patrz opis Rambobambola w innym temacie jak sobie widelec przedługasił. A potem robili już 29 ery pod 100mm Inbredy chyba pod 80 były, 100 nie montowałem. Ale nie tylko kąt główki, ważne jest jeszcze gdzie jest suport. Pomieszanie niskich kół dziwnego amora i patologicznej ramy może być geometrią niebiańską albo koszmarem ulicy wiązów, a rzeczywiście pytanie zawarto bez koncepcji jakie koła opony i rower. 65 mm to takie retro mtb albo nowoczesny trekking 😄 Edytowane 14 Czerwca 2023 przez itr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Trochę rozwinę: Poskładałem na próbę takie urządzenie na kołach 700x40c, z napędem alfine I amortyzatorem RS paragon gold 65mm. https://photos.app.goo.gl/WuqMKdZ2GwKdVgWt5 Sprawdza się to doskonale jako całoroczna dojazdówka do pracy i holownik przyczepki. Wadą są dwie dziury na wylot w rurkach łańcuchowych. Niby jeździ I nic się nie dzieje, ale nie jest to komfortowa świadomość. Po za tym rama jest krótkawa, o czym świadczy też 120mm mostka. Chciałbym osiągnąć coś w stylu marina dsx FS, ale najlepiej bez napinacza. Uspawanie custom ramy z przesuwnymi hakami mam wycenione na 3500zł, rozważam sobie czy jednak nie da się wyrwać czegoś gotowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Ostatecznie dorwałem ramę Felt Nine Solo, nową ze sklepu... leżała tam kilkanaście lat czekając na mnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Wspaniały to sklep, lubimy takie dary, dary losu. Zdjęcia prosimy, gdy będzie gotowy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 8 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2023 Tak to wyszło. Felt nine solo sprzed ponad dekady. Rama o rozmiar za duża, ale z mostkiem -17 jakoś się wpasowałem. Całoroczne dojazdy do pracy + holowanie przyczepy z dziećmi. To jego los 😉 Shimano alfine, rockshox paragon gold, dt swiss R500, tufo 700x40c etc. Jeszcze trzeba popracować nad długością przewodów i szczegółami, ale jeździ i się sprawdza. https://photos.app.goo.gl/ojYbHMQSM3cU2p439 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysz Napisano 11 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Heh, miałem takiego kiedyś, ale mi zwinęli. Tzn rower na tej ramie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 2 Września 2023 Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Może komuś z Was rzuciła się w oczy gdzieś po internetach tylna piasta 10x135 z przelotową osią thru axle? Ewentualnie z gwintowaną na nakrętki. Nic nie mogę znaleźć w PL, więc albo słabo szukam, albo towar wyparował ze sklepów. Aha, piasta ma mieć mocowanie na tarczę (6 śrub) i bębenek hg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 2 Września 2023 Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Na przykad Rotary od NS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 2 Września 2023 Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 2 Września 2023 Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Nie mój budżet. Mam z grubsza 300 zł więc albo używka, albo jakiś novatec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 2 Września 2023 Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Kup zwykłą piastę z osią przelotową 135x10 i wymień oś na pełną z nakrętkami, wyjdzie taniej. 15 minut temu, Roballinho napisał: Mam z grubsza 300 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 2 Września 2023 Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Innej w tym budżecie nie znajdziesz, to w sumie jest Novatec z inną nalepką . Szukałem długo i odpuściłem. Novatec już też nie produkuje 135x10 przelotowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 2 Września 2023 Udostępnij Napisano 2 Września 2023 A tak z ciekawości zapytam ile bębenek w tej piaście ma zazębień na jeden pełny obrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Pany, głupie pytanie, ale nigdy takiego ustrojstwa nie używałem więc wolę zapytać: Jak powinno się w takich hakach montować taki napinacz: Rozumiem, ze ta płaska część wchodzi między hak a zacisk, tak że zaciska się nie do ramy bezpośrednio, tylko przez ten napinacz jako podkładka i to wszystko działa jak powinno, nie ma żadnego luzu ani obaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Tak właśnie, a ta wypustka która tam jest wchodzi jakby "do wewnątrz" haków, tuż za osią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 no no, wypustka jest jakby samowyjaśnialna Pytam bardziej o pewność chwytu przez taką podkładkę, czy nie nastręcza to problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Dopóki gwintu na osi nie braknie nie ma się czym przejmować. Ja zawsze dawałem na haki klasyczną podkładkę płaską, tak żeby nakrętką nie wiercić dziur w ramie, ta jest tylko nieco grubsza. Nie powiem Ci co mi nie pasowało w takim napinaczu, bo zwyczajnie nie pamiętam. W każdym razie z niego zrezygnowałem. Ale pewnie ktoś z powodzeniem używa i zaraz się zgłosi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 (edytowane) Mi nie pasowało to, że się szybko rozleciał. Kupilem niedawno podobną konstrukcję https://www.amazon.pl/gp/aw/d/B07PZ77SFD, ale jeszcze nie było okazji wykorzystać, bo kapnąłem się po fakcie, że mam szybkozamykacz. Czeka na montaż w dirtówce syna, ale jeszcze trochę poczeka. Edytowane 7 Września 2023 przez Roballinho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi